Lupite jabolka? Velika napaka!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 21.2.2014
Jabolka spadajo med najbolj razširjeno in najbolj priljubljeno sadje. Dejstvo je, da so zelo zdrava. Mnogi pa jih raje jedo brez olupka, kar je velika napaka. Preberite, zakaj!
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Morda vam ni všeč tekstura jabolčnega olupka, morda raje jeste le sredico, a vedeti morate, da če jabolka olupite in olupke zavržete, naredite veliko škodo. Srednje debelo jabolko vsebuje z olupkom vred nekaj več kot štiri grame vlaknin, brez olupka le dva grama in takšna količina ni do9volj za dnevni vnos v organizem. Prav tako ima jabolko z olupkom 8,4 miligramov vitamina C in 98 mednarodnih enot vitamina A. ko ga olupite, se te vrednosti zmanjšajo, vitamina C je še samo 6 miligramov in vitamina A 61 enot.

Jabolčni olupek vsebuje tudi snov, imenovano kvercetin. Ta deluje zdravilno na pljuča. Raziskava je pokazala, da tisti ljudje, ki pojedo pet jabolk tedensko in jih ne lupijo, imajo boljšo pljučno kapaciteto. Ta sestavina pa ugodno vpliva tudi na možganske funkcije. Dokazali so, da preprečuje alzheimerjevo bolezen.

Še ena študija je pokazala, da zdravilne spojine, ki so v jabolčnem olupku, preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Ščitijo pred rakom jeter, debelega črevesja in rakom dojk.

Poleg tega pa neolupljeno jabolko pomaga pri hujšanju. Kislina, ki jo vsebuje, pomaga pri izgradnji mišic in pri kurjenju maščob.

Toliko zdravilnih snovi je v jabolčnem olupku, da raje premislite, ali ga boste olupili ali ne.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.