Lupite jabolka? Velika napaka!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 21.2.2014
Jabolka spadajo med najbolj razširjeno in najbolj priljubljeno sadje. Dejstvo je, da so zelo zdrava. Mnogi pa jih raje jedo brez olupka, kar je velika napaka. Preberite, zakaj!
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Morda vam ni všeč tekstura jabolčnega olupka, morda raje jeste le sredico, a vedeti morate, da če jabolka olupite in olupke zavržete, naredite veliko škodo. Srednje debelo jabolko vsebuje z olupkom vred nekaj več kot štiri grame vlaknin, brez olupka le dva grama in takšna količina ni do9volj za dnevni vnos v organizem. Prav tako ima jabolko z olupkom 8,4 miligramov vitamina C in 98 mednarodnih enot vitamina A. ko ga olupite, se te vrednosti zmanjšajo, vitamina C je še samo 6 miligramov in vitamina A 61 enot.

Jabolčni olupek vsebuje tudi snov, imenovano kvercetin. Ta deluje zdravilno na pljuča. Raziskava je pokazala, da tisti ljudje, ki pojedo pet jabolk tedensko in jih ne lupijo, imajo boljšo pljučno kapaciteto. Ta sestavina pa ugodno vpliva tudi na možganske funkcije. Dokazali so, da preprečuje alzheimerjevo bolezen.

Še ena študija je pokazala, da zdravilne spojine, ki so v jabolčnem olupku, preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Ščitijo pred rakom jeter, debelega črevesja in rakom dojk.

Poleg tega pa neolupljeno jabolko pomaga pri hujšanju. Kislina, ki jo vsebuje, pomaga pri izgradnji mišic in pri kurjenju maščob.

Toliko zdravilnih snovi je v jabolčnem olupku, da raje premislite, ali ga boste olupili ali ne.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.