Lupite jabolka? Velika napaka!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 21.2.2014
Jabolka spadajo med najbolj razširjeno in najbolj priljubljeno sadje. Dejstvo je, da so zelo zdrava. Mnogi pa jih raje jedo brez olupka, kar je velika napaka. Preberite, zakaj!
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Morda vam ni všeč tekstura jabolčnega olupka, morda raje jeste le sredico, a vedeti morate, da če jabolka olupite in olupke zavržete, naredite veliko škodo. Srednje debelo jabolko vsebuje z olupkom vred nekaj več kot štiri grame vlaknin, brez olupka le dva grama in takšna količina ni do9volj za dnevni vnos v organizem. Prav tako ima jabolko z olupkom 8,4 miligramov vitamina C in 98 mednarodnih enot vitamina A. ko ga olupite, se te vrednosti zmanjšajo, vitamina C je še samo 6 miligramov in vitamina A 61 enot.

Jabolčni olupek vsebuje tudi snov, imenovano kvercetin. Ta deluje zdravilno na pljuča. Raziskava je pokazala, da tisti ljudje, ki pojedo pet jabolk tedensko in jih ne lupijo, imajo boljšo pljučno kapaciteto. Ta sestavina pa ugodno vpliva tudi na možganske funkcije. Dokazali so, da preprečuje alzheimerjevo bolezen.

Še ena študija je pokazala, da zdravilne spojine, ki so v jabolčnem olupku, preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Ščitijo pred rakom jeter, debelega črevesja in rakom dojk.

Poleg tega pa neolupljeno jabolko pomaga pri hujšanju. Kislina, ki jo vsebuje, pomaga pri izgradnji mišic in pri kurjenju maščob.

Toliko zdravilnih snovi je v jabolčnem olupku, da raje premislite, ali ga boste olupili ali ne.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.