Menopavza: Počasni metabolizem, kazen ali modrost telesa

Moje zdravje > Alternativa | piše: Vesna Cetinski | 20.9.2018
Verjeli ali ne, telo ima svojo modrost in nobena stvar se ne zgodi kar tako, brez razloga. Največja težava v menopavzi (velja za moške in ženske) in kasneje je počasni metabolizem, ali počasno presnavljanje hrane. Vsako leto počasneje. Ob tem imamo vtis, da nas v menopavzi in kasneje vsaka stvar, ki jo pojemo, tudi redi. Kot bi se telo zarotilo proti nam in kot nalašč skladiščilo vse kar pojemo. V nasprotju pa se zdi, da lahko mladi pojedo kar koli, pa se bo vse pretvorilo v energijo ali pa izločilo iz telesa.
V zrelih letih ne potrebujemo več toliko hrane kot prej. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V zrelih letih ne potrebujemo več toliko hrane kot prej. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za tem se skriva evolucijska modrost telesa, ki smo jo pridobili tekom tisočletji svojega obstoja na zemlji. Ko je človek mlad, ko je telo mlado, deluje bolj iz dneva v dan. Telo razume, da si je sposobno vsak dan zagotoviti hrano, saj ima dovolj moči za lov (no ja, danes bi temu rekli delo). Skratka, sposobni smo si zagotoviti hrano, saj imamo dovolj moči, da si jo pridobimo. Včasih smo tekali po savanah ali plezali za sadeži po drevesih. Kasneje pa smo okopavali njive. Danes pa večina sedi po pisarnah (sicer ne vsi), popoldan pa se znojimo v telovadnicah, na teniških igriščih, tekamo naokoli itd.

Ko pa se približujemo 50. letu starosti, se prično stvari spreminjati. V telesu je manj fizične moči, čedalje počasnejši smo. Menopavza definitivno povzroči spremembe v telesu. Telo se počasneje obnavlja, ženske nismo več plodne, bolj smo podvrženi boleznim. Telo se je temu prilagodilo. Ker v telesu ni več take moči za pridobivanje hrane (ali pa delo, danes), prične vso odvečno energijo skladiščiti. Najlažje skladišči sladkor in pa OH. Nekaj ga »spravi« v jetra, ostalo pa v maščobno zalogo. Ker se čedalje manj gibamo, jemo pa običajno nič manj kot takrat, ko smo bili mlajši, je uskladiščene hrane čedalje več. Počasni metabolizem ni drugega kot to, da se več hrane skladišči, saj telo nabira zalogo za čas, ko je ne bo, saj je naša zmožnost za lovom čedalje manjša. Sliši se čudno, vendar je tako. Počasni metabolizem v srednjih letih ni napaka telesa. Je skrbno, skozi evolucijo pretehtan mehanizem, ki nam želi zagotoviti preživetje v letih, ko smo čedalje manj sposobni za pridobivanje hrane. Pri 50. letih so v preteklosti ljudje bili že precej betežni in stari. Še pred nekaj sto leti je bila to običajna starost za smrt.

Da prekinemo ta proces v telesu, moramo prenehati jesti sladkor in bistveno zmanjšati OH. Telo bo to razumelo kot signal, da v okolju ni dovolj hrane, ni dovolj vira energije, ter bo za svoje delovanje pričelo koristiti uskladiščeno maščobo, pa tudi vse odpadne snovi, ki se nahajajo po celicah, bo poskušalo pretvoriti v hrano. Ta proces se bo sprožil pod pogojem, da nismo pod stresom. Kajti, če smo v stresu, je to alarm za telo, da mu preti nevarnost, ter da mora biti na preži. Koriščenje zalog hrane bo pustilo za kasnejši čas, ko bo nevarnost mimo. Ja, tako zelo je pametno naše telo.

Prenehajmo se bojevati z njim. Poskusimo ga razumeti. V zrelih letih ne potrebujemo več toliko hrane kot prej. Za energijo raje jejmo zdrave maščobe, ki nam bodo med drugim zagotavljale tudi ohranjanje možganskih celic. Pustimo sladkorje in večino ogljikovih hidratov. S tem bomo preklopili na koriščenjem zalog po telesu (telo bo pričelo razgrajevati shranjeno maščobo). Tako enostavno je to.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.