Sestavine
1.
Starter masa ( po japonski metodi tangzhong)
- 50 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo
- 200 ml. vode
2.
- 1 suhi kvas Fala
- 350 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo
- 50 gr. gladke moke Tuš
- 300 ml. mleka
- 30 gr. Manuka medu
- 8 gr. soli
- 25 gr. masla
- 30 gr. nasekljanih orehov
+ 20-30 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo pri oblikovanju testa
Priprava
Starter maso, ( moko in vodo premešamo v posodi in kuhamo, do gostega 2-3 min.) Maso damo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila. V drugo posodo damo skupaj 350 + 50 gr. moke (obe zvrsti), sol, suhi kvas. Mleko segrejemo v posodi, v mlačnem mleku raztopimo manuka med, nato dodamo v posodo kje smo dali moko, kvas in sol. Z ročnim mešalnikom, z nastavkom za testo, rahlo miksamo, 1-2 min, nato dodajamo postopoma starter maso( mlačno). Miksamo okrog 10 min.,na koncu dodajamo postopoma tudi maslo, sobne temperature. Masa testa mora biti zelo gladka.
Pripravimo malo moke, 20-30 gr. in nato po potrebi posipamo po masi, z roko rahlo oblikujemo testo. Pokrijemo posodo in pustimo da testo vzhaja okrog pol ure. Testo pregnetemo1x. Ponovno pustimo okrog 20 min.da vzhaja. Testo damo na delovno podlago ki smo jo malo pomokali, razdelimo na 3 enake kose, ( stehtamo vsak kos, da bo enake teže). Oblikujemo testo v 3 kepice, nato razvaljamo in oblikujemo v buhtelj. Pokrijemo vsa 3 buhtlja s prozorno folijo, pustimo 10 min. Pripravimo model za peko. Jaz sem uporabila japonski model, ki je prav namenjen za tovrstno peko njihovega kruha, ima pokrov, tako da je peka kruha enakomerna, na dnu pekača so luknje, kar omogoča kroženje zraka, kruh pa pridobi avtentično obliko japonskega toast mlečnega kruha.
Vsak buhtelj z roko raztegnemo, po dolžini, v obliko pravokotnika, a približno širino modela za peko. Na vsak kos damo približno 10 gr. grobo nasekljanih orehov. Ponovno zavijemo v obliko buhtlja. Cel model namažemo z maslom, nato vsa 3 pripravljena buhtlja damo en zraven drugega v model. Zapremo model in pustimo da kruh vzhaja, še okrog 20 min., dokler se pečica ne segreje. Pečemo na 180 st., 40 min., plus še 5 min- pustimo v pečici, a jo ugasnemo.
Pečen kruh takoj odstranimo iz modela, pustimo na mreži da se ohladi.
* Uporabila sem Manuka med, po katerem sem tudi dala kruhu naziv, med je z Nove Zelandije, je zelo kakovosten in ima bolj močen okus.
Kruh je odličen za zajtrk, s šalico čaja ali toplega mleka zraven, pa tudi žličko medu lahko postrežemo, oz.namažemo na kruh.