Najboljši kruh po izboru obiskovalcev: Kruh z manuka medom in orehi

Nagrado za Naj Fala kruh 2022 po izboru obiskovalcev je prejel kruh z manuka medom in orehi Elene Obreze. To je recept.
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine

1.

Starter masa ( po japonski metodi tangzhong)

- 50 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 200 ml. vode

 

2.

- 1 suhi kvas Fala

- 350 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 50 gr. gladke moke Tuš

- 300 ml. mleka

- 30 gr. Manuka medu

- 8 gr. soli

- 25 gr. masla

- 30 gr. nasekljanih orehov

+ 20-30 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo pri oblikovanju testa

 

Priprava

Starter maso, ( moko in vodo premešamo v posodi in kuhamo, do gostega 2-3 min.) Maso damo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila. V drugo posodo damo skupaj 350 + 50 gr. moke (obe zvrsti), sol, suhi kvas. Mleko segrejemo v posodi, v mlačnem mleku raztopimo manuka med, nato dodamo v posodo kje smo dali moko, kvas in sol. Z ročnim mešalnikom, z nastavkom za testo, rahlo miksamo, 1-2 min, nato dodajamo postopoma starter maso( mlačno). Miksamo okrog 10 min.,na koncu dodajamo postopoma tudi maslo, sobne temperature. Masa testa mora biti zelo gladka.

Pripravimo malo moke, 20-30 gr. in nato po potrebi posipamo po masi, z roko rahlo oblikujemo testo. Pokrijemo posodo in pustimo da testo vzhaja okrog pol ure. Testo pregnetemo1x. Ponovno pustimo okrog 20 min.da vzhaja. Testo damo na delovno podlago ki smo jo malo pomokali, razdelimo na 3 enake kose, ( stehtamo vsak kos, da bo enake teže). Oblikujemo testo v 3 kepice, nato razvaljamo in oblikujemo v buhtelj. Pokrijemo vsa 3 buhtlja s prozorno folijo, pustimo 10 min. Pripravimo model za peko. Jaz sem uporabila japonski model, ki je prav namenjen za tovrstno peko njihovega kruha, ima pokrov, tako da je peka kruha enakomerna, na dnu pekača so luknje, kar omogoča kroženje zraka, kruh pa pridobi avtentično obliko japonskega toast mlečnega kruha.

Vsak buhtelj z roko raztegnemo, po dolžini, v obliko pravokotnika, a približno širino modela za peko. Na vsak kos damo približno 10 gr. grobo nasekljanih orehov. Ponovno zavijemo v obliko buhtlja. Cel model namažemo z maslom, nato vsa 3 pripravljena buhtlja damo en zraven drugega v model. Zapremo model in pustimo da kruh vzhaja, še okrog 20 min., dokler se pečica ne segreje. Pečemo na 180 st., 40 min., plus še 5 min- pustimo v pečici, a jo ugasnemo.

Pečen kruh takoj odstranimo iz modela, pustimo na mreži da se ohladi.

* Uporabila sem Manuka med, po katerem sem tudi dala kruhu naziv, med je z Nove Zelandije, je zelo kakovosten in ima bolj močen okus.

Kruh je odličen za zajtrk, s šalico čaja ali toplega mleka zraven, pa tudi žličko medu lahko postrežemo, oz.namažemo na kruh.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.