Novembrski FALA recept: Šarkelj

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 15.11.2019
Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevku najdete recept za slasten šarkelj.
Šarkelj (foto: Fala)
Šarkelj (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za prvi korak:
30 g kislega testa Fala
440 g vode ali mleka
700 g moke

Sestavine za drugi korak:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
110 g sladkorja
100 g moke
6 rumenjakov
100 g masla
1 jedilna žlica koncentrata vanilje
2 mali žlički soli
limonina lupinica
pomarančna lupinica
250 g kandiranih pomarančnih lupinic
250 g kandiranih limoninih lupinic
100 g rozin
stepeno jajce za premaz

Prvi korak:
Vodo, moko in kislo testo Fala zmešamo in pustimo počivati več ur (npr. čez noč ali za čas službe).

Drugi korak:
Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in med počasnim mešanjem postopno dodajamo rumenjake in sladkor (izmenjaje), koncentrat vanilje, limonino in pomarančno lupinico, kasneje še sol in lističe hladnega masla. Na koncu mešamo vsaj deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Čisto na koncu dodamo še rozine in kandirano sadje.

Testo pustimo vzhajati na toplem. Med vzhajanjem ga z mokrimi rokami trikrat razvlečemo in prepognemo (roke zmočimo, da se zelo mehko testo ne prijema). Testo raztegujemo tako, da ga primemo na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) in previdno povlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela testa, ki je ostal na dnu posode. Ponovimo trikrat, vsakič za četrtino kroga obrnemo posodo in tako razvlečemo testo z vseh strani. Razvlečeno in prepogibano testo pustimo ponovno vzhajati. Postopek ponovimo še dva- do trikrat.

Po zadnjem vzhajanju stresemo testo iz posode, s pomočjo pekovskega noža/lopatke za deljenje testa razdelimo na primerno velike kose. S pomočjo lopatke vsak kos oblikujemo v obliko štruce in jo položimo v model za šarkelj. Šarkelj pustimo ponovno vzhajati.

Vzhajan šarkelj premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 45 minut pri 175 °C, med peko ga pokrijemo, da se po vrhu ne bi preveč zapekel.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.