Novembrski FALA recept: Šarkelj

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 15.11.2019
Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevku najdete recept za slasten šarkelj.
Šarkelj (foto: Fala)
Šarkelj (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za prvi korak:
30 g kislega testa Fala
440 g vode ali mleka
700 g moke

Sestavine za drugi korak:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
110 g sladkorja
100 g moke
6 rumenjakov
100 g masla
1 jedilna žlica koncentrata vanilje
2 mali žlički soli
limonina lupinica
pomarančna lupinica
250 g kandiranih pomarančnih lupinic
250 g kandiranih limoninih lupinic
100 g rozin
stepeno jajce za premaz

Prvi korak:
Vodo, moko in kislo testo Fala zmešamo in pustimo počivati več ur (npr. čez noč ali za čas službe).

Drugi korak:
Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in med počasnim mešanjem postopno dodajamo rumenjake in sladkor (izmenjaje), koncentrat vanilje, limonino in pomarančno lupinico, kasneje še sol in lističe hladnega masla. Na koncu mešamo vsaj deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Čisto na koncu dodamo še rozine in kandirano sadje.

Testo pustimo vzhajati na toplem. Med vzhajanjem ga z mokrimi rokami trikrat razvlečemo in prepognemo (roke zmočimo, da se zelo mehko testo ne prijema). Testo raztegujemo tako, da ga primemo na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) in previdno povlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela testa, ki je ostal na dnu posode. Ponovimo trikrat, vsakič za četrtino kroga obrnemo posodo in tako razvlečemo testo z vseh strani. Razvlečeno in prepogibano testo pustimo ponovno vzhajati. Postopek ponovimo še dva- do trikrat.

Po zadnjem vzhajanju stresemo testo iz posode, s pomočjo pekovskega noža/lopatke za deljenje testa razdelimo na primerno velike kose. S pomočjo lopatke vsak kos oblikujemo v obliko štruce in jo položimo v model za šarkelj. Šarkelj pustimo ponovno vzhajati.

Vzhajan šarkelj premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 45 minut pri 175 °C, med peko ga pokrijemo, da se po vrhu ne bi preveč zapekel.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.