Novembrski FALA recept: Šarkelj

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 15.11.2019
Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevku najdete recept za slasten šarkelj.
Šarkelj (foto: Fala)
Šarkelj (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za prvi korak:
30 g kislega testa Fala
440 g vode ali mleka
700 g moke

Sestavine za drugi korak:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
110 g sladkorja
100 g moke
6 rumenjakov
100 g masla
1 jedilna žlica koncentrata vanilje
2 mali žlički soli
limonina lupinica
pomarančna lupinica
250 g kandiranih pomarančnih lupinic
250 g kandiranih limoninih lupinic
100 g rozin
stepeno jajce za premaz

Prvi korak:
Vodo, moko in kislo testo Fala zmešamo in pustimo počivati več ur (npr. čez noč ali za čas službe).

Drugi korak:
Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in med počasnim mešanjem postopno dodajamo rumenjake in sladkor (izmenjaje), koncentrat vanilje, limonino in pomarančno lupinico, kasneje še sol in lističe hladnega masla. Na koncu mešamo vsaj deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Čisto na koncu dodamo še rozine in kandirano sadje.

Testo pustimo vzhajati na toplem. Med vzhajanjem ga z mokrimi rokami trikrat razvlečemo in prepognemo (roke zmočimo, da se zelo mehko testo ne prijema). Testo raztegujemo tako, da ga primemo na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) in previdno povlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela testa, ki je ostal na dnu posode. Ponovimo trikrat, vsakič za četrtino kroga obrnemo posodo in tako razvlečemo testo z vseh strani. Razvlečeno in prepogibano testo pustimo ponovno vzhajati. Postopek ponovimo še dva- do trikrat.

Po zadnjem vzhajanju stresemo testo iz posode, s pomočjo pekovskega noža/lopatke za deljenje testa razdelimo na primerno velike kose. S pomočjo lopatke vsak kos oblikujemo v obliko štruce in jo položimo v model za šarkelj. Šarkelj pustimo ponovno vzhajati.

Vzhajan šarkelj premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 45 minut pri 175 °C, med peko ga pokrijemo, da se po vrhu ne bi preveč zapekel.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih ...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.