Novembrski FALA recept: Šarkelj

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 15.11.2019
Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevku najdete recept za slasten šarkelj.
Šarkelj (foto: Fala)
Šarkelj (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za prvi korak:
30 g kislega testa Fala
440 g vode ali mleka
700 g moke

Sestavine za drugi korak:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
110 g sladkorja
100 g moke
6 rumenjakov
100 g masla
1 jedilna žlica koncentrata vanilje
2 mali žlički soli
limonina lupinica
pomarančna lupinica
250 g kandiranih pomarančnih lupinic
250 g kandiranih limoninih lupinic
100 g rozin
stepeno jajce za premaz

Prvi korak:
Vodo, moko in kislo testo Fala zmešamo in pustimo počivati več ur (npr. čez noč ali za čas službe).

Drugi korak:
Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in med počasnim mešanjem postopno dodajamo rumenjake in sladkor (izmenjaje), koncentrat vanilje, limonino in pomarančno lupinico, kasneje še sol in lističe hladnega masla. Na koncu mešamo vsaj deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Čisto na koncu dodamo še rozine in kandirano sadje.

Testo pustimo vzhajati na toplem. Med vzhajanjem ga z mokrimi rokami trikrat razvlečemo in prepognemo (roke zmočimo, da se zelo mehko testo ne prijema). Testo raztegujemo tako, da ga primemo na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) in previdno povlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela testa, ki je ostal na dnu posode. Ponovimo trikrat, vsakič za četrtino kroga obrnemo posodo in tako razvlečemo testo z vseh strani. Razvlečeno in prepogibano testo pustimo ponovno vzhajati. Postopek ponovimo še dva- do trikrat.

Po zadnjem vzhajanju stresemo testo iz posode, s pomočjo pekovskega noža/lopatke za deljenje testa razdelimo na primerno velike kose. S pomočjo lopatke vsak kos oblikujemo v obliko štruce in jo položimo v model za šarkelj. Šarkelj pustimo ponovno vzhajati.

Vzhajan šarkelj premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 45 minut pri 175 °C, med peko ga pokrijemo, da se po vrhu ne bi preveč zapekel.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Decembrski FALA recept: Pirina orehova potica z lešniki

Praznično decembrsko vzušje zagotovo v vsakem domu prič...

Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po kat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.