Opozarjamo: Ste tudi vi prejeli izsiljevalsko sporočilo?

Moji odnosi > Družabna mreža | piše: Uredništvo | 14.10.2020
V zadnjih dneh so mnogi prejeli spletno izsiljevalsko sporočilo. Gre za primer izsiljevanja, kjer goljuf obvešča, da ima dostop do vaših intimnih posnetkov. Ne verjemite in ne nakazujte denarja!
Ne verjemite spletnim goljufom in ne nakazujte denarja. (foto: freepik.com)
Ne verjemite spletnim goljufom in ne nakazujte denarja. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tudi mi smo na nekaj elektronskih naslovov prejeli izsiljevalsko sporočilo, ki se je glasilo takole:

Pozdravljeni! Kot lahko vidite, to ni uradno sporočilo in na vašo nesrečo vam ne prinaša nič dobrega. TODA ne obupajte takoj, nič kritičnega ni. Vse vam bom razložil. Imam dostop do vaših elektronskih naprav v vašem domačem omrežju, ki ga pogosto uporabljate. Vašo dejavnost spremljam že nekaj mesecev. Kako je do tega prišlo? Obiskali ste nekaj spletnih strani, v katere sem vdrl s programom Exploit, in vaša naprava se je okužila z zlonamerno programsko opremo (ki sem jo na temnem spletu kupil od strokovnjakov na tem področju). Ta programska oprema je zelo kompleksna; deluje kot trojanski konj. Nenehno se posodablja in vaš antivirusni program je ne more zaznati. Program ima beležnik tipkanja; vašo kamero in mikrofon lahko vključi ter izključi, pošilja datoteke in omogoča dostop do vašega domačega omrežja. Nekaj časa sem potreboval, da se prišel do informacij na vaših drugih napravah in trenutno imam vse vaše stike ter pogovore, informacije o vaših lokacijah, kaj vam je všeč, katere so vaše najljubše spletne strani itd. Iskreno, sprva s tem nisem nameraval nič slabega in sem to počel le za zabavo. To je moj hobi. Potem pa sem dobil COVID in na žalost izgubil svojo službo. Tako sem prišel na idejo, da bi »svoj hobi« izkoristil za to, da bi od vas dobil denar! Posnel sem video, na katerem masturbirate. Ta video prikazuje dve sliki – na prvi ste jasno razločni vi, na drugi pa se jasno vidi, kakšni videi so vam všeč. No, na to nisem ponosen, toda če hočem preživeti, potrebujem denar. Skleniva dogovor. Vi mi plačate, kolikor bom zahteval, jaz pa videa ne bom poslal vašim prijateljem, družini in drugim znancem. Zavedati se morate, da to ni šala. Pošljem ga lahko po e-mailu, SMS-u, družabnih omrežjih ali pa ga celo objavim na kakšnem masivnem mediju (vdrl sem v nekaj njihovih adminov). Tako lahko postanete »zvezda« na Twitterju ali CNN-ju! Da bi to preprečili, mi pošljite 1.200 EUR v bitcoinih v mojo denarnico BTC: 18hUgXJXnBLB4oDGZsQKMJK3yZTb4VZVv5 Če bitcoinov ne znate uporabljati, na Googlu ali Bingu poiščite »kako lahko kupim bitcoine« ali kaj podobnega. Takoj, ko bom denar prejel, bom video izbrisal. Prav tako bom z vaše naprave izbrisal zlonamerno programsko opremo, in nikoli več vas ne bom kontaktiral. Časa imate 2 dni in mislim, da je to več kot dovolj. Odštevanje se bo pričelo takoj, ko boste odprli ta e-mail, vse imam pod nadzorom! Še zadnja stvar: Nima smisla, da to prijavite policiji, saj uporabljam TOR, tako da transakcij bitcoinov ne bodo mogli izslediti. Ne odgovarjajte na to sporočilo (to sporočilo sem ustvaril za vaš račun in navedel pravi naslov človeka, ki o tem nič ne ve). Zato me je nemogoče izslediti. Če kadarkoli storite nekaj neumnega ali nepričakovanega, bom ta video takoj objavil. Srečno!

Ker smo vedeli, da najbrž nismo edini, smo kontaktirali koordinatorko nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu Jasmino Mešić, ki nam je potrdila, da so v zadnjih dneh prejeli večje število prijav:
Včerajšnje sporočilo je bilo očitno razpršeno zelo široko, saj smo v praktično nekaj urah zabeležili kar 55 prijav. Gre za primer izsiljevanja oz. fake sextortion, kjer goljufi na večje število elektronskih naslovov pošljejo obvestilo o okužbi računalnika in posledičnega dostopa do intimnih posnetkov, ki bodo javno objavljeni, če ne nakažete večje vsote denarja. Zahtevajo nakazilo v valuti Bitcoin, kar še oteži izsleditev napadalcev. Gre ta popolnoma neosnovane grožnje, to je dejansko spam sporočilo, ki se je izmuznilo filtrom za nezaželeno pošto. Napadalci računajo zgolj na občutek strahu, da bo nekdo izmed prejemnikov vseeno nakazal denar."

Več o tovrstnih grožnjah najdete v članku: https://www.varninainternetu.si/izsiljevanje-z-domnevno-okuzbo-racunalnika/

Jasmina Mešić našim bralcem portala MojaLeta.si svetuje:
- z veliko previdnostjo obravnavajte vsa elektronska sporočila, ki zahtevajo gesla in denar (številko kreditne kartice, nakazilo par evrov za poštni paket, plačilo stroškov za dostavo nagrade, čeprav niso sodelovali v nagradni igri itd.) To sta dva rdeča alarma, saj prav nikoli noben ponudnik ne bo zahteval, da ponovno vpišejo svoje geslo v nek obrazec, prav tako pa naj nikoli ne vpisujejo svoje kreditne kartice, če niso prepričani, da gre za legitimno storitev oz. legitimnega ponudnika.
- veljajo standardni nasveti, da posodabljate operacijski sistem, naložene programe in antivirusni program, kar je le osnovna spletna higiena. Še pomembnejše pa je preudarno ravnanje na spletu - previdno odpiranje priponk, skrbno čuvanje gesel in zelo previdna komunikacija z neznanci. Na tem mestu naj omenim, da je v zadnjih dveh letih v velikem porastu število ljubezenskih prevar, praktično vse žrtve so starejše gospe, osamljene vdove, ki goljufom nakažejo več deset tisoč evrov. Kriminalci svoje žrtve največkrat iščejo na Facebooku, kjer postavijo lažni profil z lepimi slikami. Pošljejo prošnjo za prijateljstvo, pričnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci. Ko vzpostavijo zaupen odnos, pričnejo s prošnjami za denar. Ko je denar nakazan, sledijo vedno nove prošnje, dokler žrtev ne ugotovi, da je vse popolna laž. Usmerjam vas, da preberete številne osebne izpovedi ogoljufanih posameznic, ki so opisale svoje izkušnje v komentarjih pod našim svetovalnim člankom.

Vsi slovenski spletni uporabniki na izobraževalnem portalu www.varninainternetu.si najdejo ogromno svetovalnih člankov, kako prepoznati spletne goljufije, nasvete za varno nakupovanje in opise tipičnih prevar. Ažurno opozarjajo o novo odkritih prevarah in varnostnih tveganjih, v zadnjih mesecih še posebej skrbno spremljajo vsa opozorila, tudi od kolegov iz drugih evropskih odzivnih centrov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.