Sestavine:
1 kocka svežega ali vrečka suhega kvasa Fala
700 g moke
430 g mleka
1 jajce
1 rumenjak
30 g sladkorja
5 žlic olja
2 mali žlički soli
Nadev:
400 g feta sirčka
50 g trdega sira
majhen šopek čemaža
½ manjšega pora
5 žlic drobtin
1 beljak
Jajce za premaz
Sezam za posip
Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Por in čemaž nasekljamo, lahko ga tudi zmešamo s paličnim mešalnikom in ga primešamo feta sirčku, dodamo beljak, nariban trdi sir in drobtine po potrebi.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 100 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo na pravokotnik čim bolj na tanko – najbolje v dveh korakih z vmesnim nekajminutnim počivanjem. Testo premažemo s čemaževim nadevom in zvijemo v štručko. Štručke še malo povaljamo, da dobimo čim daljše zavitke, nato pa po dva med seboj prepletemo in oba konca združimo skupaj, da dobimo venček. Venčke zložimo na pekač, jih pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajane venčke premažemo z jajcem, če želimo, jih dodatno posujemo s sezamom in prestavimo v vročo pečico.
Venčke pečemo 20 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo.