Pozor - tudi zdrava živila so lahko zelo škodljiva, če jih ne jeste pravilno!

Tudi zdrava živila niso vedno najboljša izbira. Sploh, če pretiravate v količini, z njimi lahko naredite svojemu zdravju več škode kot koristi!
Tudi zdrava hrana je lahko škodljiva, če je ne jeste pravilno. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi zdrava hrana je lahko škodljiva, če je ne jeste pravilno. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tisti, ki prisegate le na zdravo prehrano, morate vedeti, da tudi ta ni vedno tako zelo zdrava. Če jo jeste v majhnih količinah, potem je – in če jo pripravljate pravilno. Med zdrava živila, pri katerih je potrebna pozornost, spadajo tudi:

Špinača
Ta rastlina je zdrava v majhnih količinah in surova. Ker vsebuje veliko oksalata, lahko pospešuje tvorbo ledvičnih kamnov.

Paradižnik
Tudi surov paradižnik je zdrav, a še bolj zdrav je, če ga skuhate. Kuhan namreč vsebuje še več likopena, to je snov, ki ščiti naše telo pred škodljivi vplivi, tudi pred rakom.

Konzerve tune
Konzervirane ribe so zdrave, a le v majhnih količinah. Vsebujejo namreč živo srebro. V večjih količinah je ta lahko nevaren, poškoduje lahko vid, sluh in povzroča bolečine v mišicah. Pojeste lahko maksimalno dve konzervi tedensko.

Soja
Gensko nespremenjena soja je zdrava. Ampak, ali ste vedeli, da je za naše telo tako težko prebavljiva, da je zdrava v zelo majhnih količinah. Nikakor pa ne more biti kot priloga, kaj šele glavna jed.

Brazilski oreščki
Brazilski oreščki so zdravi. A v zelo majhnih količinah, saj lahko zakisajo telo. V obroku zato pojejte največ tri, zraven pa surovo zeleno zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.