Predstavljamo Hišo Sadeži družbe

Prvi medgeneracijski center v Sloveniji domuje na Štefana Kovača 20 v Murski Soboti. Spoznajte Hišo, kjer se lahko udeležite številnih zanimivih delavnic ali pridete samo prelistat časopis, popit kavo, poklepetat ali posedet na čudovitem vrtu!
Hiša Sadeži družbe v Murski Soboti. (foto: HSD)
Hiša Sadeži družbe v Murski Soboti. (foto: HSD)
Hiša Sadeži družbe v Murski Soboti. (foto: HSD) Šivanje torbice iz starih oblačil. (foto: Andreja Kočar) Okolica Hiše (foto: A. K.) Šivalnica (foto: A. K.) Okolica Hiše je prijetno urejena. (foto: A. K.) Želiš postati prostovoljec tudi ti? (foto: A. K.) Kuhinja, kjer izvajajo kuharske delavnice. (foto: HSD) Dvorišče s paviljonom. (foto: HSD) Mag. Darko Krajnc pred Hišo Sadeži družbe. (foto: A. K.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hiša Sadeži družbe ima na stežaj odprta vrata. V njej so dobrodošli pripadniki vseh generacij, odprta je vsak dan razen nedelje in namenjena v prvi meri medgeneracijski izmenjavi znanj in izkušenj ter vseživljenjskemu učenju. Strokovni vodja Hiše je mag. Darko Krajnc, pri skrbi za program in odlično vzdušje pa mu pomagajo Ljiljana, Katarina in Irena ter preko 100 prostovoljcev.

Bi se radi naučili več o zeliščih? Se odpravili na nabiranje bezga s kolesi in z zanimivo družbo vseh generacij? Prisluhnili zanimivemu predavanju ali se sproščali na jogi smeha ali na kuharski delavnici? Vse te in številne druge aktivnosti vas čakajo popolnoma brezplačno, zato čim prek pokukajte v program in si rezervirajte čas za obisk Hiše.

Številne programe in delavnice v Hiši vodijo prostovoljci, ki vlagajo v pester program veliko svojega časa. Med njimi je tudi sam župan Murske Sobote Anton Štihec, pogosto pa se kot učitelji preizkusijo tudi sami obiskovalci. Kot nam je povedal Krajnc, je namreč medgeneracijsko sodelovanje kot ga doživljajo v Hiši, vedno večsmeren proces, v katerega je praviloma vključenih več generacij. Tako pove za primer starejše gospe, ki je prišla v center, da bi se naučila angleščine in računalništva, ponudila pa izvedbo tečaja peke potice, ki je njena specialiteta.

»Živimo v času, ko je treba ljudi učiti medgeneracijskega sodelovanja, nekoč nam je bilo to samoumevno. Dandanes ni več normalno, če živi več generacij pod isto streho, to sedaj ni modno v Sloveniji, zato imamo tudi tako veliko število lastniških stanovanj,« razlaga pomen centra Krajnc. Kot ključno vlogo Hiše Sadeži družbe vidi v povečevanju vključenosti, zagotavljanju dostopa do izobraževanja, povezovanju generacij in pomoči pri osebnostni rasti ter samorealizaciji posameznikov. »V nacionalnem smislu pa Hiša predstavlja primer dobre prakse, na podlagi našega uspešnega delovanja pa že nastajajo tudi drugi podobni medgeneracijski centri,« dodaja.

Pod okriljem Hiše deluje tudi prostovoljski servis , v okviru katerega prostovoljci pomoči potrebnim brezplačno pomagajo pri preprostih opravilih, kot so kidanje snega, nakupi v trgovini, spremljanje k zdravniku in druga. Na Štefana Kovača 20 pa imajo v načrtu razviti tudi druge storitve po načelih socialnega podjetništva.

Hiša Sadeži družbe je prva streha nad glavo projekta medgeneracijskega sodelovanja Sadeži družbe, ki ga od leta 2006 uspešno soustvarjajo Slovenska filantropija in društva upokojencev iz vse Slovenije, izvajajo pa ga osnovne in srednje šole, društva upokojencev in nekatere druge organizacije, kot na primer Rdeči križ. K temu, da je prvi takšni center dobila ravno prekmurska prestolnica, kjer le redkokdaj dobijo novitete med prvimi, sta pripomogla podpora lokalne ZDUS in posluh Mestne občine, slednja pomaga tudi pri financiranju Hiše. Kljub temu, da so z odzivom obiskovalcem zadovoljni, pa se Krajnc nadeja boljšega obiska okoliških občanov. »Aktivnosti, ki jih organiziramo, so zares pestre in kakovostne. Za določene od naših delavnic drugod zaračunavajo velike kotizacije in vseeno pritegnejo veliko udeležencev, v Hiši Sadeži družbe pa jih nudimo brezplačno in so dostopne res vsakomur, zato nas včasih res preseneča slabši obisk,« pravi in poudarja, da so v Hiši dobrodošli čisto vsi in da ne gre za zaprt krog starih znancev, ki ne bi z odprtimi rokami in prijaznostjo sprejeli vsakega novega druženja in novih znanj ter zanimivih aktivnosti željnega obiskovalca. Zaveda pa se, da bodo ravno zato morali še več narediti na promociji in prepoznavnosti Hiše in programa, ki ga pripravljajo.

V kolikor se boste potepali po prekmurskem koncu ali živite v bližini, vas k obisku Hiše Sadeži družbe pozivamo tudi mi! Sporočite nam na naslov info@mojaleta.si, katere aktivnosti bi se radi udeležili in kdaj, da se nam uspe srečati v čim večjem številu! Lahko pa nam pošljete tudi fotoutrinek ali razglednico iz Hiše in z veseljem jo bomo objavili.

Več informacijih o dogajanju v Hiši sadeži družbe dobite po telefonu na: 031 748 412 oziroma če pišete na: hisa-ms@filantropija.org ali pa se oglasite v Hiši Sadeži družbe, Štefana Kovača 20, Murska Sobota.
Morda te zanima tudi:

Kako se ponovno zbližati s partnerjem/partnerko?

Služba, otroci, ostale obveznosti … – vse to so razlogi...

Kako prihodki vplivajo na pokojnino?

Upokojenci, ki želijo opravljati plačano delo, ne smejo...

Prepoznajmo sporočila svojih čustev – preprosta vaja

O pomembnosti prepoznavanja sporočil, ki se skrivajo za...

Ali res vemo, česa si želimo?

Kako to, da je včasih tako težko vedeti, kaj si sploh ž...

Letni dodatek za upokojence bo izplačan konec meseca

Tudi letos se bodo mnogi upokojenci razveselili letnega...

Česa nas uči življenje?

Tu smo zato, da rastemo. Ne le v višino in morda z leti...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.