Preverjanje varnosti silikonskih pekačev

Moje finance > Raziskali smo | piše: ZPS | 25.12.2022
Na vseevropskem preizkusu silikonskih pekačev so pri ZPS ugotovili, da njihova vsakdanja uporaba ni najbolj primerna. Resda nobeden od vzorcev ni neskladen z zakonodajo, a prav nobeden od njih ni inerten, kar pomeni, da lahko pride do prehajanja škodljivih snovi v živilo. Zaradi previdnostnega načela velja uporabo silikonskih pekačev omejiti, še zlasti to velja za tiste, ki so na testu dobili rdeče obarvan rezultat.
Evropske potrošniške organizacije smo tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic. (Foto: Freepik.com)
Evropske potrošniške organizacije smo tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic.

Med vzorci so preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov. Izsledki niso najbolj optimistični, med 44 preverjenimi vzorci jih je bilo le sedem (16 odstotkov) popolnoma varnih za uporabo.

 

Priljubljenost silikonskih pekačev

Priljubljenost silikona kot materiala za kuhinjske pripomočke, ki prihajajo v stik z živili, je mogoče razložiti z njegovimi pozitivnimi lastnostmi.

Za silikonsko gumo je značilna dobra odpornost proti visokim temperaturam, tudi proti visokemu pritisku, material je prožen in ga je mogoče poljubno oblikovati, njegova površina je nelepljiva.

Najbolj pogosto ga najdemo v kalupih za peko, kuhalnikih za uporabo v mikrovalovnih pečicah, na lopaticah za mešanje in prelaganje hrane, prav tako so iz silikona izdelane različne posode ali vrečke za shranjevanje hrane.

 

Označevanje
Izdelki, namenjeni stiku s hrano, morajo biti ustrezno označeni, manjkati ne smejo niti informacije o proizvajalcu oziroma drugi odgovorni osebi in navodila za uporabo. Na pekačih so iskali predvsem podatek o najvišji (uporaba v pečici) in najnižji (uporaba v zamrzovalniku) dovoljeni temperaturi in opozorila, denimo, da jih ne izpostavljamo neposrednemu ognju in da se izogibamo uporabi ostrih predmetov.

Številni pekači imajo informacije vtisnjene v silikon, pri čemer proizvajalci pogosto uporabljajo lastne oznake, ki niso vedno najbolj jasne, poleg tega so slabše vidne in jih zato marsikateri potrošnik hitro spregleda. Če ob izdelku ne dobimo pisnih navodil (ki jih sicer lahko hitro izgubimo), se lahko zgodi, da posameznih simbolov potrošniki ne razumejo pravilno.

 

 

Rezultati meritev
V objavljeni preglednici rezultatov testa niso prevajali v običajne točke, ampak so z barvno lestvico želeli izpostaviti lastnosti in kakovost posameznih izdelkov. 

V nobenem od vzorcev niso odkrili ftalatov, prav tako pri naključno izbranih vzorcih ni bilo vsebnosti bisfenola A (BPA). So pa nekateri vsebovali mehčala, in sicer v majhnih količinah. Pri večini vzorcev so izmerili izločanje nenamerno dodanih snovi (NIAS), bolj verjetno in v večji količini se je to zgodilo pri izdelkih, kupljenih na spletni tržnici (tudi pri dveh z AliExpressa).

V skoraj tretjini vzorcev so našli snovi, ki količinsko presegajo meje prehajanja. V vseh primerih se je to zgodilo pri agresivnejšem testu z etanolom 50 %, med snovmi nikoli niso bili hlapni siloksani.

"Ker smo pri testu ocenjevali glede na referenčne vrednosti, ki niso zakonsko predpisane in zato niso pravno zavezujoče, lahko samo podamo priporočilo, da se tovrstnih izdelkov ne uporablja v stiku z lipofilnimi (mastnimi) živili. Pomembna je ugotovitev, da noben vzorec ni presegel meje pri manj agresivnem testu (etanol 20 % in 3-odstona ocetna kislina)," so zapisali.

 

Priporočila
Rezultati testa niso skrb vzbujajoči, saj ne kažejo, da uporaba izbranih izdelkov resneje ogroža zdravje potrošnikov. So pa potrdili dejstvo, da silikonski material ni inerten, zato priporočajo, da ga ne uporabljate vsak dan, ob uporabi pa nujno upoštevajte najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

Pred prvo uporabo pekača naredite "začetni izdelek". Pripravite mešanico moke, vode in olja, jo specite in potem zavrzite.
Pekač postavite v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
Pekača ne segrevajte neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika …).
Ne uporabljajte žara.
Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega.
Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene.
Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 170 °C.

Proizvodni proces silikonske gume
Izdelke iz silikonske gume je mogoče pridobiti s strjevanjem po polimerizaciji nenaravnih linearnih in krožnih siloksanskih molekul z uporabo povezovalnega sredstva.

Zaradi nepopolnega proizvodnega procesa se med izdelavo silikonskih izdelkov kot reakcijski stranski produkt procesa polimerizacije pojavljajo oligomerni dimetilsiloksani.

Poleg tega večina proizvodnega procesa silikonske gume zahteva dodaten korak pri temperaturi nad 200 °C, za vsaj 6 do 8 ur, s čimer odstranijo nereagirane stranske produkte. Če tega koraka ne izvedejo (zaradi znižanja stroškov izdelave), bo pri uporabi silikonskega pekača prehajanje oligomernega dimetilsiloksana v hrano večje, zato lahko takšne snovi uvrstimo med nenamerno dodane snovi (NIAS).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Vabljeni na Zeleni sejem – majhen sejem z velikim srcem slovenskih ustvarjalcev

Iščete darila, ki nosijo v sebi dušo, zgodbo in skrb za...

3 ideje za doma izdelana božična darila

Božični prazniki bi morali biti čas miru, spokojnosti i...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

4 najlepši božični sejmi v Evropi

Številna mesta v Evropi v tem času dobijo drugačno podo...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Portorož in Piran sta si nadela novo praznično preobleko

Turistično združenje Portorož je to soboto ob 16.30 v P...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.