Prejeli smo odličen recept za popolno zelenjavno kosilo, ki zelo prija, ni obremenilno za želodec in mešanica različnih zdravih okusov. Polnjene paprike brez mesa, po katerih lahko posežejo tudi vegetarijanci in vegani ter vsi tisti, ki ne jedo mesa.
»Na vrtu je zelenjave v izobilju in tudi zato so to najlepši dnevi v letu. Pogledaš na vrt, vzameš, kar je zrelo, uporabiš malce domišljije in že imaš okusno in skoraj brezplačno zdravo kosilo,« je zapisala naša bralka Tadeja.
Njen recept za zelenjavne polnjene paprike je sledeč:
Potrebovali boste zrele paprike in paradižnike, šop peteršilja, pol večje buče, sol in poper, malce bazilike, bio paradižnikovo mezgo, čebulo in riž.
Vzamete toliko pesti riža kot imate paprik. Za deset minut ga pokuhate v slani vodi, nato odcedite in počakate, da se malce ohladi.
Medtem z mešalnikom na drobno sesekljate peteršilj, eno čebulo in pet strokov česna.
Vzamete bučo, če je lupina trda, jo olupite, očistite semena in naribate na drobno.
Nato zmešate riž, bučo in sesekljane začimbe. Dosolite in dodate poper. Dobro premešate.
Izdolbete paprike in jih nadevate. Polagate v lonec.
Nato pripravite paradižnikovo omako. Zrele paradižnike operete, narežete, dodate malce vode in bio paradižnikovo mezgo ter s paličnim mešalnikom pasirate tako dolgo, da dobite gladko zmes. Če je pregosta, dodate še malce vode.
Paradižnikovo omako solite, poprate po okusu in dodate na drobno sesekljano baziliko. Nato prelijete čez paprike, naj jih popolnoma prekrije.
Kuhate približno eno uro na zmerni temperaturi.
Dober tek vam želim!
Imate tudi vi domač in preizkušen recept, ki bi ga želeli deliti z nami? Pošljite ga skupaj s fotografijami na naš elektronski naslov urednistvo@mojaleta.si in objavili ga bomo.