Glavne jedi
Marinirana svinjska pečenka z ananasom
Glavna jed, ki jo postrežemo pri božični večerji, je seveda vrhunec slavja. Naš namig je marinirana svinjska pečenka z ananasom.
Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:
1,5 kg svinjske ledvične pečenke brez kože in kosti
popečene rezine ananasa
Za marinado potrebujemo:
250 ml ananasovega soka
2 žlici javorjevega soka
2 žlici sojine omake
2 strta stroka česna
2 žlici sesekljanega svežega timijana
1 žličko mladega koriandra
Priprava:
Najprej pripravimo marinado. V veliki nekovinski posodi zmešamo ananasov sok, javorjev sirup, sojino omako, strt česen, timijan in koriander. Meso položimo v marinado in za 8 ur postavimo v hladilnik. Ledvično pečenko občasno obrnemo, da se cela prepoji z marinado.
Meso vzamemo iz marinade in ga z ravno stranjo navzgor položimo v manjši pekač. V sredino mesa zabodemo termometer za meso, ga pokrijemo s folijo in 1 uro pečemo v prej ogreti pečici pri 220 stopinjah C.
Po eni uri odstranimo folijo in meso prelijemo z marinado. Pečenko ponovno postavimo v pečico in pečemo še pol ure. V tem času marinada potemni in če meso prebodemo, iz njega priteče bistri sok. Temperatura mesa med pečenjem, se mora dvigniti nad 90 stopinj C.
Ko preteče še pol ure, meso preložimo na desko za rezanje in ga pustimo 10 minut počivati. Marinado odcedimo in odstranimo maščobo. Nato marinado počasi segrevamo, da se pregreje. Pečenko ponudimo z marinado in popečenimi rezinami ananasa.
Kot prilogo lahko ponudimo krompir, pečen v pečici ali pire krompir. Po želji lahko ponudimo tudi kakšno drugo prilogo, glede na to, da se vse več posameznikov izogiba uživanju ogljikovih hidratov.
Preden se odločimo za hrano, ki jo bomo ponudili za božično večerjo, se prej diskretno pozanimajmo, če je kakšen naš gost trenutno na lchf dieti, ali kakšni drugi izločevalni dieti. V tem primeru pripravimo še dodatno prilogo, primerna je naprimer špinačna omaka.
PREBERITE TUDI: Recepti: Božični piškoti
Božični nadevan puran
Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja velik izziv. Tradicionalna božična večerja v mnogih domovih pomeni predvsem nadevanega purana.
V današnjem receptu bomo predstavili kostanjev nadev, zraven pa bomo ponudili mesno omako, krušno omako in brusnično omako. Velik, polnjen puran, lahko nasiti tudi dvanajst oseb, zato smo recepti pripravili za 12 porcij.
Potrebujemo naslednje sestavine:
lupinica ene limone
nekaj vejic peteršilja
tri vejice timijana
2 grobo narezani vejici zelene
velikega purana, težkega najmanj 5 kg (skupaj z drobovjem)
125 gramov zmehčanega masla
sol in poper
250 gramov mesnate slanine
Kostanjev nadev:
30 gramov masla
1 drobno narezana čebula
90 gramov drobno narezane mesnate slanine
175 gramov namočenega in drobno sesekljanega posušenega kostanja
3 žlice sesekljanega peteršilja
1 žlica sesekljanega svežega timijana
sol in poper
1 stepeno jajce
Mesna omaka:
30 gramov moke
600 ml jušne osnove iz drobovine
sol in poper
Najprej pripravimo nadev. V ponvi raztopimo maslo, dodamo čebulo in slanino, ter prežimo toliko časa, da se čebula zmehča in skupaj s slanino postane zlato rjave barve. Preložimo v večjo skledo in dodamo kostanj, peteršilj, timijan, jajce, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in počakamo, da se popolnoma ohladi.
V puranovo trebušno odprtino damo limonino lupino, peteršiljeve vejice, zeleno in timijan. Konec vratu napolnimo z nadevom, kar nam ga ostane, ga prihranimo. Nadevani konec purana lepo oblikujemo, ohlapno kožo pritrdimo s tankimi šivi. Noge povežemo z vrvico, tako da ima puran lepo obliko.
PREBERITE TUDI: Piškoti za vse priložnosti: Recepti za najbolj slastne kekse
Preden damo purana v pečico, ga stehtamo in izračunamo čas pečenja. Za vsakih 500 gramov teže, računamo 20 minut pečenja. Velik pekač prekrijemo z dvema polama folije za pečenje in nanju položimo nadevanega purana, ki ga na debelo premažemo z maslom. Začinimo še s soljo in poprom, nato pa čez purana ovijemo rezine slanine, posebej čez prsi. Folijo ohlapno prepognemo čez purana, tako da ostane med puranom in folijo veliko zraka. V vnaprej ogreti pečici pečemo purana pri 220 stopinjah C 30 minut.
Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160 stopinj C in pečemo naprej. Pol ure pred koncem pečenja odvijemo folijo in odstranimo slanino, da se puranje prsi lahko zapečejo. Občasno jih premažemo s sokom, ki nastane pri pečenju. S tankim šilom prebodemo najdebelejši del bedra; ko bo puran dovolj pečen, bo sok iz bedra bister.
Ko je puran pečen, ga preložimo na ogret pladenj in pustimo, da stoji pol ure, preden ga razrežemo. Poleg purana ponudimo mesno omako, krušno omako, brusnično omako in zvitke slanine.
Priprava mesne omake
Iz pekača poberemo maščobo, pustimo samo dve žlici in sok, ki je nastal pri pečenju. Pekač postavimo na nekoliko ogret štedilnik in dodamo moko, ter ves čas mešamo 1 minuto. Dodamo jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zgosti.
Krušna omaka
8 celih nageljnovih žbic zapičimo v čebulo. Damo jo v 900 ml mleka in dodamo lovorov list in nekaj celih zrn popra. Zavremo, odstavimo z ognja in pustimo počivati eno uro. Nato mleko precedimo in ga zlijemo v ponev. Postopoma primešamo 175 gramov svežih belih drobtin in mešamo toliko časa, da zavre. Kuhamo tri minute in nato dodamo sol in poper po okusu. Vmešamo še 60 gramov masla, pred serviranjem pa dodamo še 4 žlice goste sladke smetane.
PREBERITE TUDI: Recepti za slastne božične napitke
Brusnična omaka
500 gramov svežih brusnic damo v kozico skupaj z 125 ml vode. Zavremo in počasi kuhamo približno 5 minut., dokler brusnice ne pričnejo razpadati. Vmešamo 125 gramov sladkorja in počasi kuhamo, da se sladkor raztopi. Pred serviranjem, vmešamo še 2 žlici portovca. Brusnično omako lahko ponudimo toplo ali hladno.
Pa dober tek!
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.