Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec večera. Če smo se odločili za pečenega purana z nadevom, potem smo bili verjetno že nekaj ur v kuhinji. Za tradicionalno božično večerjo lahko pripravimo jedi po različnih receptih. Če se bomo držali ustaljenih navad, potem bomo verjetno spekli pečenko, purana, ali mogoče polnjeno kokoš.
Okusne mesne jedi ne smejo manjkati na božični mizi. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Okusne mesne jedi ne smejo manjkati na božični mizi. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Glavne jedi

Marinirana svinjska pečenka z ananasom

Glavna jed, ki jo postrežemo pri božični večerji, je seveda vrhunec slavja. Naš namig je marinirana svinjska pečenka z ananasom.

Za 8 oseb potrebujemo naslednje sestavine:

1,5 kg svinjske ledvične pečenke brez kože in kosti
popečene rezine ananasa
Za marinado potrebujemo:

250 ml ananasovega soka
2 žlici javorjevega soka
2 žlici sojine omake
2 strta stroka česna
2 žlici sesekljanega svežega timijana
1 žličko mladega koriandra

Priprava:

Najprej pripravimo marinado. V veliki nekovinski posodi zmešamo ananasov sok, javorjev sirup, sojino omako, strt česen, timijan in koriander. Meso položimo v marinado in za 8 ur postavimo v hladilnik. Ledvično pečenko občasno obrnemo, da se cela prepoji z marinado.

Meso vzamemo iz marinade in ga z ravno stranjo navzgor položimo v manjši pekač. V sredino mesa zabodemo termometer za meso, ga pokrijemo s folijo in 1 uro pečemo v prej ogreti pečici pri 220 stopinjah C.

Po eni uri odstranimo folijo in meso prelijemo z marinado. Pečenko ponovno postavimo v pečico in pečemo še pol ure. V tem času marinada potemni in če meso prebodemo, iz njega priteče bistri sok. Temperatura mesa med pečenjem, se mora dvigniti nad 90 stopinj C.

Ko preteče še pol ure, meso preložimo na desko za rezanje in ga pustimo 10 minut počivati. Marinado odcedimo in odstranimo maščobo. Nato marinado počasi segrevamo, da se pregreje. Pečenko ponudimo z marinado in popečenimi rezinami ananasa. 

Kot prilogo lahko ponudimo krompir, pečen v pečici ali pire krompir. Po želji lahko ponudimo tudi kakšno drugo prilogo, glede na to, da se vse več posameznikov izogiba uživanju ogljikovih hidratov.

Preden se odločimo za hrano, ki jo bomo ponudili za božično večerjo, se prej diskretno pozanimajmo, če je kakšen naš gost trenutno na lchf dieti, ali kakšni drugi izločevalni dieti. V tem primeru pripravimo še dodatno prilogo, primerna je naprimer špinačna omaka. 

Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja velik izziv. Tradicionalna božična večerja v mnogih domovih pomeni predvsem nadevanega purana.

V današnjem receptu bomo predstavili kostanjev nadev, zraven pa bomo ponudili mesno omako, krušno omako in brusnično omako. Velik, polnjen puran, lahko nasiti tudi dvanajst oseb, zato smo recepti pripravili za 12 porcij.

Potrebujemo naslednje sestavine:

lupinica ene limone
nekaj vejic peteršilja
tri vejice timijana
2 grobo narezani vejici zelene
velikega purana, težkega najmanj 5 kg (skupaj z drobovjem)
125 gramov zmehčanega masla
sol in poper
250 gramov mesnate slanine

Kostanjev nadev:

30 gramov masla
1 drobno narezana čebula
90 gramov drobno narezane mesnate slanine
175 gramov namočenega in drobno sesekljanega posušenega kostanja
3 žlice sesekljanega peteršilja
1 žlica sesekljanega svežega timijana
sol in poper
1 stepeno jajce

Mesna omaka:

30 gramov moke
600 ml jušne osnove iz drobovine
sol in poper

Najprej pripravimo nadev. V ponvi raztopimo maslo, dodamo čebulo in slanino, ter prežimo toliko časa, da se čebula zmehča in skupaj s slanino postane zlato rjave barve. Preložimo v večjo skledo in dodamo kostanj, peteršilj, timijan, jajce, sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo in počakamo, da se popolnoma ohladi.

V puranovo trebušno odprtino damo limonino lupino, peteršiljeve vejice, zeleno in timijan. Konec vratu napolnimo z nadevom, kar nam ga ostane, ga prihranimo. Nadevani konec purana lepo oblikujemo, ohlapno kožo pritrdimo s tankimi šivi. Noge povežemo z vrvico, tako da ima puran lepo obliko.

Preden damo purana v pečico, ga stehtamo in izračunamo čas pečenja. Za vsakih 500 gramov teže, računamo 20 minut pečenja. Velik pekač prekrijemo z dvema polama folije za pečenje in nanju položimo nadevanega purana, ki ga na debelo premažemo z maslom. Začinimo še s soljo in poprom, nato pa čez purana ovijemo rezine slanine, posebej čez prsi. Folijo ohlapno prepognemo čez purana, tako da ostane med puranom in folijo veliko zraka. V vnaprej ogreti pečici pečemo purana pri 220 stopinjah C 30 minut.

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160 stopinj C in pečemo naprej. Pol ure pred koncem pečenja odvijemo folijo in odstranimo slanino, da se puranje prsi lahko zapečejo. Občasno jih premažemo s sokom, ki nastane pri pečenju. S tankim šilom prebodemo najdebelejši del bedra; ko bo puran dovolj pečen, bo sok iz bedra bister.

Ko je puran pečen, ga preložimo na ogret pladenj in pustimo, da stoji pol ure, preden ga razrežemo. Poleg purana ponudimo mesno omako, krušno omako, brusnično omako in  zvitke slanine.

Priprava mesne omake

Iz pekača poberemo maščobo, pustimo samo dve žlici in sok, ki je nastal pri pečenju. Pekač postavimo na nekoliko ogret štedilnik in dodamo moko, ter ves čas mešamo 1 minuto. Dodamo jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zgosti.

Krušna omaka

8 celih nageljnovih žbic zapičimo v čebulo. Damo jo v 900 ml mleka in dodamo lovorov list in nekaj celih zrn popra. Zavremo, odstavimo z ognja in pustimo počivati eno uro. Nato mleko precedimo in ga zlijemo v ponev. Postopoma primešamo 175 gramov svežih belih drobtin in mešamo toliko časa, da zavre. Kuhamo tri minute in nato dodamo sol in poper po okusu. Vmešamo še 60 gramov masla, pred serviranjem pa dodamo še 4 žlice goste sladke smetane.

Brusnična omaka

500 gramov svežih brusnic damo v kozico skupaj z 125 ml vode. Zavremo in počasi kuhamo približno 5 minut., dokler brusnice ne pričnejo razpadati. Vmešamo 125 gramov sladkorja in počasi kuhamo, da se sladkor raztopi. Pred serviranjem, vmešamo še 2 žlici portovca. Brusnično omako lahko ponudimo toplo ali hladno.

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Božične jedi Božič Mesne jedi
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.