Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima svoje male skrivnosti.
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Peka krofov ni nujno samo okoli pustovanja, pač pa jih lahko spečemo na čisto navaden dan. Ko se lotimo peke krofov, se moramo držati nekaj pravil, če želimo da nam krofi uspejo. Predvsem pazimo da v kuhinji nimamo prepiha, zato zaprimo okna in vrata ter dobro ogrejmo prostor. Nekateri pekovski mojstri priporočajo da vse sestavine segrejemo na isto temperaturo.

Preden pričnemo cvrti krofe, se moramo prepričati, če je olje dovolj vroče. To ugotovimo tako, da kuhalnico pomočimo v olje in če se okoli nje pričnejo delati mehurčki, potem je olje dovolj vroče za cvrtje. Krofe vedno pečemo v večji količini olja, krofi morajo plavati v olju. Če so krofi dobro vzhajani, se bodo do polovice potopili v olje.

KROFI, KI VEDNO USPEJO

Sestavine za najboljše krofe:

1 kg moke (nasvet: polovico mehke in polovico ostre moke)
4 jajca
7 dag sladkorja
sesekljana limonina lupinica
2 žlici ruma
6 dag masla
4 žlice kisle smetane
3 dl mleka
sol
olje za cvrtje
Kvasec: 4 dag kvasa, 3 žlice mleka, malo sladkorja

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico. Kvas razmočimo v mlačnem mleku, dodamo malo sladkorja, ter vlijemo v jamico. Pomešamo še malo moke in pustimo da kvasec vzhaja.

Pripravimo 4 beljake, jih stepemo v trd sneg. Dodamo sladkor in rumenjake, limonino lupinico, rum, kislo smetano, zmehčano maslo, vroče mleko in sol. Mešanico vlijemo v moko k kvasu in zamesimo testo.

Testo enakomerno zvaljamo in pri tem pazimo, da ga ne razvlečemo. Da to preprečimo, testo na začetku le malo potolčemo in valjamo le s težo valjarja.

Zvaljano testo pokrijemo in počakamo da vzhaja še 10 minut, nato bomo lahko izkrožili lepe krofe. Izrezane krofe polagamo na ogreto desko. Ko so krofi na pol vzhajani jih obrnemo in počakamo da vzhajajo še po drugi strani.

Vzhajane krofe polagamo v vroče olje, najprej ocvremo vrhnjo stran. Najprej krofe cvremo v pokriti ponvi, ko pa jih obrnemo, ponev odkrijemo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Krofi Pust Recept
Morda te zanima tudi:

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Štrudlice

Verjetno se še spomnite tistih slastnih prhkih piškotov...

RECEPT: Lažna paradižnikova omaka iz rdeče pese

Paradižnik je razhudnik in tudi pogost alergen, zato pr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.