Božična kava z muškatnim oreščkom in pomarančo
Sestavine:
4 žlice mlete kave
1 majhna cimetova palčka
2 izkoščičena datlja
ščepec mletega muškatnega oreščka
2 nageljnovi žbici
Naribana pomarančna lupina
Priprava:
Mleto kavo, cimetovo palčko in datlje damo v veliko posodo za kavo. Dodamo mlet muškatni orešček, nageljnove žbice in pomarančno lupinico ter prelijemo z 400 ml vrele vode. Premešamo z leseno žlico in pustimo stati 4 minute. Serviramo v skodelicah za espresso.
Ingverjev late
Sestavine:
1½ žličke mletega ingverja, plus dodatek za dekoracijo
½ žličke cimeta
¼ žličke mletega muškatnega oreščka plus dodatek za dekoracijo
2 žlici mehkega rjavega sladkorja
½ žličke vanilijevega ekstrakta
600 ml polnomastnega mleka
2 skodelici vročega espressa (neobvezno)
Stepena smetana in mini medenjaki za serviranje
Priprava:
V skledi zmešamo začimbe, sladkor in vanilijev ekstrakt. V ponvi segrejemo 100 ml mleka z mešanico začimb in sladkorja ter mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato vmešamo še preostalo mleko in segrejemo ter odstavimo tik pred vretjem. Postrežemo v kozarcih. Po želji dodamo malo espressa in dolijemo začinjeno mleko. Na vrh dodamo stepeno smetano, začimbe za dekoracijo in postrežemo z medenjaki.
Brezalkoholni božični punč
Sestavine:
2 hruški, narezani
2 limoni (1 narezana, 1 iztisnjen sok)
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlička mešanice začimb
400 ml soka iz belega grozdja
100-150 ml belega, temnega ali začinjenega ruma ali uporabite vodko ali gin (neobvezno)
275 ml ingverjevega piva
500 ml gazirane vode
Led (ledene kocke)
Peščica zrn granatnega jabolka
Vejice rožmarina, za serviranje
Priprava:
Rezine hruške in limone, sladkor in mešanico začimb damo v veliko skledo, ali vrč za punč in pustimo na hladnem do 1 ure, da se vse skupaj prepoji. Nato dodamo limonin in grozdni sok ter mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še izbrano žganje (lahko tudi brez) in ingverjevo pivo ter gazirano vodo in nekaj ledenih kock. Potresemo s semeni granatnega jabolka in dodamo nekaj vejic rožmarina.
Vir: https://www.bbcgoodfood.com/