Recept za najboljši domači kruh

Od mnogih dejavnikov je odvisno, ali vam bo kruh uspel ali ne. V prispevku najdete najboljši recept in če ga boste pekli po njem, bo uspeh zagotovljen! Ali ste vedeli, da lahko kruh tudi skuhate?
Zamesite domači, dišeči kruh. (foto: www.123rf.com)
Zamesite domači, dišeči kruh. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Doma pečen kruh
Vsakdo izmed nas, ki gre zamesiti kruh, si želi, da mu bo uspel. Vedno pa ni tako. Strah pred neuspehi ali predstavami drugih, kakšen naj bi kruh bil, je še vedno pogosta ovira in veliko, veliko breme mnogih. Moja mama je vedno rekla, da je dober kruh odvisen od roke, od moke, od lune in jaz pravim da tudi od posode. Končni izdelek mojega doma pečenega kruha je moja slika, ki je vedno drugačne oblike, drugačne barve. Kruh je lahko še vsakič drugačnega okusa, vonja. Tudi skorjica ni vedno enaka. Enkrat ga spečem v pekaču, ki ni iz teflona, drugič ga spečem v črni kozici, naslednjič v keramični ali glineni posodi. Vsakič uživam že, ko ga zamesim, oblikujem v različne oblike: bobole, bige, bigete, žemljice, štručke, hlebčke. Še najbolj pa, ko ga postavim na mizo, ko cela hiša zadiši in me vonj osreči, me pomiri, mi da zadovoljstvo, da zmorem in znam narediti nekaj lepega, dobrega. Če znam zamesiti kruh, znam preživeti. Vse to so občutki radosti in veselja v skromnosti.

Kako ga zamesim in kako spečem jaz?
Vzamem 1 kg enotne moke tip 850 ali druge, in jo večkrat presejem, dodam približno žličko morske soli. Premešam in zalijem moko z vročo vodo, da jo segrejem. Nalijem precej vode (mnogi zamesijo premrzlo in pretrdo testo). Dodam oljčno olje, med ali trsni sladkor in v enem kozarčku razmešam kvas v prstu mlačne vode in ga brez vzhajanja zlijem k moki. Vse skupaj premešam s kuhalnico v mehko testo. Pokrijem in postavim v hladno sobo. Med vzhajanjem testo večkrat preobrnem. Po približno dveh ali treh urah dodam malo moke in naredim 6 - 8 majhnih hlebčkov ali štručk. Ko so do polovice vzhajani, jih dam v hladno pečico na 200 stopinj in pečem približno 30 - 40 minut odvisno od velikosti. Ko vzamem hlebčke iz pečice jih namažem z vročo vodo v katero dam malo oljčnega olja.

Kruh lahko tudi skuhate!
V primeru, da nimamo elektrike kruh lahko tudi skuhamo, ne samo spečemo. Na pol vzhajan hlebček damo v mlačno vodo. Ko zavre, posodo pokrijemo, temperaturo nekoliko znižamo in kuhamo približno 20 minut, če je hlebček majhen. Sicer kuhamo daljši čas. Kuhanega damo na toplo podlago ali na leseno desko.

Emilija Pavlič je uspešna kuharica in avtorica knjige Mamica, nauči me kuhati. Več o njej boste našli TUKAJ.


Morda te zanima tudi:

IZ Jožičine kuhinje: Jožičine kremšnite

Iz Jožičine kuhinje prihaja zelo preprost recept za kre...

Poglejte svoje nohte – razkrivajo lahko določene bolezni

Določeni pojavi na nohtih, določene spremembe, ki se po...

Iz Jožičine kuhinje: Kruh brez gnetenja

Preberite recept za kruh brez gnetenja. Enostaven, zelo...

To so stvari, ki jih pred svojim zdravnikom nikoli ne smete skrivati

Preberite v prispevku, katere so tiste stvari, ki jih m...

Starejši, bodite pozorni, vse več je zlorab zavajajočih ponudnikov

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije in društvu Srebrne niti...

4 trendi čevlji za udobno in šik preživljanje hladnejših dni

Letošnji november se je pričel s serijo izjemno sončnih...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.