Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima tudi šunka ali meso poseben pomen. Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. Potica predstavlja Kristusovo krono, rdeči pirhi predstavljajo kaplje krvi in Jezusove rane, hren je simbol za žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ.
	Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Šunka v testu
Šunka v testu je tradicionalna Velikonočna jed. Za pripravo si moramo vzeti malo več časa, vendar bomo nagrajeni z resnično kulinarično dobroto.

Recept za šunko v testu:

1 kg prekajene šunke v kosu
60 g gorčice
400 g moke
20 g svežega kvasa
3 žlice mleka
1 žlička sladkorja
1/2 žličke soli
3 dcl mleka
1 jajce

PREBERITE TUDI: Naredite sami: Preprost trik za čudovite pisane pirhe
 
Za pripravo šunke v testu jo najprej skuhamo. Šunko operemo v topli vodi in jo damo kuhat v krop. Pokrijemo in pustimo počasi vreti toliko ur, kolikor tehta. Če je voda preslana, jo odlijemo in nalijemo svežo vročo vodo. Ko je šunka kuhana, jo ohladimo v vodi, v kateri smo jo kuhali. Medtem ko se šunka kuha, pripravimo testo.

Pripravimo kvasec, moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Ob strani posujemo sol, v jamico vlijemo kvasec, ga pomešamo z malo moke in počakamo deset minut, da vzhaja. Stopimo maslo z mlekom, ohladimo in zmes dodamo moki. Zamesimo testo, ki mora biti gladko in voljno. Testo oblikujemo v kroglo in ga damo vzhajat.

Po približno eni uri testo dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na 2 cm debelo.

Na sredino testa položimo ohlajeno šunko, jo premažemo z gorčico in jo iz vseh strani ovijemo s testom. Robove stisnemo skupaj, da se testo med peko ne bi odprlo. Preden damo šunko v testu v pečico, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, na vrhu pa naredimo luknjo, iz katere bo lahko med peko uhajala para.

Šunko v testu pečemo pri 180 stopinjah C približno 1 uro, da se testo lepo zapeče v zlato rjavo barvo. 

PREBERITE TUDI: Nasveti za barvanje in pravilno shranjevanje pirhov

Žolca
Za Veliko noč v mnogih krajih po Sloveniji pripravijo tudi žolco, ki se pogosto pripravlja tudi ob kolinah. Danes lahko žolco ali tlačenko kupimo že pripravljeno.

Recept za žolco:

6 svinjskih parkeljcev
1/4 kg svinjske kože
3/4 kg svinjskega mesa
2 l vode
1/8 l kisa
korenček
svež peteršilj
zelena
1/2 čebule
sol
lovorov list
timijan

Svinjske parkeljce presekamo na pol in jih kuhamo s svinjsko kožo, mesom, kisom, korenjem, peteršiljem, zeleno, čebulo in vsemi začimbami. Ko je meso mehko, ga poberemo iz juhe in ga izluščimo s kosti.

Meso zrežemo na majhne koščke, kuhano svinjsko kožo pa razrežemo na rezance, ter jih položimo v posodo, ki jo prej oplaknemo z mrzlo vodo.

Čez narezano meso in kožo prelijemo ohlajeno juho, s katere prej poberemo mast. Posodo postavimo v hladen prostor ali v hladilnik, da se sestavine strdijo v žolco.

PREBERITE TUDI: Najlepši 'ombre' pirhi

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Velika noč Šunka Velikonočni pirhi Mesne velikonočne jedi Recepti
Morda te zanima tudi:

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.