Sestavine za 12 sarm:
1 glava kislega zelja (1,5 kg)
1/2 kg mešanega mletega mesa
1/2 kg prekajenih rebrc
10 dkg hamburške slanine
20 dkg riža
1 jajce
1 večja čebula
2 žlici olja (svinjske masti)
4 do 5 zrn (strokov) česna
šopek svežega petršilja
2 lovorjeva lista
dober ščep majarona (po želji)
sol
mleti poper
Sestavine za omako:
4 žlice olja (svinjske masti)
2 polni žlici mehke moke
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička sladke mlete paprike
dober ščep ostre mlete paprike (za tiste, ki imate radi bolj pikantno)
1 jušna žlica paradižnikove mezge
sol
cca 3 dcl vode za zalivanje
Izdelava:
Riž najprej na pol skuhamo v slani vodi, zato da ima nekaj vlage, da bo nadev bolj sočen. Ohladimo ga. Od skisane zeljne glave najprej izluščimo 12 listov, ki jim delno odrežemo hrbtišče, da bomo kasneje sarme lahko lepo zvijali. Narežemo še približno 80 dkg zelja, ki ga bomo rabili med zlaganjem sarme v posodo ali lonec. Če je zelje zelo kislo, ga pod tekočo toplo vodo nekoliko prej speremo. V ponvi pristavimo maščobo, dodamo nasekljano čebulo, ko nekoliko uvene, dodamo na drobne kocke narezano hamburško slanino, vse skupaj še nekoliko popražimo. Mletemu mesu dodamo praženo čebulo s slanino, na pol kuhan riž, jajce, nasekljan česen, nasekljan petršilj, majaron, ki ga vedno zmanemo med dlanmi, da da boljši okus, solimo, popramo in zamesimo z rokami. Masi po potrebi dodamo žlico vode, da se lepše poveže, nadev pa bo nekoliko bolj sočen. Na vsak list zelja damo manjšo pest nadeva, ki ga prej med dlanmi malo posvaljkamo in pričnemo z zavijanjem. Sarme zlagamo v posodo, na dno katere smo prej naložili nekoliko narezanega zelja. Med sarme položimo narezana prekajena sveža rebrca, ta so za okus.
Pokrijemo z narezanim zeljem. Če imamo sarm več, ponovimo postopek. Zaključimo oziroma pokrijemo vedno z zeljem, dodamo lovorjev list in vse skupaj zalijemo z vodo, toliko da so sarme pokrite, to je cca 1,2 l vode. Sarma gre zdaj v že segreto pečico (brez ventilatorja), kjer jo bomo kuhali na 170 stopinjah, približno 2 uri. Pokrivanje s pokrovko ni potrebno. Nato bomo kuhani in zapečeni sarmi dolili omako in na štedilniku še 20 minut prevreli.
Izdelava omake:
V vroče olje damo žličko sladkorja in moko, premešamo, počakamo, da malce porjavi in dolijemo vodo. Dodamo papriko, mezgo,ne pozabimo mešati, da se izognemo grudicam! Omako solimo po okusu, prelijemo po sarmah in pokrito dobro prevremo. Sarme ne mešamo, posodo le potresemo, da se sarme ne razvijejo.
NASVET: riž lahko dodamo k mesu tudi nekuhan, v tem primeru moramo masi pri mešanju dodati 1 do 2 žlici vode, da ne bo nadev trd. Riž pa lahko tudi s čebulo in slanino popražimo, a le toliko, da dobi nekaj tekočine. Če dodamo surov riž, se kuhanje nekoliko podaljša. Fino je, če pravkar kuhane sarme za nekaj časa postavimo v pečico, ki se še ohlaja, tako se okusi med seboj dobro povežejo in jed pridobi na okusu.
Če jed pogrevamo, to delajmo počasi in rajši dlje, da pride temperatura tudi v sredino sarme. Prav tako jo lahko kuhate na štedilniku, tam bo potrebno manj časa...uro do uro in četrt, pokrita.
Veliko užitka pri pripravi te jedi.
Pozor pri soljenju, saj je prekajeno meso že slano, prav tako tudi kislo zelje!!
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.