Sklenite premirje z glivico kandido

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 16.8.2022
Preverite, kako se preveč razširjene kandide lotiti brez stroge antikandidne diete, kako jo prelisičiti, ko se ne morete upreti sladici, in v katerem primeru je kandida lahko celo vaša prijateljica.
Trik za čokoholike: ob sladici popijte skodelico zelenega čaja, ki bo sladico prepojil s snovmi, ki jih kandida ne mara. (Foto: Freepik.com)
Trik za čokoholike: ob sladici popijte skodelico zelenega čaja, ki bo sladico prepojil s snovmi, ki jih kandida ne mara. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate tudi vi preveč razširjeno glivico kandido in ne veste, kako bi se je lotili brez špartansko stroge antikandidne diete?

Za vas smo pripravili lažjo, pa vendar učinkovito rešitev, ki je primerna tudi za tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

 

Zdravi nadomestki za sladkor in belo moko

Če hočete omejiti rast glivice kandide, brez delne diete seveda ne bo šlo, saj dokler ji pri vsakem obroku ponujate obilo hrane, pač veselo raste in se širi. Zato se bo vsaj za pol leta vendarle treba odpovedati njenim najljubšim poslasticam: sladkorju in beli moki ter vsem izdelkom iz bele moke.

Kandida sicer z veseljem »zaužije« vse ogljikove hidrate, toda če boste zmerni pri uživanju sadja (v prvih mesecih se le izogibajte najbolj sladkemu sadju) in izdelkov iz polnozrnate moke, škoda ne bo prevelika. Če boste pri tem poslušali svoje telo, vam bo kmalu jasno, kaj (in koliko) vam najbolj »težko sede« v želodec in povzroča največ prebavnih težav ter kateri »greh« za vas niti ni tako zelo škodljiv.

Dieto pa boste lažje prestali, če boste za vsak izdelek, ki je na seznamu prepovedanih živil in ste ga doslej redno uživali, poiskali zdrav nadomestek, ki ga kandida ne mara.

Ste med tistimi, ki si ne predstavljajo zajtrka brez kruha? Naučite se peči polnozrnat pirin kruh z vinskim kamnom, ki kandidi ne diši ravno, vi pa boste vendarle prišli do svojega kosa kruha. Ali tudi vi po vsakem kosilu enostavno potrebujete nekaj sladkega? Na spletu poiščite recept presne sladice, ki vsebuje najmanj škodljivih sladkorjev in dodanih sladil ter se lotite peke. Če boste vsakič, ko vas bo zagrabila strašanska lakota po sladkem, brez slabe vesti zaužili košček zdrave sladice, bo škoda veliko manjša, kot če boste po nekaj dnevih ali tednih sladkornega stradanja napadli veliko čokolado in se potem naslednjih nekaj dni žrli, ker ste v par minutah pokvarili večdnevni ali celo večtedenski trud.

Trik za čokoladoholike: Ko bo skušnjava zares (pre)velika in se enostavno ne boste mogli odreči sladkemu, namesto čokolade izberite zdravo sladico z veliko kakava (pravi čokoladoholiki smo namreč bolj kot od sladkorja odvisni od kakava), zraven pa obvezno popijte skodelico zelenega čaja, ki bo sladico prepojil s snovmi, ki jih kandida ne mara. Če ne marate zelenega čaja, bo isti učinek tudi s kakšnim drugim čajem, ki mu dodajte katero od protiglivičnih začimb (cimet, kardamom, origano, pepermint …). Tako bo škoda čokoladnega greha manjša.

 

Med probiotiki poiščite takšnega s sevom Acidophilus DDS-1

Brez uravnovešene črevesne flore enostavno ne morete zmagati v boju s preveč razširjeno kandido, zato je poleg diete ena izmed najpomembnejših nalog naseljevanje črevesne flore s probiotiki.

Pri izbiri bodite pozorni, da probiotični pripravek vsebuje dovolj probiotičnih bakterij, saj naj bi jih za terapevtski učinek zaužili vsaj milijardo na dan, še bolje pa je okrog deset milijard. Pozabiti pa ne smemo tudi na pravo kombinacijo sevov, ki je v resnici pomembnejša od števila probiotičnih bakterij. Mnogi sevi so namreč takšni, da le »potujejo« skozi našo prebavno cev (kot na primer Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei in Streptococcus thermophilus), namesto da bi se naselili v črevesju in izpodrinili kandido, kot to zmorejo naučinkovitejši sevi.

Med najučinkovitejšimi sevi v boju proti preveč razširjeni kandidi najbolj izstopajo sevi Acidophilusa DDS-1, ki se lahko pohvalijo s številnimi dobrodejnimi učinki: zavirajo rast patogenih bakterij (vključno s streptokoki, stafilokoki in celo E. coli), kar najdlje (v povprečju dva dni) uspejo vzdrževati bazični pH v črevesju (druge vrste sevov izgubijo svojo moč razkisanja že po nekaj urah ali v enem dnevu), imajo največje protimikrobne lastnosti in se poleg seva Bifidus NRRL4495 lahko pohvalijo, da v kislem okolju želodca ostanejo stabilni do dve uri, po štirih urah pa se njihov pH zmanjša le za eno enoto.

Za učinkovito regeneracijo črevesne flore tako nikakor ne bodo dovolj različni »probiotični« jogurti in napitki, ki tudi po nekaj tednih v hladilniku ali na sobni temperaturi ne dvignejo pokrovčka, kar bi zagotovo storile zares žive probiotične kulture.

 

Na jedilnik dodajte čim več dragocene kokosove maščobe

Obstaja vrsta protiglivičnih pripravkov (od grenivkinih pečk do mačjega kremplja), med katerimi je včasih kar težko izbrati pravega zase. Ne glede na to, za katerega se boste odločili, pa v vsakem primeru v svoj jedilnik dodajte kokosovo maščobo, ki je dragocen vir lavrinske in kaprinske kisline. Ti namreč v telesu učinkovito pobijata tako glivice in zajedavce kot viruse in bakterije, ob tem pa ne poškodujeta za zdravje pomembnih mlečnokislinskih bakterij.

Da boste končno lahko sklenili premirje s kandido, zato vsako jutro zaužijte dve do tri jušne žlice neprečiščene kokosove maščobe (za razliko od prečiščene ima ta značilen vonj in okus po kokosu). Z njo lahko namažete tudi nohte in lasišče, če se je kandida naselila tudi tja.

 

Kako se izogniti toksinom umirajoče kandide?

Protiglivični pripravki, ki vsak na svoj način ubijajo kandido, lahko pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom in motenim razstrupljanjem ustvarijo prevelik zalogaj toksinov (kandida se namreč na uničevanje odzove z dobesedno strupeno obrambo), ki jih ošibelo telo ne more dovolj hitro izločati.

Zato je v boju s kandido več kot smiselno, da telo podprete z različnimi pripomočki, ki olajšajo razstrupljanje. Prvi in najpomembnejši korak – zanemarjanje katerega vas je morda celo pripeljalo do tega, da imate danes težave s preveč razširjeno kandido –, je zadostna hidracija.

Če v vašem telesu ni dovolj vode, še tako dobra hrana in protiglivični pripravki ne morejo priti do celic. Tudi prizadete celice se ne morejo deliti in pozdraviti, če nimajo dovolj vode, da bi se lahko delile. Kri se ne more razkisati, četudi jeste optimalno količino bazične hrane, če je kri pregosta oziroma v njej ni dovolj vode. Če je telo dodatno obremenjeno s toksini, je zadostna količina popite vode še toliko bolj pomembna.

Za dobro razstrupljanje (to pomeni brez glavobolov, omotice, bolečin v mišicah in izpuščajev na koži) je zato potrebno popiti liter vode na vsakih 25 kilogramov telesne teže.

Zelo blagodejno bodo delovale tudi savne ter kopeli nog s himalajsko soljo ali izbranimi eteričnimi olji. Če boste ob tem uživali tudi ravno pravo dozo (to boste glede na telesne simptome morali odkriti sami) »zelenih čistil«, kot so alge, pšenična in ječmenova trava ter koprive, bo razstrupljanje še lažje.

Tisti z zelo oslabljenim imunskim sistemom si lahko pomagate tudi z naravnim pripravkom, ki vsebuje celulaze - encime za razkroj celuloze. Kandida je namreč zgrajena predvsem iz celuloze, zato jo encimi celulaze napadejo in dobesedno prebavijo, tako da glivice odmrejo brez sproščanja poplave toksinov.

 

Je kandida v resnici vaša prijateljica?

Zagotovo si nihče ne želi razbohotene kandide, ki je lahko kriva za vrsto težav – od kronične utrujenosti do raka. Pa vendar je mogoče, da vam razširjena kandida po eni strani v resnici rešuje vsaj zdravje, če že ne življenje.

Če namreč v ustih še vedno prenašate amalgamske zalivke, se je morda kandida razširila le/tudi zato, da bi nase vezala živo srebro, ki se vsakodnevno izloča iz amalgamskih zalivk. V amalgamskih zalivkah je namreč anorgansko živo srebro, ki se s pomočjo bakterij (ki jih v človeškem telesu seveda ne primanjkuje) nenehno spreminja v metilno obliko živega srebra, ki je stokrat bolj strupena od anorganske. Ko namreč metilno živo srebro po krvnem obtoku doseže ščitnico, hipofizo in nadledvične žleze, moti njihovo delovanje, če omenimo le eno skrito posledico amalgamskih zalivk. 

Če seveda spreminjanja anorganskega živega srebra v metilno obliko ne prepreči »prijateljica« glivica kandida, ki lahko na svoje celične stene veže toliko metilnega živega srebra kot znaša njena teža, s čimer živo srebro tako demetilizira oziroma naredi stokrat manj strupeno.

Res je, da nas razbohotena kandida vsakodnevno zastruplja, zato ni ravno prijateljica, s katero bi želeli dolgoročno živeti, vendar je pri obvladovanju kandide zelo pomembno, da najprej (ali vsaj hkrati) poskrbimo za varno odstranitev amalgamskih zalivk. Vsekakor pa se tisti s »sivimi plombami« bitke s kandido lotite počasi in premišljeno. Ter tudi hvaležno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.