Ste starejši od 60 let? Povečajte vnos cinka!

Pomanjkanje cinka ima za posledico nagnjenost k okužbam (zaradi slabšega delovanja imunskega sistema), nevrološke težave, slabše celjenje ran ter pešanje okusa in voha in je vsakdanjik za skoraj 2 milijardi ljudi po svetu, med katerimi prevladujejo starostniki.
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka. (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com) Prehrana.si: priporoča jajca in salamo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav so dnevne potrebe odraslega človeka po cinku od 8 do 16 miligramov (odvisno od telesne teže in spola), ga lahko na dan zaužijemo do 40 miligramov. Izjema so primeri, ko cink jemljemo pod zdravniškim nadzorom in so dnevni odmerki višji, na primer pri degeneraciji makule, kožnih razjedah, težavah s celjenjem ran, imunski oslabelosti... Najboljši naravni vir cinka so ostrige: v 100 gramih ostrig ga je 85 miligramov.

In kaj nakazuje, da nam primanjkuje tega nujno potrebnega minerala, ki sodeluje pri več kot sto reakcijah v telesu in je prisoten prav v vseh tkivih in telesnih tekočinah? »Slabi« lasje in nohti, izpadanje las, luščenje kože, pogoste okužbe, izguba apetita so lahko znak pomanjkanja cinka. Pomembno je vedeti tudi, da telo slabo shranjuje cink, zato ga je potrebno redno vnašati s prehrano. Uživanje večjih količin alkohola poveča potrebe po cinku za 30 do 50 odstotkov, enako kot vegetarijanska prehrana (zaradi fitinske kisline).

Preberite tudi: 4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Starost je dejavnik, na katerega moramo biti, ko govorimo o cinku, zelo pozorni: 35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi kronično pomanjkanje cinka, težave, ki jih zaradi tega občutijo, pa pripisujejo drugim dejavnikom. »Problem« reši povečanje vnosa (vendar ne na več kot na 40 miligramov na dan), pomagamo pa si lahko z mesom, fižolom, oreščki, črno čokolado, kalčki, mlekom in mlečnimi izdelki (siri, mleko, jogurt) – vse navedeno je, poleg že omenjenih ostrih, dober vir cinka. Za starostnike je zadosten vnos cinka pomemben tudi zato, ker so zadnje raziskave pokazale, da kronično pomanjkanje cinka pospešuje razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Preberite tudi: Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Za konec pa še vsebnost cinka (v miligramih) v različnih živilih (v 100 g živila): pšenični kalčki: 16 miligramov, govedina (kuhana/pečena): 12 miligramov, telečja jetra (kuhana/pečena): 12 miligramov, sezamova semena: 10 miligramov, črna čokolada: 3 miligrame, jagnjetina (kuhana/pečena): 9 miligramov, svinjina: 3 do 4 miligrami, arašidi (oluščeni): 3 miligrame, piščančje prsi (kuhane/pečene): 1 miligram, siri: 1 do 3 miligrame, divjačina (kuhana/pečena): 8 miligramov, teletina (kuhana/pečena): 7 miligramov, riževi kosmiči: 6 miligramov, fižol v zrnju: 2 miligrama.

Viri:
1. Wilkinson EA, Hawke CI. Oral zinc for arterial and venous leg ulcers. Cochrane Database Syst Rev 2000;(2):CD001273.
2. Ervin RB, Kennedy-Stephenson J. Mineral intakes of elderly adult supplement and non-supplement users in the third national health and nutrition examination survey. J Nutr 2002;132:3422-7.
3. https://academic.oup.com/jn/article/137/4/1101/4664657.
4. https://news.wisc.edu/zinc-discovery-may-shed-light-on-parkinsons-alzheimers/.
5. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3844
6. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2011. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Boste zares shujšali, če preskočite večerjo?

Ali je res, da hitreje shujšate, če preskočite večerjo?...

Živila, ki jih lahko jeste zvečer, saj ne redijo!

Nekatera živila lahko jeste tudi zvečer, saj ne redijo ...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako speči kruh brez kvasa?

Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kva...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.