Ste starejši od 60 let? Povečajte vnos cinka!

Pomanjkanje cinka ima za posledico nagnjenost k okužbam (zaradi slabšega delovanja imunskega sistema), nevrološke težave, slabše celjenje ran ter pešanje okusa in voha in je vsakdanjik za skoraj 2 milijardi ljudi po svetu, med katerimi prevladujejo starostniki.
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka. (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com) Prehrana.si: priporoča jajca in salamo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav so dnevne potrebe odraslega človeka po cinku od 8 do 16 miligramov (odvisno od telesne teže in spola), ga lahko na dan zaužijemo do 40 miligramov. Izjema so primeri, ko cink jemljemo pod zdravniškim nadzorom in so dnevni odmerki višji, na primer pri degeneraciji makule, kožnih razjedah, težavah s celjenjem ran, imunski oslabelosti... Najboljši naravni vir cinka so ostrige: v 100 gramih ostrig ga je 85 miligramov.

In kaj nakazuje, da nam primanjkuje tega nujno potrebnega minerala, ki sodeluje pri več kot sto reakcijah v telesu in je prisoten prav v vseh tkivih in telesnih tekočinah? »Slabi« lasje in nohti, izpadanje las, luščenje kože, pogoste okužbe, izguba apetita so lahko znak pomanjkanja cinka. Pomembno je vedeti tudi, da telo slabo shranjuje cink, zato ga je potrebno redno vnašati s prehrano. Uživanje večjih količin alkohola poveča potrebe po cinku za 30 do 50 odstotkov, enako kot vegetarijanska prehrana (zaradi fitinske kisline).

Starost je dejavnik, na katerega moramo biti, ko govorimo o cinku, zelo pozorni: 35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi kronično pomanjkanje cinka, težave, ki jih zaradi tega občutijo, pa pripisujejo drugim dejavnikom. »Problem« reši povečanje vnosa (vendar ne na več kot na 40 miligramov na dan), pomagamo pa si lahko z mesom, fižolom, oreščki, črno čokolado, kalčki, mlekom in mlečnimi izdelki (siri, mleko, jogurt) – vse navedeno je, poleg že omenjenih ostrih, dober vir cinka. Za starostnike je zadosten vnos cinka pomemben tudi zato, ker so zadnje raziskave pokazale, da kronično pomanjkanje cinka pospešuje razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Za konec pa še vsebnost cinka (v miligramih) v različnih živilih (v 100 g živila): pšenični kalčki: 16 miligramov, govedina (kuhana/pečena): 12 miligramov, telečja jetra (kuhana/pečena): 12 miligramov, sezamova semena: 10 miligramov, črna čokolada: 3 miligrame, jagnjetina (kuhana/pečena): 9 miligramov, svinjina: 3 do 4 miligrami, arašidi (oluščeni): 3 miligrame, piščančje prsi (kuhane/pečene): 1 miligram, siri: 1 do 3 miligrame, divjačina (kuhana/pečena): 8 miligramov, teletina (kuhana/pečena): 7 miligramov, riževi kosmiči: 6 miligramov, fižol v zrnju: 2 miligrama.

Viri:
1. Wilkinson EA, Hawke CI. Oral zinc for arterial and venous leg ulcers. Cochrane Database Syst Rev 2000;(2):CD001273.
2. Ervin RB, Kennedy-Stephenson J. Mineral intakes of elderly adult supplement and non-supplement users in the third national health and nutrition examination survey. J Nutr 2002;132:3422-7.
3. https://academic.oup.com/jn/article/137/4/1101/4664657.
4. https://news.wisc.edu/zinc-discovery-may-shed-light-on-parkinsons-alzheimers/.
5. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3844
6. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2011. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.