Velikonočna pletenka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.4.2017
Bliža se velika noč, miza bo polna dobrot. Na njej ne sme manjkati pletenka.
Pletenka iz sedmih trakov (foto: Fala)
Pletenka iz sedmih trakov (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pletenko iz sedmih delov bomo potrebovali:
1 kocka kvasa Fala
2 dl mleka
18 dag navadnega jogurta
90 dag moke
6 dag sladkorja
2 vanilin sladkorja
4 jajca
0,7 dl olja
3 male žličke soli
(za približno 2 pletenki)
1 jajce za premaz.

Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo jajca, jogurt, preostali sladkor, sol ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem počasi prilivamo olje. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo, odrežemo dve tretjini testa in jo razdelimo na sedem kosov. Preostalo testo uporabimo za manjšo pletenko iz treh delov. Vsak kos oblikujemo v svaljek primerne dolžine. Vseh sedem zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa tri trakove položimo bolj na desno, štiri pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na levi strani preložimo preko prvega soseda, druga dva soseda privzdignemo, da zunanji trak pod njima prestavimo na desno stran, kjer so bili le trije trakovi. Tako imamo na desni strani štiri trakove in na levi le tri. Nadaljujemo enako z desne strani proti levi: zunanjega položimo preko prvega soseda na desni strani in pod drugim in tretjim trakom na levo stran, kjer bodo spet štirje trakovi. Nadaljujemo do konca.

Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo s stepenim jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 40 minut.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 35 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.