Zakaj jemo, četudi nismo lačni?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 20.12.2022
Včasih se trebuh oglaša četudi hrane ne potrebujete. Zakaj do tega prihaja in kakšni so vzroki, da občutek lakote prihaja četudi ne potrebujete hrane, preberite v prispevku.
Če gledate fotografije hrane, postanete lačni. (Foto: Freepik.com)
Če gledate fotografije hrane, postanete lačni. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Dehidracija
Če ne pijete dovolj tekočine, se lahko pojavi glavobol ali pa čutite občutek lakote. Zato je prav, da vedno, kadar menite, da niste lačni in se vaš želodec kljub temu oglaša, popijete kozarec vode.

Gledate fotografije hrane, berete recepte?
Če kar naprej gledate fotografije hrane ali berete recepte o tem, kako se kakšna jed pripravi, boste kaj kmalu občutili lakoto. Fotografije v možganih aktivirajo center za lakoto in ta se pojavi, četudi ni čas za hrano.

Premalo spanja
Če telo nima dovolj spanja, potrebuje druge vire, kjer lahko črpa dodatno energijo. To največkrat dobi v hrani.

Preveč sladkorja
Sladkor povzroča lakoto. Ko zaužijete jed, ki vsebuje veliko sladkorja, se raven sladkorja v organizmu hitro dvigne, a tudi hitro pade. In ko se zgodi slednje, se želodec spet prične oglašati, saj možgani želijo še več sladkorja.

Alkohol
Pitje alkohola povzroča lakoto. Sploh, če je alkohola preveč. Takrat boste občutili volčjo lakoto, organizem zahteva mastne, slane ali sladke jedi, saj te vežejo alkohol nase in ga zato telo lažje prebavi.

Gledanje televizije
Če jeste med gledanjem televizije, se boste na to kaj kmalu navadili. In vedno, ko boste želeli pogledati kako oddajo ali film, se bo pričel oglašati želodec.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.