Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) opozarja, kako zelo je lahko nevaren prevroč čaj. Če ga pijemo, lahko tvegamo, da bomo zboleli za rakom požiralnika, opozarjajo.
Nedavna študija, ki je bila opravljena, je pokazala, da ima lahko pitje prevročega čaja strašne posledice. Še posebej, če ga pije oseba, ki kadi ali uživa alkohol. Ti ljudje namreč spadajo v kritično skupino in imajo še večjo možnost, da zbolijo za rakom.
Če torej kadite ali redno uživate alkohol, poleg tega pa pijete prevroč čaj, lahko tvegate, da boste zboleli za rakom požiralnika, opozarjajo strokovnjaki.
Kako vroč čaj je škodljiv?
Mednarodna agencija za raziskovanje raka pojasnjuje, da je čaj, ki je toplejši od 65 stopinj Celzija, lahko nevaren za zdravje. Vroč čaj lahko povzroči majhne ranice na požiralniku, s čimer se lahko pospeši razvoj raka na požiralniku. Dodatno pa raka pospeši tudi kajenje ali pitje alkohola. Kombinacija vročega čaja, kajenja, alkohola, pa je lahko usodna. Vse tri razvade pospešijo razvoj te hude bolezni.
Študija je dokazala, da imajo kadilci in tisti, ki pijejo alkohol, za kar petkrat večjo možnost, da zbolijo za rakom požiralnika, če poleg tega pijejo tudi prevroč čaj.
V državah, kot sta na primer Velika Britanija in Japonska, kjer je pitje čaja tradicija, nikoli ne postrežejo prevročega čaja. Ljudje tam pijejo čaj, ki je ogret na 60 ali manj stopinj Celzija.
Ko boste naslednjič posegli po skodelici čaja, počakajte vsaj štiri minute, da se ohladi, svetujejo strokovnjaki.