Živila z negativnimi kalorijami: Mit ali resnica?

Kalorije so enota za energijo v živilih ali v telesu. Če želite shujšati, jih morate zaužiti manj, kot jih porabite. Preprosto pravilo je osnova vsake uspešne diete. Zakaj je potem tako težko shujšati in kako proces olajša pametna izbira živil?
So negativne kalorije mit ali resnica? (foto: pixabay.com)
So negativne kalorije mit ali resnica? (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Večina ljudi se s kalorijami začne ubadati, ko želijo shujšati ali, redkeje, pridobiti nekaj kilogramov. Živila, ki so v dietah posebej popularna, so živila z negativnimi kalorijami - tista, za katera velja, da za njihovo žvečenje in prebavo porabimo enako kalorij, kot je njihova energijska vrednost. Pa taka živila v resnici obstajajo ali pa gre zgolj za modno muho, ki naj bi pomagala klestiti kilograme brez truda?

Za žvečenje in prebavo hrane porabljamo kalorije

Hrana naše telo preskrbi s hranili, ki jih v osnovi delimo na ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Za njeno razgradnjo potrebujemo energijo, in prav tu se skriva ključ zgodbe o živilih z negativnimi kalorijami. Malo verjetno je, da je energija, potrebna za njihovo presnovo, drastično višja kot pri drugih živilih, dejstvo pa je, da jih večina od njih pospeši metabolizem, kar pomeni tudi hitrejše porabljanje kalorij. Podoben učinek ima tudi pitje mrzle vode, ki naj bi porabo kalorij povečalo za 3 do 24 kalorij. In koliko kalorij sploh porabimo za prebavo in presnovo hrane? Odvisno od vrste živil. Pri ogljikovih hidratih ta poraba znaša od 5 do 10 odstotkov kalorij, ki jih živilo vsebuje, pri maščobah od 1 do 5 odstotkov, pri beljakovinah pa od 20 do 30 odstotkov. Tudi z žvečenjem hrane porabljamo kalorije, študije pa kažejo, da je grizenje in žvečenje hrane tudi izjemno pomembno za pravilno razgradnjo hrane.

Živila z veliko vode nasitijo prej

Živila z negativnimi kalorijami, torej ne obstajajo, se je pa ime uveljavilo za nekatere vrste sadja in zelenjave, za katere je značilno, da vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem pa visoka vsebnost vode. Hitro dajo občutek sitosti in tudi, če jih zaužijemo veliko, kalorijska »bilanca« ne bo visoka. Tipični predstavniki tovrstnih živil so:

Zelena: 14 kalorij na skodelico (100 gramov), 95% vode
Korenje: 52 kalorij na skodelico (130 gramov), 88% vode
Solata: 5 kalorij na skodelico (35 gramov), 95% vode
Brokoli: 31 kalorij na skodelico (90 gramov), 89% vode
Grenivke: 69 kalorij na skodelico (230 gramov), 92% vode
Paradižnik: 32 kalorij na skodelico (180 gramov), 94% vode
Kumare: 8 kalorij na skodelico (50 gramov), 95% vode
Lubenica: 46 kalorij na skodelico (150 gramov), 91% vode
Jabolka: 53 kalorij na skodelico (110 gramov), 86% vode

Niso pa živila z negativnimi kalorijami edina, ki ne redijo. Tudi številne druge vrste sadja in zelenjave so izjemno bogate s hranili in imajo malo kalorij. Naštejmo nekatere:
Listnati ohrovt: 7 kalorij na skodelico (20 gramov) in je dober vir vitaminov A, K in C ter mineralov
Borovnice: 84 kalorij na skodelico (150 gramov) in so dober vir vitaminov C in K ter mineralnega mangana.
Krompir: 58 kalorij na skodelico (75 gramov) in je dober vir kalija in vitaminov B6 in C
Maline: 64 kalorij na skodelico (125 gramov) in je dober vir vitamina C in mangana.
Špinača: 7 kalorij na skodelico (30 gramov) in je dober vir vitaminov in mineralov.

Odlični nizkokalorični viri beljakovin so:
Losos: 121 kalorij in 17 gramov beljakovin v povprečni porciji (85 gramov)
Piščančje prsi: 110 kalorij in 22 gramov beljakovin v 85 gramih
Navaden grški jogurt: 100 kalorij in 16 gramov beljakovin v 170 gramih
Cela jajca: 78 kalorij in 6 gramov beljakovin, tudi veliko vitaminov, mineralov in nenasičenih maščob
Svinjska ribica: 91 kalorij in 15 gramov beljakovin v 85 gramih, tudi vitamine skupine B in minerale.


Viri:
The New England Journal of medicine
The Journalod clinical endocrinology & metabolism
USDA Food Composition Databases
Nutrition &metabolism

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.