Potrebovali boste:
75 dkg bele gladke moke
1 kocko svežega kvasa (42 gr)
ali 1 in 1/2 vrečke suhega kvasa)
1 in 1/2 žlice sladkorja
2 ravni čajni žlički soli
530 ml mlačnega mleka
+ pekač 40 x 20 cm
+žlica olja za premaz
Izdelava:
Presejano moko vsipajte v skledo za zamesitev, ob robu posolite, v sredini naredite jamico, vanjo nadrobite kvas, dodajte sladkor in prilijte mlačno mleko.Z žlico malo premešajte, pokrijte s prtičem in pustite 10 minut, da se kvas dvigne.Če boste delali s suhim kvasom, lahko zamesite takoj, brez predhodnega čakanja, da bi se kvas aktiviral.
Vse zamesite v testo, mesite vsaj 3 do 4 minute (tu mislim na aktivno mesenje, da ne boste eno minuto delali,da vam bo vse dol teklo, potem pa dve minuti čakali in jamrali kako vas boli križ in lovili sapo), pokrijte, da se testo ne izsuši in vzhajajte 10 minut.
Po tem času premesite (zopet priporočam vsaj 3 do 4 minute), dlje kot boste mesili, boljše testo bo...bolj se bo gluten razvil.. v fino in gladko testo z mehurčki. Vzhajajte 1/2 ure.
Po tem času testo stresite na delovno površino (površino nič ne mokate), ga oblikujte v pravokotnik in ga razrežite na dva enaka dela, ki ju zopet oblikujte - razvaljajte (valjajte nežno, ne na silo in le s težo valjajrja) v pravokotnika (pri tem pazite, da bo posamezni pravokotnik razvaljan v dolžini pekača (glej sliko).
3 cm od daljše stranice v razvaljano testo zarežite 10 cm dolge črte z medsebojno razdaljo 4 cm (glej sliko), nato pa testo zvijte kot zavitek (zvijati pričnete na tisti strani, ki nima zarez).
Zavitek položite v naoljen pekač, ravno tako ponovite z drugim koksom testa (med zavitkoma pustite dovolj prostora za vzhajanje).Takoj premažite oba zvitka z malo olja.
Sledi vzhajanje 45 minut.
In prosim nikar ne posnemajte mene, ja... je bil predolg in ni šel noter.
Specite v predogreti navadni pečici na 200 stopinj /30 minut.
Še vroč pečen mlečni kruh premažite z malo olja.
In kako izgleda...je lahek s hrustljavo skorjico, v sredini mehak...kot iz pekarne.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.