Sestavine za testo:
1/2 kg moke mehke
5 dkg kakava v prahu
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
10 dkg sladkorja
5 dkg masla
1 dcl olja
3 dcl mleka
3 rumenjaki
sol po okusu
Sestavine za nadev:
1/2 l sladke smetane
40 dkg kokosove moke
20 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
3 jajca
sneg 3 beljakov
Postopek izdelave testa:
Moko presejem v skledo za vzhajanje,dodam kakav v prahu in ščep ali dva soli.
V malo mlačnega mleka nadrobim kvas ,malo sladkorja in žlico moke ter počakam, da vzhaja.
Segrejem preostalo mleko in maščobo do mlačnega.
Rumenjake stepem,dodam sladkor in mleko z maščobo.
Vse skupaj dam v moko s kakavom in dobro zmešam, dodam vzhajan kvas, zgnetem v gladko testo in pustim, da vzhaja.
Postopek izdelave nadeva:
Sladko smetano zavrem, odstavim, dodam kokosovo moko, sladkor in vanili sladkor. Pozor! Nadev se mora čisto ohladiti.
V hladnega zamešam 3 cela jajca in sneg beljakov, ki so ostali od testa.
Na koncu:
Testo razvaljam, namažem z nadevom in zvijem,dam ga v model za potico ali v večji glinen šarkelj večkrat prebodem in pustim, da vzhaja.
Pečem 1 uro na 180 stopinj (pečico seveda prej ogrejem).
Kot pravi ga. Saša Urbančič, ki je zaupala recept:"Skrivnost za dobro potico je v njeni skrbni pripravi, za katero si je potrebno vzeti čas. Priprava potice naj poteka v prijetnem vzdušju in dobrem razpoloženju, saj je najboljša potica tista, v katero je gospodinja vnesla ščepec svoje duše in ljubezni."
Delo pa je moja malenkost, pozdrav iz Jožičine kuhinje.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.