KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa) so odlični, če jih hrustljavo zapečemo v pečici. Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava je prava pisana poslastica. Lahko je priloga h glavni jedi. Pri nas je običajno kar glavna jed, poleg katere postrežem še kakšno fino solato.
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – sestavine:
(za 4 osebe kot priloga, za 2 osebi kot glavna jed)
200 g gomolja zelene
250 g podzemne (rumene) kolerabe
350 g korenja
300 g pastinaka
150 g rdeče pese
350 g krompirja
sol
olje
1 čajna žlička suhega timijana
1 čajna žlička suhega rožmarina
 

Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – priprava:
Zelenjavo olupimo in narežemo na večje podolgovate kose in jih damo v skledo. Rdečo peso pripravimo v posebni skledi, drugače se bo vsa zelenjava obarvala rdeče. Zelenjavo posolimo s poljubno količino soli, prelijemo z oljem, potrosimo s timijanom in suhim rožmarinom in premešamo z rokami. Enako storimo z rdečo peso, ki smo jo dali v posebno skledo.

Zelenjavo razporedimo po pekaču v eno plast, da se bo lepo zapekla. Če je zelenjave več kot za en pekač, raje uporabimo dva pekača. Zelenjave nikakor ne nadevamo eno čez drugo, ker se ne bo lepo hrustljavo zapekla. Rdečo peso damo v en kot pekača, ločeno od ostale zelenjave.

Pečico (navadna) segrejemo na 200°C. Zelenjavo pečemo v predhodno ogreti pečici 45 minut. Postrežemo jo takoj.

Nasvet
Količino različne gomoljne zelenjave lahko izberete čisto poljubno, skupna količina za 4 priloge pa naj bo vsaj 1,2 kg oz. raje še več, ker bodo zagotovo zahteve za repete.

Uživajte v okusih!

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.