Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, pa kaj blebetam, saj sem tudi danes mlada, če ne drugače, pa po srcu. Gremo rajši k receptu.
Jabolčno pecivo iz moje mladosti (foto: Jožica Ostrožnik)
Jabolčno pecivo iz moje mladosti (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

5 kom lepo popolnjenih jabolk
1.5 l vode
9 žlic sladkorja
1 dober ščep mletega cimeta
1 vanili sladkor
1 mala žlička ruma
nastrgana limonina lupina
iztisnjen sok limone
3 vanilijeve pudinge (prašek)
20 dkg leibnitz keksov (no včasih so bili dobri kar albertovi)
7 dcl smetanje za stepanje
2 kremfiksa
čokoladne mrvice (naribana čokolada)

in še pekač s stranicami približne velikosti 37cm krat 24 cm

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Lena jabolčna pita

Izdelava:

Jabolka olupim, očistim pešk, razrežem na krhlje in skuham v 1.5 litra vode (od osnove vzamem le 1.5 dcl vode, da v njej razmešam pudingov prašek), ki ji že prej dodam ves sladkor, vanilijev sladkor, rum, sok limone in mleti cimet.

Kuhana jabolka s penovko poberem ven in jih pretlačim s paličnim mešalnikom.

Na ostanku kompotove vode zakuham razmešani vanilijev puding, mora se zgostiti v žele (par minut).

Med tem časom, ko se puding kuha, položim v pekač kekse, enega do drugega.

V kuhan pudingov žele vrnem pretlačena jabolka in maso zedinim.

Kekse prelijem z vročo zmesjo pudinga in jabolk.

Na vrh naribam limonino lupino

Vse skupaj postavim na hladno, da se popolnoma ohladi in strdi.

Dekoriram s stepeno sladko smetano, ki sem ji dodala med stepanjem kremfiks.

Potrosim s čokoladnimi mrvicami ali naribano čokolado.

Zdaj pa, da mi ne boste prehitri, sladica mora biti tudi za kakšnega gosta.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.