Zakaj je bolje jesti zelene banane?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 30.6.2022
Vas zanima, zakaj zrele banane niso dobre za naše telo ter zakaj je bolje korenje kuhati v vodi in ne na pari? Ali veste, kako se pravilno pripravi čaj ali solato?
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Korenje kuhajte v vodi in ne na pari
 
Strokovnjaki so ugotovili, da je korenje bolj zdravo, če ga skuhate v vodi. Na tak način se ohrani več antioksidantov, ki so koristni pri nastajanju vitamina A. ta pa je pomemben za dvigovanje odpornosti organizma, za zdravo kožo, za oči in lase. Sto gramov kuhanega korenja vsebuje 28mg vitamina A, surov ga vsebuje 31mg in kuhan na pari samo 19mg.
 
 
Kuhajte čaj vsaj eno minuto
 
Čaj vsebuje polifenole in antioksidante, ki čuvajo naše srce in ožilje. Ampak ti se sproščajo samo, če čaj kuhate eno minuto oziroma, če pustite čajno vrečko v vroči vodi štiri minute.
 
 
Zelene banane so bolj zdrave
 
Škrob, ki ga vsebujejo banane, se skozi proces zorenja pretvarja v sladkor. Nezrela banana zato vsebuje manj sladkorja in manj škroba, zato so lažje prebavljive. Zelene banane niso tako zelo okusne, zato je morda bolje, da nekoliko dozorijo. Preveč zrele banane pa niso dobre za prebavo, zato se jih izogibajte.
 
 
Na solato dodajte olje
 
Vaše telo bo posrkalo več hranljivih snovi iz zelenjave (zelena solata, surovo zelje, paradižnik …), če jo boste začinili z oljčnim oljem ali avokadom. Zdrave maščobe namreč pripomorejo pri absorbciji hranljivih snovi, ki so v zelenjavi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.