3 super triki, kako izbrati ravno prav zrelo lubenico

Ste tudi vi včasih v dilemi, katero lubenico izbrati, da bo ta dovolj zrela in sladka? S temi super nasveti boste zagotovo izbrali pravo.
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po barvi sredice je povsem lahko prepoznati zrelost lubenice. Kaj pa, kadar kupujemo celo? Kako vedeti, da je lubenica dovolj zrela, sočna in sladka? V pomoč vam bodo ti trije nasveti.

Poiščite rumenkasto piko na lubenici
Lubenica se med rastjo na določenem mestu dotika zemlje. Tisti del lubenice pa je obarvan drugače. Če je lubenica dovolj zrela, je madež rumenkaste barve, če lubenica še ni zrela, pa je bele ali svetlo zelene barve. Ta madež je tudi pokazatelj, kdaj je bila lubenica obrana. Če so jo utrgali prehitro, se madež ne bo obarval rumenkasto in sredica ne bo popolnoma zrela. Niti ne kupujte lubenic, ki nimajo nobenega madeža in so videti popolnoma brezhibno. Takšne lubenice niso videle zemlje.

Izbirajte nepoškodovani plod
Površina lubenice mora biti temnozelena, trda na dotik, gladka in brez poškodb. Če je lupina mehka, je to znak, da je lubenica že prezrela. Če je lupina posušena, nagrbančena, je to znak, da je lubenica stara in da že zelo dolgo čaka na kupca. Takšna lubenica je že izgubila sladkobo in sočnost.

Teža lubenice
Ko izbiramo celo lubenico, pogosto izberemo tisto, ki je najlažja. Že zaradi tega, da jo lažje odnesemo iz trgovine ali tržnice. Ampak, to je napaka. Lubenica je sestavljena pretežno iz vode, vsebujejo jo kar 92- odstotkov. Zato mora biti težka. Težja ko je lubenica, bolj sočna bo. Med izbiranjem zato vzemite tisto lubenico, ki je med podobno velikostjo ostalih, najtežja. Ta bo zagotovo najbolj sočna.

Ali ste vedeli?
Lubenico lahko pečete tudi na žaru! Da, prav ste prebrali. Narežete jo lahko na dva centimetra debele rezine, premažete z oljčnim oljem, nato pa za nekaj minut postavite na žar in zapeče z obeh strani. Pečeno lubenico solite. Tako pripravljena lubenica izgubi sladkobo in se odlično poda k mesu z žara.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.