3 super triki, kako izbrati ravno prav zrelo lubenico

Ste tudi vi včasih v dilemi, katero lubenico izbrati, da bo ta dovolj zrela in sladka? S temi super nasveti boste zagotovo izbrali pravo.
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po barvi sredice je povsem lahko prepoznati zrelost lubenice. Kaj pa, kadar kupujemo celo? Kako vedeti, da je lubenica dovolj zrela, sočna in sladka? V pomoč vam bodo ti trije nasveti.

Poiščite rumenkasto piko na lubenici
Lubenica se med rastjo na določenem mestu dotika zemlje. Tisti del lubenice pa je obarvan drugače. Če je lubenica dovolj zrela, je madež rumenkaste barve, če lubenica še ni zrela, pa je bele ali svetlo zelene barve. Ta madež je tudi pokazatelj, kdaj je bila lubenica obrana. Če so jo utrgali prehitro, se madež ne bo obarval rumenkasto in sredica ne bo popolnoma zrela. Niti ne kupujte lubenic, ki nimajo nobenega madeža in so videti popolnoma brezhibno. Takšne lubenice niso videle zemlje.

Izbirajte nepoškodovani plod
Površina lubenice mora biti temnozelena, trda na dotik, gladka in brez poškodb. Če je lupina mehka, je to znak, da je lubenica že prezrela. Če je lupina posušena, nagrbančena, je to znak, da je lubenica stara in da že zelo dolgo čaka na kupca. Takšna lubenica je že izgubila sladkobo in sočnost.

Teža lubenice
Ko izbiramo celo lubenico, pogosto izberemo tisto, ki je najlažja. Že zaradi tega, da jo lažje odnesemo iz trgovine ali tržnice. Ampak, to je napaka. Lubenica je sestavljena pretežno iz vode, vsebujejo jo kar 92- odstotkov. Zato mora biti težka. Težja ko je lubenica, bolj sočna bo. Med izbiranjem zato vzemite tisto lubenico, ki je med podobno velikostjo ostalih, najtežja. Ta bo zagotovo najbolj sočna.

Ali ste vedeli?
Lubenico lahko pečete tudi na žaru! Da, prav ste prebrali. Narežete jo lahko na dva centimetra debele rezine, premažete z oljčnim oljem, nato pa za nekaj minut postavite na žar in zapeče z obeh strani. Pečeno lubenico solite. Tako pripravljena lubenica izgubi sladkobo in se odlično poda k mesu z žara.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.