Hren je stara korenasta zelenjava, poznana dobro tudi našim prednikom, ki so jo pogosto vzgajali doma. Vedeli so, da je zelo zdravilen, da lahko okrepi imunski sistem, zmanjša krvni tlak in zdravi kosti.
Preberite pet razlogov, zakaj je dobro vsak dan pojesti pol majhne žličke hrena!
Preprečuje razvoj raka
Hren vsebuje snov sinigrin, to je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji detoksikacije telesa. Prav tako pa preprečujejo tudi razvoj rakavih obolenj.
Krepi imunski sistem
Redno uživanje hrena hitro okrepi tudi naš imunski sistem in nas zaščiti pred številnimi boleznimi, virusi in bakterijami, ki se nahajajo okrog nas. Hren pospešuje razmnoževanje belih krvničk v naši krvi, te pa nas ščitijo pred svobodnimi radikali.
Zmanjšuje previsok krvni tlak
Ne samo z uživanjem hrena, tudi z vdihovanjem njegovih zdravilnih eteričnih olj lahko uspešno znižujemo krvni tlak. Svež hren naribamo in vdihujemo. To pomaga za krvni tlak, na tak način pa boste odmašili tudi zamašeni nos in zdravili vnete sinuse.
Preprečuje razvoj artritisa in osteoporoze
Kalcij in magnezij, ki ju vsebuje hren, sta esencialna minerala, ki pomagati k boljšemu zdravju kosti. Zato strokovnjaki za prehrano vsem tistim, ki imajo v družini težave z artritisom ali osteoporozo, da redno uživajo hren in se tako zaščitijo pred nevšečnostmi, ki jih prinašajo te bolezni.
Izboljšuje prebavo in krepi dihala
Oster vonj, ki ga sveže naribani hren oddaja, umirja napetosti, izboljšuje koncentracijo in krepi dihala. Hren je tako močan, da se nam ob uživanju ali vonjanju solzijo oči, s tem pa krepimo naša dihala.
Če imate težave z odvečno sluzjo v pljučih, vam bo pomagal. Dovolj je že, da ga vdihujete. Pomaga pri prehladu, astmi, vnetju sinusov.
Če ga uživamo, krepi naše črevesje in izboljšuje prebavo. Hren vam bo pomagal tudi shujšati, saj pospeši metabolizem in pripomore, da se odvečne maščobe topijo hitreje.
Kljub temu, da je zelo zdravilen, pa je prav, da ga uporabljamo v manjših količinah, saj vsebuje natrij. Ta ni najbolj priporočljiv za sladkorne bolnike in za ljudi, ki imajo težave z ledvicami.