Aktivna družina je zdrava družina

Telesna dejavnost je pomembna komponenta zdravja, ne glede na starost, spol in telesno težo posameznika, zato lahko s telesno dejavnostjo v krogu družine pridobijo vsi.
Aktivna družina je zdrava družina. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Aktivna družina je zdrava družina. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Telesni dejavnosti v našem vsakdanjem življenju dajemo vse večji pomen. Njeni pozitivni učinki se odražajo tako v boljšem fizičnem kot tudi psihičnem stanju posameznika. Tempo in slog življenja dandanes pa mnogokrat te pozitivne učinke zavirata. Poleg napornega delovnika na eni strani ali pa slabega družbenega statusa na drugi strani, si ljudje preprosto ne vzamemo dovolj časa, da bi poskrbeli za svoje zdravje v obliki različnih telesnih dejavnosti. Ti vzorci pa se navadno zrcalijo na celotno družino. Ravno zato bomo naredili veliko dobrega, če se kot družina odločimo, za aktivno preživljanje prostega časa. Ne samo, da bomo veliko naredili za naše boljše počutje in zdravje, povezali in zbližali se bomo tudi kot družina, ki zaradi sodobnih načinov komuniciranja in preživljanja prostega časa, izgublja svojo osnovno vlogo in pomen.

Minili so že časi, ko so otroci in starši skupaj preživljali prosti čas na prostem ob igranju različnih rekreativnih iger, kot so na primer badminton ali pa preprosto lovljenje. Danes mora človek pogledati v notranjost hiše ali stanovanja, da lahko vidi celotno družino na enem mestu, če se to sploh še zgodi. Navadno je ta prostor dnevna soba, osrednji element okoli katerega je družina zbrana, pa je televizija ali računalnik. Kaj se je zgodilo s kolesarskimi izleti in sprehodi v naravi? Še bolj pomembno vprašanje je, kakšen vpliv na zdravje ima na družine telesna nedejavnost, ki je v zadnjih nekaj desetletjih potihoma a zelo učinkovito izpodrinila telesno dejavnost iz naših življenj?

Telesna nedejavnost v vseh življenjskih obdobjih predstavlja dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2 in različne oblike srčno-žilnih obolenj, sedeč življenjski slog pa lahko vodi v prezgodnjo smrt. Pri starejših, telesna nedejavnost lahko vodi v izgubo mišične mase in nadpovprečno slabšanje ravnotežja in koordinacije. Te izgube omejijo človekovo zmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil, prav tako pa ogrožajo človekovo neodvisnost. Nedejavni otroci so prikrajšani za zmožnost razvijanja pomembnih motoričnih sposobnosti in so v večji meri izpostavljeni debelosti, hkrati pa razvijajo navado sedečega življenjskega sloga, ki jih bo lahko spremljala celo življenje. Priporočila stroke so, da naj bi otroci preživeli manj kot dve uri ob sedečih dejavnostih, ki se ne navezujejo na šolske dejavnosti (pouk, učenje), recimo v obliki gledanja televizije, uporabi računalnika ali igranja video iger.

Telesna dejavnost je pomembna komponenta zdravja, ne glede na starost, spol in telesno težo posameznika, zato lahko s telesno dejavnostjo v krogu družine pridobijo vsi. Socialna podpora v krogu družine se je pokazala kot zelo pozitiven dejavnik, ki je pripomogel k povečanju telesne dejavnosti, tako moških kot žensk. Zato lahko trdimo, da je podpora družine zelo močen dejavnik pri vzpodbujanju telesne dejavnosti.

Da bi dosegli, da bo telesna dejavnost družini zabavna skupna aktivnost, obstaja veliko nasvetov in poti. Pri vseh nasvetih ne rabite skrbeti, da bodo te aktivnosti pomenile dodatno breme za vašo denarnico. Potrebno se je le odločiti, da bo vaša družina postala – aktivna družina!

Štiri osnovna navodila da postanete aktivna družina

1) Zabavajte se

Izberite aktivnosti v katerih vi in vaša družina uživate. Če ob neki aktivnosti ne uživamo je malo verjetnosti, da jo bomo ponovili več kot enkrat. Poizkusite na primer:

Če ste vi in vaši otroci uživali ob prebiranju ali gledanju Harry Potterja, poizkusite z ne-letečo verzijo Quidditch-a. (Podrobnejša pravila igre lahko najdete na spletu) • Podite na krajše pohodniške ture v okolici vašega kraja ali pa si organizirajte zbiralno akcijo rastlin, ki rastejo v vaši okolici.

Nasvet za zagrizene neaktivneže - v dnevni sovi odmaknite kavč in stole, naredite prostor, z interneta si naložite na računalnik kašen video Zumba telovadbe (ali kakšne druge vodene vadbe) ali si sposodite kakšno od video iger v obliki vodenih vadb ali aktivnih športov (kjer preko računalniške kamere s pomočjo lastnih gibov igrate izbrani šport), ter imejte skupinsko telovadbo ali športni turnir. Na ta način bo morda prehod iz sedečega v aktiven življenjski slog še najlažji, saj boste omenjene aktivnosti izvajali v svojem najljubšem prostoru in pred najljubšim kosom pohištva!

Družina naj si skupaj izbere svojo sanjsko počitniško destinacijo. Ugotovite, kakšna je razdalja do vaše sanjske destinacije, potem pa si naredite skupinsko tabelo in izbrana razdalja naj vam bo ciljna števila, ki jo morate skupaj vsi člani družine prehoditi. V pomoč pri štetju dnevno prehojenih kilometrov si lahko omislite pedometer ali pa si naložite ustrezno aplikacijo za vaš pametni telefon, ki vam bo štela prehojene kilometre vsak dan. Dnevno prehojene razdalje vsak član družine vnaša v tabelo, kjer se dosežki vseh seštevajo. Kmalu boste dosegli vašo sanjsko destinacijo!

2) Izberite raznolikost
Vsakemu članu družine dovolite, da prispeva svoje ideje in njemu ljube aktivnosti in jih poizkusite tudi sami. Poizkusite na primer:

Za vsak teden izberite drugo lokacijo, kjer boste izvajali telesno aktivnost.
Za vsak dan v tednu izberite določeno vrsto telesne aktivnosti, obliko športa.
Vključite sezonske aktivnosti, plavanje in vožnja s kajakom poleti, smučanje in drsanje pozimi…

3) Izdelajte si urnik
Oblikovanje urnika za vašo družino je ena izmed ključnih nalog, da bo družina ostala aktivna. Pri izdelavi urnika je dobro upoštevati:

Izberite termine, ki ustrezajo vaši družini. To se na prvi pogled zdi povsem razumljivo ampak pogosto mislimo, da je en dan dneva boljši kot drugi. Najboljši dan dneva je takrat, ko se lahko v celoti posvetimo našim skupnim aktivnostim. Ugotovite kateri dneva so taki, ko je cela družina skupaj in razmišljajte, kako boste ta čas spremenili v skupno aktivnost.

Nekaj aktivnosti je vedno boljše kot nič aktivnosti, tako četudi imate na primer zjutraj samo 10 minut časa in zvečer samo 20 skupnih minut, jih izkoristite za aktivnost.
Urnik izobesite na mesto v hiši ali stanovanju, kjer bo na očeh vsem članom družine.

4) Razmišljajte zunaj običajnih okvirjev
Za vaše aktivnosti večinoma ne boste imeli dodatnih finančnih stroškov. Telesno aktivnost ne izvajamo samo v telovadnicah in fitnes centrih. Poizkusite na primer:

Obujte si vaše najljubšo športno obutev in pojdite na družinski sprehod. To je idealen čas, ko se lahko pogovorite s svojim partnerjem in otroki o preživetem dnevu, kaj so počeli, kakšne načrte imajo…

Če se med vašimi televizijskimi programi nahaja tudi kakšen tak, ki je namenjen zdravemu življenjskemu slogu, preklopite nanj in se priključite vadbi na ekranu.

Prižgite si vašo priljubljeno glasbo in vztrajajte z vadbo (na primer preskakovanje kolebnice) toliko časa, kot je dolga pesem. Pri drugi pesmi izberite drugo vajo…

Verjetno ste ob branju opazili, da smo pri vseh navodilih poskušali biti malo izvirni in razmišljati »izven običajnih okvirjev«, zagotovo pa ne bo nič narobe, če se držite tudi takih aktivnosti, ki ste jih že vajeni in so vam pri srcu ali pa ste jih izvajali v svoji mladosti, pa ste jih iz takih ali drugačnih razlogov opustili. Zdaj je čas, da ponovno oživite svoje priljubljene aktivnosti iz mladostniških let! Zapomnite si, da družina lahko zelo pozitivno vpliva na življenjski slog, ki ga izberemo in da je telesna dejavnost pomembna v vseh starostnih obdobjih, za oba spola in katerokoli telesno težo. Zato se odločite za spremembo neaktivnega življenjskega sloga v aktiven življenjski slog in postanite aktivna družina ter uživajte v sadovih boljšega zdravja!
Morda te zanima tudi:

Misel za 28. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 27. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 26. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Kdo ima prav?

Zadnje čase opažam, kako pogosto mnenja drugih jemljemo...

Trik, ki hitro odpravi temne kolobarje pod očmi

Če imate težave s temnimi kolobarji okrog oči, preizkus...

3 razlogi, ki vas bodo prepričali, da boste pogosteje posegli po teh zdravih semenih

Si kdaj privoščite bučna semena? Ko boste prebrali, kak...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.