Časi visokih pokojnin so preteklost. Čim prej začnite s temi varčevalnimi navadami

Naredite plan kako zmanjšati svoje finančne obveznosti ter povečati prihodke. Vaša pokojnina bo zadoščala le za plačilo položnic in ne kaj dosti več. Časi visokih pokojnin so preteklost. Razmišljajte, kot da ste odvisni samo od sebe in od nikogar drugega na svetu, ne od otrok, morda tudi ne od partnerja.
Čim prej začnite s temi dobrimi varčevalnimi navadami. (Foto: Freepik.com)
Čim prej začnite s temi dobrimi varčevalnimi navadami. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Slovenci smo zelo varčni. Na bankah imajo slovenska gospodinjstva cca 22 milijard evrov in manj kot 3 milijarde evrov v družbah za upravljanje s skladi. Smo menda med najbolj varčnimi v Evropi, celo na 5. mestu. Ta slika varčnega naroda nekako ne sovpada s stanjem revščine med starejšimi ljudmi, kar nam daje vedeti, da je družba že zelo razslojena. Nekateri so uspeli privarčevati veliko denarja, drugi pa živijo na pragu revščine.

Dobro je, da čim prej prevzamete nekaj varčevalnih navad. O varčevanju pri nakupu hrane in oblek ne bi izgubljala besed, saj imamo starejši drugačen pogled na hrano in obleko, kot je v veljavi sedaj. Svojo mladost smo preživeli v precej drugačni družbeni ureditvi, zato imamo tudi do teh dobrin drugačen odnos. Pa tudi, človek se z leti spreminja in postaja manj potrošniško dovzeten.

Bi pa opozorila na druge stroške, ki jih je pametno vzeti pod drobnogled, in sicer:

Stanovanjski stroški, elektrika: preglejte katerim stroškom se lahko odpoveste in katere lahko znižate. So stroški elektrike visoki? Ugašajte luč, izklopite TV, bolj racionalno perite perilo. Prav tako razmislite o strošku kurjave. Če le imate možnost, je dobro, da vaša zimska kurjava ni v celoti odvisna le od enega vira.

PREBERITE TUDI: Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Stroški telefona: moja mama, ki je v domu za upokojence, plačuje operaterju za telefon 2x višji znesek, kot jaz. Ob tem, da ima »upokojenski paket« in nima pametnega telefona. Za telefon ne bi smeli plačevati več kot 10 eur mesečno, oziroma, še manj. Preglejte ponudbo na trgu in se odločite racionalno, ne bodite zavezani samo enemu operaterju.

Preglejte vsa zavarovanja, ki jih imate, preberite splošne pogoje: vzemite si čas, razmislite in se posvetujte, kakšna zavarovanja so za vas najbolj smiselna. Prekinite tista, za katere niti ne veste več, zakaj jih plačujete oziroma so nesmiselna. Vsako pogodbo se lahko prekine, tudi zavarovalno, ne oklevajte in naredite red med položnicami. Ne nasedajte obljubam o izredni zdravstveni obravnavi pri novih zdravstvenih zavarovanjih, ki se pojavljajo v zadnjem času.
Avtomobil

Res potrebujete avtomobil? Sam bencin verjetno ni velik strošek, če pa prištejete vse stroške, ki nastanejo z lastništvom avtomobila, pa boste ugotovili, da velik del svoje plače oz. pokojnine namenite le zato, da se premaknete iz točke A do točke B. Povprečni Slovenec nameni na leto cca 3 mesečne plače (pokojnine) samo za strošek avtomobila (posojilo, vzdrževanje, registracija, zavarovanja). Gorivo v ta znesek ni všteto. Bolje je imeti več prihrankov, kot avtomobil oziroma, če živite v mestu, ali ga sploh potrebujete. Mestna okolja se skokovito spreminjajo v cone brez osebnega avtomobila. Za event izredne prevoze (zdravnik, večje nabave itd) koristite taxi službo. Navkljub temu strošku, boste na letnem nivoju še vedno veliko prihranili.

Koristite vse brezplačne možnosti prevozov, ki so na voljo. Upokojenci imajo brezplačno vožnjo z vlakom in z avtobusi, prav tako imajo popuste v knjižnici, na prireditvah itd. Vedno vprašajte za popust in koristite, kar vam država in družba daje. Prav je tako.

PREBERITE TUDI: Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

S tistim, kar imate, dobro gospodarite. Perite in čistite svoje stanovanje, hišo, svoje osebne stvari. Živite v pospravljenem in urejenem okolju. Odstranite vse, česar ne potrebujete. Ne kopičite stvari okoli sebe. Kopičenje in zatrpavanje s stvarmi imenujejo tudi lažni občutek blagostanja, s katerim se tolažijo predvsem revnejši. Imejte svojo lastnino urejeno, čisto in vzdrževano. Dokler še služi namenu, je ne zamenjajte. Urejeno, čisto in pospravljeno okolje je tudi odraz vašega mentalnega stanja. Ni naključje, da imajo ljudje, ki imajo psihične probleme, zelo neurejene in zanemarjene domove.

Naredite plan kako zmanjšati svoje finančne obveznosti (kredite in druge stroške) ter event povečati prihodke. Vaša pokojnina bo zadoščala le za plačilo položnic in ne kaj dosti več. Časi visokih pokojnin so preteklost. Razmišljajte, kot da ste odvisni samo od sebe in od nikogar drugega na svetu, ne od otrok, morda tudi ne od partnerja. Največ revščine v Sloveniji je ravno med samskimi starejšimi ženskami. Z eno mizerno pokojnino je težko živeti, pa naj bo to v mestu ali na podeželju.

PREBERITE TUDI: Kaj pomeni biti upokojen?

Vesna Cetinski, iz knjige » Upokojitev, ni problema«.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Varčevalne navade Pokojnina Varčevanje
Morda te zanima tudi:

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...

Priprava na starost: Izbira primernega prebivališča po 65. letu

Sedaj je pravi čas, da se preselite, v kolikor vam obst...

Imate težave s spanjem? ZAČNITE SPATI GOLI (pravijo strokovnjaki)

Ponoči ne morete spati? Ste pod stresom in doživljate t...

So vaši možgani mlajši ali starejši od vaše biološke starosti? Preverite znake

Kako lahko, torej, ugotovite, če so vaši možgani mlajši...

Začenja se 2. Festival nabiralništva

Slovenski nabiralci tudi letos pripravljajo festival na...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Intervju: Kako prižgati naravni sijaj, pomladiti obraz ter zgladiti gube?

Ali res potrebujemo botoks, da bi zgladili gube na obra...

TO je popolna rešitev za zaščito mavca pred vodo

Ta vodoodporna prevleka za mavec je zasnovana tako, da ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.