Gospodinjski nasvet: Kako pravilno zamrzniti češnje? + RECEPT

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: M. T. | 18.6.2022
Kadar je češenj v izobilju, jih lahko zamrznete in se boste takolahko tudi jeseni in pozimi sladkali s češnjevimi sladicami. Preverite, kako jih pravilno shraniti, da bodo ohranile čim več slastnega okusa. Dodali smo še odličen in preprost recept za čokoladno sladico s češnjami.
Hitro zamrznjene češnje bodo v zmrzovalniku ohranile večino svoje kakovosti in okusa. (FOTO: Freepik.com)
Hitro zamrznjene češnje bodo v zmrzovalniku ohranile večino svoje kakovosti in okusa. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Češenj se lahko najeste brez slabe vesti, saj imajo nizko energijsko vrednost in veliko vlaknin, hkrati pa so prava zakladnica vitaminov, mineralov, antioksidantov in folne kisline.

Najbolje je seveda pojesti češnjo neposredno z drevesa, vendar lahko to storimo le, ko je sezona češenj. Takrat je češenj v izobilju, zato je to odlična priložnost, da si naredimo domačo zalogo tega priljubljenega sadeže.

 

Češnje so odlične za vlaganje, za marmelade in džeme, pa tudi za okusne sladice. Da se boste lahko tudi pozimi sladkali z okusnimi češnjevimi sladicami je najbolje češnje shraniti v zmrzovalniku. Hitro zamrznjene češnje bodo v zmrzovalniku ohranile večino svoje kakovosti in okusa.

 

Priprava češenj za zamrzovanje

Preden jih shranite v zmrzovalnik, jih s pomočjo cedila dobro operite in osušite.

Češnjam odstranite pecelj in koščice. Če nimate posebnega pripomočka za razkoščičevanje, lahko uporabite tale preprosti trik

Razkoščičene češnje naložite v plastično vrečko za shranjevanje živil in jo sploščite, da iz nje iztisnete čim več  zraka, preden jo zaprete.

Sploščeno vrečko nato položite v zamrzovalnik.

Ko boste češnje potrebovali, jih samo vzamite iz zamrzovalnika, položite v hladilnik in do naslednjega dne počakajte, da se počasi odtalijo.

 

RECEPT: Češnjevi čokoladki (browniji)

Receptov za slastna peciva iz češenj je veliko, nam pa je padel v oči tale recept s češnjami oblitimi s sladkim testom iz čokolade, ki smo ga poimenovali češnjevi čokoladki oziroma browniji s češnjami. Ti browniji so mehki, puhasti in čudovitega čokoladnega okusa z obilico slastnih češenj, ki jim dajejo posebno sočnost.

To niso klasični browniji, saj jih boste naredili brez moke in žit, tako da so primerni tudi za tiste, ki ne uživate glutena. Prav tako za peko ne boste rabili masla. 

 

Potrebujete naslednje sestavine:

100 g kokosovega olja (izberite takšnega bolj nevtralnega okusa in se dobro meša s čokolado) - lahko ga zamenjate z maslom, ne pa z drugim oljem

200 g nesladkane čokolade (če boste uporabili sladkano čokolado, boste imeli izjemno sladke brownije)

30 g kokosovega ali rjavega sladkorja (če želite sladico z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, uporabite sladilo eritritol)

1 celo jajce + 1 rumenjak ( sobne temperature)

1 žlica koruznega škroba (ali maranta moka, ki je odličen nadomestek škroba z malo ogljikovimi hidrati)

1 velika žlica kakava v prahu (uporabite temen kakav v prahu za še bogatejši okus)

25 g čokoladnih kapljic (ali nasesekljano črno čokolado)

1 žlica vaniljeve arome

Češnje ( sveže ali zamrznjene brez koščic)

 

Priprava:

Pekač najprej obložite s papirjem za peko.

Nato v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, ali v majhno ponev, dodajte kokosovo olje z nesladkano čokolado in stopite nad parno kopeljo. Mešajte dokler ne dobite tekoče čokolade, ki se lepo sveti.

V drugi posodi zmešajte jajca, sladilo/sladkor, kakav, vaniljevo aromo in koruzni škrob/maranto v prahu ter mešajte, dokler ne dobite zmesi brez grudic. Priporočamo, da škrob v zmes presejete s cedilom, da ne bo grudic. Tej masi prilijte čokoladno-kokosovo mešanico in dobro premešajte.

Na koncu primešaje še češnje in čokoladne koščke/kapljice.

Maso zlijte v obložen pekač in postavite v ogreto pečico ter pecite na 175 stopinj  Celzija približno 30 minut oziroma dokler nabodalo, ki ga zapičite v pecivo, ni čisto. V pečici jih pustite še največ pet minut po koncu peke, da bodo lepo hrustljavi.

Preden pecivo narežete, pustite, da se popolnoma ohladi.

Češnjevi čokoladki so odlična sladica za hitro sladkanje po družinskem obedu, ko se nepričakovano najavijo obiski ali ko želi razveseliti tiste, ki jih boste obiskali vi.

Lahko jih tudi shranite – če vam jih bo uspelo skriti pred ostalimi, ki jih bodo »zavohali« - v zaprti posodi pri sobni temperaturi. Tako se bodo ohranili do tri dni. Še bolje, če jih shranite v hladilniku, kjer bodo počakali približno teden dni. Pazite, da jih pokrijete s plastiko ali shranite v posodi, da se ne bodo navzeli vonja ostale hrane. Preden jih boste postregli, priporočamo, da jih ogrejete na sobno temperaturo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.