Češenj se lahko najeste brez slabe vesti, saj imajo nizko energijsko vrednost in veliko vlaknin, hkrati pa so prava zakladnica vitaminov, mineralov, antioksidantov in folne kisline.
Najbolje je seveda pojesti češnjo neposredno z drevesa, vendar lahko to storimo le, ko je sezona češenj. Takrat je češenj v izobilju, zato je to odlična priložnost, da si naredimo domačo zalogo tega priljubljenega sadeže.
Češnje so odlične za vlaganje, za marmelade in džeme, pa tudi za okusne sladice. Da se boste lahko tudi pozimi sladkali z okusnimi češnjevimi sladicami je najbolje češnje shraniti v zmrzovalniku. Hitro zamrznjene češnje bodo v zmrzovalniku ohranile večino svoje kakovosti in okusa.
Priprava češenj za zamrzovanje
Preden jih shranite v zmrzovalnik, jih s pomočjo cedila dobro operite in osušite.
Češnjam odstranite pecelj in koščice. Če nimate posebnega pripomočka za razkoščičevanje, lahko uporabite tale preprosti trik.
Razkoščičene češnje naložite v plastično vrečko za shranjevanje živil in jo sploščite, da iz nje iztisnete čim več zraka, preden jo zaprete.
Sploščeno vrečko nato položite v zamrzovalnik.
Ko boste češnje potrebovali, jih samo vzamite iz zamrzovalnika, položite v hladilnik in do naslednjega dne počakajte, da se počasi odtalijo.
RECEPT: Češnjevi čokoladki (browniji)
Receptov za slastna peciva iz češenj je veliko, nam pa je padel v oči tale recept s češnjami oblitimi s sladkim testom iz čokolade, ki smo ga poimenovali češnjevi čokoladki oziroma browniji s češnjami. Ti browniji so mehki, puhasti in čudovitega čokoladnega okusa z obilico slastnih češenj, ki jim dajejo posebno sočnost.
To niso klasični browniji, saj jih boste naredili brez moke in žit, tako da so primerni tudi za tiste, ki ne uživate glutena. Prav tako za peko ne boste rabili masla.
Potrebujete naslednje sestavine:
100 g kokosovega olja (izberite takšnega bolj nevtralnega okusa in se dobro meša s čokolado) - lahko ga zamenjate z maslom, ne pa z drugim oljem
200 g nesladkane čokolade (če boste uporabili sladkano čokolado, boste imeli izjemno sladke brownije)
30 g kokosovega ali rjavega sladkorja (če želite sladico z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, uporabite sladilo eritritol)
1 celo jajce + 1 rumenjak ( sobne temperature)
1 žlica koruznega škroba (ali maranta moka, ki je odličen nadomestek škroba z malo ogljikovimi hidrati)
1 velika žlica kakava v prahu (uporabite temen kakav v prahu za še bogatejši okus)
25 g čokoladnih kapljic (ali nasesekljano črno čokolado)
1 žlica vaniljeve arome
Češnje ( sveže ali zamrznjene brez koščic)
Priprava:
Pekač najprej obložite s papirjem za peko.
Nato v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, ali v majhno ponev, dodajte kokosovo olje z nesladkano čokolado in stopite nad parno kopeljo. Mešajte dokler ne dobite tekoče čokolade, ki se lepo sveti.
V drugi posodi zmešajte jajca, sladilo/sladkor, kakav, vaniljevo aromo in koruzni škrob/maranto v prahu ter mešajte, dokler ne dobite zmesi brez grudic. Priporočamo, da škrob v zmes presejete s cedilom, da ne bo grudic. Tej masi prilijte čokoladno-kokosovo mešanico in dobro premešajte.
Na koncu primešaje še češnje in čokoladne koščke/kapljice.
Maso zlijte v obložen pekač in postavite v ogreto pečico ter pecite na 175 stopinj Celzija približno 30 minut oziroma dokler nabodalo, ki ga zapičite v pecivo, ni čisto. V pečici jih pustite še največ pet minut po koncu peke, da bodo lepo hrustljavi.
Preden pecivo narežete, pustite, da se popolnoma ohladi.
Češnjevi čokoladki so odlična sladica za hitro sladkanje po družinskem obedu, ko se nepričakovano najavijo obiski ali ko želi razveseliti tiste, ki jih boste obiskali vi.
Lahko jih tudi shranite – če vam jih bo uspelo skriti pred ostalimi, ki jih bodo »zavohali« - v zaprti posodi pri sobni temperaturi. Tako se bodo ohranili do tri dni. Še bolje, če jih shranite v hladilniku, kjer bodo počakali približno teden dni. Pazite, da jih pokrijete s plastiko ali shranite v posodi, da se ne bodo navzeli vonja ostale hrane. Preden jih boste postregli, priporočamo, da jih ogrejete na sobno temperaturo.