Tudi sveži naravni sokovi iz domačega ali ekološkega sadja in zelenjave, so pomemben vir zdravja, energije in dobrega počutja. Čas je, da jih vključite v svoj vsakdan!
Zakaj piti sveže sokove?
In če se sprašujete, zakaj ne bi sadja in zelenjave kar jedli, vam ponujamo preprost odgovor:
Čvrsta hrana se prebavlja več ur, predno so njene hranljive snovi končno dostopne našim celicam in telesnim tkivom. Sok brez vlaknin pa se že v nekaj minutah prebavi in asimilira, ob tem pa je napor prebavil majhen in telo v hipu nahranjeno. Seveda je potrebno poleg pitja sokov uživati tudi čvrsto hrano z vlakninami, saj delujejo na naše črevo kot »metla«, ga čistijo in urejajo prebavo.
Povečan vnos hranljivih snovi v telo
S pitjem svežih naravnih sokov hkrati povečamo vnos hranljivih snovi iz sadja in zelenjave v telo. Hitreje in lažje je spiti kilogram korenja, kot ga pojesti. Količina vnesenih vitaminov, encimov in mineralov v telo se na ta način poveča. Še posebej priporočljivo za vse tiste, ki niste ljubitelji sveže zelenjave ali sadja.
Užitek in ustvarjanje
Ustvarjajte! Mešajte sadje in zelenjavo, ki jih imate na voljo, ki jih imate radi, ki blagodejno učinkujejo na vas. Igrajte se, naj domišljija in barve pri sestavljanju vaših lastnih receptur ne poznajo meja.
Uživajte! Uživajte v pitju naravnih sokov in čudovitih mavričnih okusih, ki jih nudijo.
Sprejemajte! Zavedajte se izjemnih zdravilnih učinkov, ki jih imajo sveži sokovi za telo. S hvaležnostjo jih sprejemajte in tako nahranite tudi dušo.
Povezujte! Naj pitje svežih sokov postane obred v vaši družini. Naj bodo to trenutki, ko se čas za vas ustavi.
Kakovosten sokovnik
Sveže sokove pripravljajte s kakovostnimi počasnimi polžastimi sokovniki, ki delujejo pri 60 obratih na minuto. Počasno delovanje v soku ohranja vitamine, encime in okus, ki se ob pripravi s klasičnimi, na primer centrifugalnimi sokovniki, izgubi. Klasični sokovniki z ostrino nožev ter hitrostjo sok pregrevajo, zato hranilne snovi v soku oksidirajo in sok izgubi prehransko vrednost. Priporočamo odličen sokovnik Kuvings s patentirano tehniko hladnega stiskanja.
Recepti
Sokovi, ki dišijo po zimi
Potrebujete dve jabolki, dva kivija, en kaki, ščepec cimeta.
Dve pomaranči, en kaki, majhen košček ingverja
Ingver, podzemna radost, aromatična korenina, ki jo uporabljamo tako pogosto, da je izgubila pridih eksotičnosti. Ingver nas v mrzli zimi greje in daje občutek toplote. Pomaga pri prehladu in kašlju, prebavi in napihnjenosti ter krepi odpornost. Spodbuja krvni obtok, zato se telo lažje znebi sluzi. Če imate potovalno slabost, je ingver prava rešitev za vas.
Eksotični sveži napitki za razvajanje
Potrebujete 1/2 ananasa, dve hruški, manjši šop limonske trave
1/4 manjšega ananasa, en mango, manjši šop mete, en dl sveže kokosove vode