Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila enostavno ter zelo okusno sladico za praznično okrašeno mizo - božično panakoto. Pripravite jo tudi vi!
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za božično panakoto za 4 normalne ali 6 porcij za otroke:

  • 1/2 l prave alpske smetane za stepanje
  • 1 vanilijev sladkor burbon (pričara vonj praznikov)
  • 1 vrečka želatine v prahu (10 gr)
  • malo pomarančne lupinice
  • 5 dkg sladkorja
  • 1 rumenjak
  • par kapljic ruma
  • za dekoracijo: rezine pomaranče, sadje po želji in lističi mete

 

Postopek:

1) Želatino namočite v 4 žlice mrzle vode, premešajte in pustite 10 minut. Nato jo med stalnim mešanjem segrejete tik do vrenja (zavreti ne sme!). To naredite med kuhanjem smetane.

2) Smetano pristavite na štedilnik. Rumenjak, sladkor in vanilin sladkor burbon z vilico stepajte in zakuhajte tik pred začetkom vrenja smetane, dobro premešate in odstavite (smetana ne sme zavreti!).

3) V maso naribajte malo limonine lupine in dodajte rum. Dodajte še pripravljeno želatino in dobro premešajte ter vlijte v naoljene modelčke, kozarce ...

4) Panakoto postavite v hladilnik za 2 uri, da se strdi.

5) Za dekoracijo lahko uporabite maline. Sveže ali zamrznjene posladkajte in jih postavite na štedilnik. Ko pričnejo spuščati svoj sok, dodajte čajno žličko vanilijevega pudinga ali koruznega škroba, na hitro pokuhajte in obložite panakoto, ki jo na lahno obrnite na servirni krožnik. Zdekorirajte še z rezino ali dvema pomaranče in lističem mete. Če želite gladko sadno omako, sadju dodajte žlico ali dve vode, sadje pa precedite in šele nato dodajte panakoti.

Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

 

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.