Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila enostavno in zelo okusno sladico, za praznično okrašeno mizo. Pripravite jo tudi vi!
Božična panakota (foto: Jožica Ostrožnik)
Božična panakota (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Božična panakota

Priprava sestavin:

1/2 l prave alpske smetane za stepanje
1 vanilijev sladkor burbon (pričara vonj praznikov)
1 vrečka želatine v prahu (10 gr)
malo pomarančne lupinice
5 dkg sladkorja
1 rumenjak
par kapljic ruma

Dekoracija: rezine pomaranče, sadje po želji in lističi mete

Postopek:

Želatino namočite v 4 žlice mrzle vode, premešate in pustite 10 minut. Nato jo med stalnim mešanjem segrejete tik do vrenja (zavreti ne sme!). To naredite med kuhanjem smetane.
Smetano pristavite na štedilnik.
Rumenjak, sladkor in vanili sladkor burbon z vilico stepete in zakuhate tik pred začetkom vrenja smetane, dobro premešate in odstavite (smetana ne sme zavreti!).
V maso naribate malo limonine lupine in dodate rum.
Dodate še pripravljeno želatino in dobro premešate, ter vlijete v naoljene modelčke, kozarce ...
Panakoto postavite v hladilnik za 2 uri, da se strdi.

Za dekoracijo, v tem primeru so to maline, lahko sveže ali zamrznjene, jih posladkate in postavite na štedilnik, ko pričnejo spuščati svoj sok, dodate čajno žličko vanilijevega pudinga ali koruznega škroba, na hitro pokuhate in obložite panakoto, ki jo na lahno obrnete na servirni krožnik. Zdekorirate z rezino ali dvema pomaranče in lističem mete.
Če želite gladko sadno omako, dodajte sadju žlico ali dve vode, gotovo pa precedite in šele nato dodajte panakoti.

Dobili boste 4 normalne ali 6 porcij za otroke.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

IZ Jožičine kuhinje: Jožičine kremšnite

Iz Jožičine kuhinje prihaja zelo preprost recept za kre...

Iz Jožičine kuhinje: Kruh brez gnetenja

Preberite recept za kruh brez gnetenja. Enostaven, zelo...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Praznični recept: Hokaido potica s kostanjem in orehi

Pred nami so prazniki, popestrimo jih lahko tudi z malc...

Počitniški recept: Hokaido bučke

Počitnice so tu, bliža se tudi noč čarovnic. Idealen ča...

Iz Jožičine kuhinje: Okusna in preprosta jabolčna pita

V prispevku boste našli recept za zelo okusno in prilju...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.