Iz Jožičine kuhinje: Češnjeva marmelada

Rdeče sijoči, temno žametni majhni sadeži, ki jih imenujemo češnje, v njih pa toliko sočnega sladkega bogastva za zimski shranek, ki vam bo polepšal marsikatero jutro pri zajtrku, ali pri pripravi slastnih palačink, biskvitnega in vzhajanega peciva...
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 3 litre domače češnjeve marmelade bomo pripravili naslednje sestavine:

3 kg zdravih sveže nabranih in dobro zrelih češenj
1,5 kg sladkorja (po potrebi lahko tudi več)
sveže iztisnjen sok 1/2 limone
ščep mletega cimeta
2 žlici ruma
3 vrečke želina (3x po 25 gr)

Izdelava:
Najprej si temeljito umijemo roke, saj so najcenejše in najzaneslivejše delovno sredstvo za izkoščičenje vabljivih sadežev.
Češnje opecljamo, jih damo na večje cedilo in jih pod tekočo vodo na hitro operemo in dobro odcedimo. Nato z rokami vsako prepolovimo in iztisnemo koščico. To delamo kar v posodi, v kateri bomo kasneje kuhali marmelado, da ohranimo čim več tekočine, ki se nacedi od njih. Za to delo bomo rabili slabo uro časa. Nato posodo pristavimo na zmerno temperaturo in med občasnim mešanjem češnje kuhamo 20 do 30 minut, da se delno razpustijo in zavrejo. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo v dokaj gladko maso, ki je precej tekoča (če želimo ohraniti koščke sadja, potem ne zmeljemo do kraja).
Dodamo sladkor (od celotne količine si ga prihranimo 10 dkg, le - tega bomo na koncu zmešali z želinom). Marmelado zopet pokuhamo do vretja in jo sedaj bolj pogosto premešamo, da se sladkor raztopi, to traja približno 10 minut. Morebitne pene posnamemo z žlico, saj bi lahko povzročile kasnejše kvarjenje shranka. Med tem časom si pripravimo želin, ki ga premešamo na suho s prihranjenim sladkorjem. Previdno - postopoma ga vmešamo v vročo marmelado, da ne bo grudic, marmelada naj vre še 5 minut. Zdaj je čas, da dodamo sok limone, ščep cimeta in rum (limona je želirno sredstvo, rum bo dal marmeladi okus in hkrati deluje kot konzervans). Vročo marmelado napolnimo v sterilne kozarčke do vrha in takoj dobro zatesnimo s sterilnimi pokrovčki (marmelada bo ob polnjenju še nekoliko tekoča, a se bo kaj kmalu strdila, nič skrbi). Kozarčke za par minut obrnemo na pokrovčke (tako bomo preprečili, da bi marmelada plesnela) in jih pokrijemo z odejo. Po tem času jih obrnemo pravilno in jih še naprej ohlajamo pokrite čez noč.

NASVET: če nimate strojčka, češnje lahko razkoščičite tudi s slamico ali palčko za popse, ali pa kar z nožem češnjo obkrožite in ji odvzamite koščico. Prosim pa vas, da to ne počnete kje v bližini zaves ali sten, ker se lahko zgodi, da boste imeli nove brezplačne vzorce na njih!

NAMIG: marmelado lahko delamo tudi v pečici, tako nas ne bo strah, da bi se prijela dna posode ali se prismodila. V tem primeru damo pripravljene češnje v nekoliko večji in globlji pekač, a pozor!! ne do vrha. Dodamo vse naštete sestavine, premešamo in jo "pečemo " v pečici na 175 stopinj 2 uri in pol. Vsake pol ure jo premešamo. Po tem času jo pretlačimo in pustimo še pol ure v pečici. Polnimo tako kot ostalo marmelado.

PREBERITE TUUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijak...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Palačinke, palačinke... Tukaj je recept za slastne pala...

Iz Jožičine kuhinje: Bučkin narastek

Ljubitelji bučk boste enostavno navdušeni nad tem recep...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 2. do 8. oktobra (piše priznana astrologinja)

V tem tednu dni bo Luna upadala do zadnjega krajca, naš...

Pogrešate poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.