Iz Jožičine kuhinje: Češnjeva marmelada

Rdeče sijoči, temno žametni majhni sadeži, ki jih imenujemo češnje, v njih pa toliko sočnega sladkega bogastva za zimski shranek, ki vam bo polepšal marsikatero jutro pri zajtrku, ali pri pripravi slastnih palačink, biskvitnega in vzhajanega peciva...
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 3 litre domače češnjeve marmelade bomo pripravili naslednje sestavine:

3 kg zdravih sveže nabranih in dobro zrelih češenj
1,5 kg sladkorja (po potrebi lahko tudi več)
sveže iztisnjen sok 1/2 limone
ščep mletega cimeta
2 žlici ruma
3 vrečke želina (3x po 25 gr)

Izdelava:
Najprej si temeljito umijemo roke, saj so najcenejše in najzaneslivejše delovno sredstvo za izkoščičenje vabljivih sadežev.
Češnje opecljamo, jih damo na večje cedilo in jih pod tekočo vodo na hitro operemo in dobro odcedimo. Nato z rokami vsako prepolovimo in iztisnemo koščico. To delamo kar v posodi, v kateri bomo kasneje kuhali marmelado, da ohranimo čim več tekočine, ki se nacedi od njih. Za to delo bomo rabili slabo uro časa. Nato posodo pristavimo na zmerno temperaturo in med občasnim mešanjem češnje kuhamo 20 do 30 minut, da se delno razpustijo in zavrejo. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo v dokaj gladko maso, ki je precej tekoča (če želimo ohraniti koščke sadja, potem ne zmeljemo do kraja).
Dodamo sladkor (od celotne količine si ga prihranimo 10 dkg, le - tega bomo na koncu zmešali z želinom). Marmelado zopet pokuhamo do vretja in jo sedaj bolj pogosto premešamo, da se sladkor raztopi, to traja približno 10 minut. Morebitne pene posnamemo z žlico, saj bi lahko povzročile kasnejše kvarjenje shranka. Med tem časom si pripravimo želin, ki ga premešamo na suho s prihranjenim sladkorjem. Previdno - postopoma ga vmešamo v vročo marmelado, da ne bo grudic, marmelada naj vre še 5 minut. Zdaj je čas, da dodamo sok limone, ščep cimeta in rum (limona je želirno sredstvo, rum bo dal marmeladi okus in hkrati deluje kot konzervans). Vročo marmelado napolnimo v sterilne kozarčke do vrha in takoj dobro zatesnimo s sterilnimi pokrovčki (marmelada bo ob polnjenju še nekoliko tekoča, a se bo kaj kmalu strdila, nič skrbi). Kozarčke za par minut obrnemo na pokrovčke (tako bomo preprečili, da bi marmelada plesnela) in jih pokrijemo z odejo. Po tem času jih obrnemo pravilno in jih še naprej ohlajamo pokrite čez noč.

NASVET: če nimate strojčka, češnje lahko razkoščičite tudi s slamico ali palčko za popse, ali pa kar z nožem češnjo obkrožite in ji odvzamite koščico. Prosim pa vas, da to ne počnete kje v bližini zaves ali sten, ker se lahko zgodi, da boste imeli nove brezplačne vzorce na njih!

NAMIG: marmelado lahko delamo tudi v pečici, tako nas ne bo strah, da bi se prijela dna posode ali se prismodila. V tem primeru damo pripravljene češnje v nekoliko večji in globlji pekač, a pozor!! ne do vrha. Dodamo vse naštete sestavine, premešamo in jo "pečemo " v pečici na 175 stopinj 2 uri in pol. Vsake pol ure jo premešamo. Po tem času jo pretlačimo in pustimo še pol ure v pečici. Polnimo tako kot ostalo marmelado.

PREBERITE TUUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.