Grmado lahko naredi vsak, še tako nevešč v pripravi slaščic.
Jaz sem recept priredila po svoje in samo s polovice sestavin navedenih v originalnem receptu (originalni recept si lahko ogledate na Kulinariki).
Za biskvit potrebujete:
6 jajc (ločiti, a nikar se ne ločite od moža, samo jajca na beljake in rumenjake)
15 dkg moke
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 pecilnega praška
2 žlici vode
Za vanilijevo kremo:
3 pudinge vanilija Galetta brez kuhanja
1/2 l mleka (hladnega)
1/2 l prave sladke smetane za stepanje (hladne)
Za sladkorni sirup:
7 dkg sladkorja
2.5 dcl vode
1/2 dcl ruma
6 dkg rozin
* 2 dcl kuhane prave kave (vseeno - sladka ali grenka)
In še za posip:
10 dkg mletih orehov + 5 dkg nasekljanih orehov
2 dcl sladke smetane za stepanje
3 dkg naribane jedilne čokolade (ali kakav v prahu)
čokoladni liker (po želji)
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta
Izdelava biskvita:
Beljake stepsti v čvrst sneg s 1/2 sladkorja.
Rumenjake stepsti s preostalo 1/2 sladkorja in stepene narahlo vmešati v beljakov sneg (ročno z lopatko).
V maso počasi dodajati moko in maso med ročnim mešanjem narahlo dvigovati.
Puhasto zmes spraviti v tortni model premera 28 cm.
Speči v predhodno ogreti navadni pečici pri 180 stopinjah 20 - 25 minut.
Pečen biskvit ohladiti in šele nato prerezati na 2 plasti.
Izdelava kreme:
Mleko in tekočo smetano (oboje mora biti prej dobro ohlajeno) zlijte v kotliček za stepanje, dodajte ves puding Galetta in stepite v čvrsto kremo (to se zgodi kar hitro).
Izdelava sladkornega sirupa:
Sladkor in vodo prevrite (ne pozabite premešati), odstavite in vanj dodajte rozine in rum. Ohladite, nato pa rozine odcedite (da mi ne boste kaj zavrgli!).
Sestavljanje grmade:
Zložimo jo v primerno posodo, visoko vsaj 15 cm, premera pa, hja moja je bila 30 cm - zgoraj, spodaj pa malo ožja.
Najprej na dno položimo plast biskvita, prelijemo z vsem sladkornim sirupom, potresemo s 1/2 mletih orehov in 1/2 rozin ter premažemo s 1/2 pripravljene vanilijeve Galette (kreme). Postopek ponovimo tako, da najprej pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ga navlažimo z vso kuhano kavo, potresemo s preostalimi mletimi orehi in rozinami.
Na vrh kreme naribamo jedilno čokolado ali posipamo kakavov prah.
Grmado postavimo v hladilnik, najboljše čez noč, da se biskvit dobro prepoji in okusi med seboj povežejo.
Slaščico postrežemo tako, da jo iz posode zajemamo z žlico za sladoled ali z zajemalko za oblikovanje riža, torej kepice, za dekoracijo dodamo stepeno sladko smetano, potrosimo z nasekljanimi orehi in malo v curku polijemo s čokoladnim likerjem.
Recept je za 10 porcij s po dvema kepicama.
Sladkajte se v prihajajočih prazničnih dneh.
Pripis: za moj okus bi v sladkornem prelivu zmanjšala sladkor za 2 dkg.
Če pa ste ljubitelj ruma, zmanjšajte tudi vodo v sladkornem prelivu, za toliko pa povečajte rum, bo bolj intenziven okus.
Celoten postopek priprave grmade s fotografijami boste našli tukaj.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.