Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po katerem vam bo le ta zagotovo odlično uspela.
Grmada (foto: Jožica Ostrožnik)
Grmada (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Grmado lahko naredi vsak, še tako nevešč v pripravi slaščic.
Jaz sem recept priredila po svoje in samo s polovice sestavin navedenih v originalnem receptu (originalni recept si lahko ogledate na Kulinariki).

Za biskvit potrebujete:

6 jajc (ločiti, a nikar se ne ločite od moža, samo jajca na beljake in rumenjake)
15 dkg moke
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 pecilnega praška
2 žlici vode

Za vanilijevo kremo:

3 pudinge vanilija Galetta brez kuhanja
1/2 l mleka (hladnega)
1/2 l prave sladke smetane za stepanje (hladne)

Za sladkorni sirup:

7 dkg sladkorja
2.5 dcl vode
1/2 dcl ruma
6 dkg rozin
* 2 dcl kuhane prave kave (vseeno - sladka ali grenka)

In še za posip:

10 dkg mletih orehov + 5 dkg nasekljanih orehov
2 dcl sladke smetane za stepanje
3 dkg naribane jedilne čokolade (ali kakav v prahu)
čokoladni liker (po želji)

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Izdelava biskvita:

Beljake stepsti v čvrst sneg s 1/2 sladkorja.

Rumenjake stepsti s preostalo 1/2 sladkorja in stepene narahlo vmešati v beljakov sneg (ročno z lopatko).

V maso počasi dodajati moko in maso med ročnim mešanjem narahlo dvigovati.

Puhasto zmes spraviti v tortni model premera 28 cm.
Speči v predhodno ogreti navadni pečici pri 180 stopinjah 20 - 25 minut.

Pečen biskvit ohladiti in šele nato prerezati na 2 plasti.

Izdelava kreme:

Mleko in tekočo smetano (oboje mora biti prej dobro ohlajeno) zlijte v kotliček za stepanje, dodajte ves puding Galetta in stepite v čvrsto kremo (to se zgodi kar hitro).

Izdelava sladkornega sirupa:

Sladkor in vodo prevrite (ne pozabite premešati), odstavite in vanj dodajte rozine in rum. Ohladite, nato pa rozine odcedite (da mi ne boste kaj zavrgli!).

Sestavljanje grmade:

Zložimo jo v primerno posodo, visoko vsaj 15 cm, premera pa, hja moja je bila 30 cm - zgoraj, spodaj pa malo ožja.

Najprej na dno položimo plast biskvita, prelijemo z vsem sladkornim sirupom, potresemo s 1/2 mletih orehov in 1/2 rozin ter premažemo s 1/2 pripravljene vanilijeve Galette (kreme). Postopek ponovimo tako, da najprej pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ga navlažimo z vso kuhano kavo, potresemo s preostalimi mletimi orehi in rozinami.

Na vrh kreme naribamo jedilno čokolado ali posipamo kakavov prah.

Grmado postavimo v hladilnik, najboljše čez noč, da se biskvit dobro prepoji in okusi med seboj povežejo.

Slaščico postrežemo tako, da jo iz posode zajemamo z žlico za sladoled ali z zajemalko za oblikovanje riža, torej kepice, za dekoracijo dodamo stepeno sladko smetano, potrosimo z nasekljanimi orehi in malo v curku polijemo s čokoladnim likerjem.

Recept je za 10 porcij s po dvema kepicama.

Sladkajte se v prihajajočih prazničnih dneh.

Pripis: za moj okus bi v sladkornem prelivu zmanjšala sladkor za 2 dkg.

Če pa ste ljubitelj ruma, zmanjšajte tudi vodo v sladkornem prelivu, za toliko pa povečajte rum, bo bolj intenziven okus.

Celoten postopek priprave grmade s fotografijami boste našli tukaj. 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.