Iz Jožičine kuhinje: Krompirjev langas

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat tradicionalna prekmurska jed, po kateri se vam bodo zagotovo cedile sline!
Prekmurski langas (foto: Jožica Ostrožnik)
Prekmurski langas (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vsi, ki spremljate moje objave, tegale nikakor ne smete prezreti. Za en dan sem postala Prekmurka in moram vam reči dragi Prekmurci, da imate odlično jed, ki sem jo danes naredila.

Zadovoljna sem in nič se ne pritožujem za prvič.

Še prej, ko vam napišem recept, se moram zahvaliti ga. Jeleni Corkovic in go.Tomažu Grlici, ki sta izdala recept, hvala!

Potrebujete:

25 dkg kuhanega in pretlačenega mlačnega krompirja
1 žlico olja (ki ga daste v krompir)
sol

Za kvasec: 1 kocka svežega kvasa
2 do 3 dcl mlačne vode
1 žlička sladkorja
1 žlička moke (počakate 5 minut, da vzide) in
1/2 kg mehke moke.

Vse sestavine premešajte in zgnetite v voljno, mehko testo, ki ga vzhajajte 15 minut. Testa vam pride okrog 1,10 kg, ki ga razdelite na 8 enako težkih gladkih kroglic (ena kroglica med 13 in 15 dkg). Ponovno jih vzhajajte 15 minut.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Nato naredite za približno 1 cm debele langase (palačinke), rob mora biti debelejši, sredina tanjša in jih zlatorjavo ocvrete v olju, ki ste ga segreli isto kot za krofe (na vsaki strani kakšni dve minutki. V olje jih morate dajati pokončno, da izpodrinejo zrak.

Nič ni narobe, če je tu in tam še svetla barva.

V sredino servirajte kislo smetano in nastrižen drobnjak.

Lahko pa se jedo s česnovo vodo (2 do 3 zrna česna nasekljate in namočite v 1 dcl vode, langase namakate vanjo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.