Značilno zanj je, da se uporabi le polovična količina kvasa.
Več dni je svež in se ne drobi. Upoštevajte navodila! Po pečenju bo hlebec kar zdrsnil iz pekača. Značilnost tako pečenega kruha je, da na vrhu poči, tako naredi kruh še bolj slasten. Takoj po peki je skorjica zelo trda. Tisti pa, ki imate radi mehko skorjico, ga takoj po pečenju dobro zavijte v krpo.
Uporabite lahko vse moke (bela, mešana, ržena, polnozrnata, koruzna, krušna, kamutova, s semeni,ajdova ...)
Punce, katera ga še ni pekla, takoj na delo.
Potrebujete:
1 kg moke (po vaši želji)
1/2 kocke svežega kvasa (ali 1 vrečko suhega, če ste ga navajene, jaz ne delam z njim)
2 žlički soli
7.5 dcl vode (lahko malo več ali malo manj, odvisno od moke)
pekač, lahko je kakršenkoli, le da prestoji visoko vročino in mora imeti pokrov (stekleni, keramični, glineni...).
PREBERITE TUDI: Vlaganje češenj na star način (odličen nasvet ambasadorke Jožice)
Pekača predhodno ne mastim in ne oblagam s papirjem.
Vse naštete sestavine v skledi za vzhajanje dobro premešajte s kuhalnico (ni potrebno z rokami).
Tako je priprava testa končana.
Skledo v kateri je testo, jaz pokrijem kar s čisto pvc nakupno vrečko (lahko pa tudi z alu folijo) in tako pustim 12 ur.
Testo v tem času fermentira.
Če ga boste dali kakšno uro prej peči, ne bo nič narobe.
Tudi ne bo narobe, če bo stalo dlje (20 ur).
Masa dobi po tem času videz redko zmešanega testa (tako je prav).
Delovno površino dobro pomokam in testo s pomočjo žlice spravim na pomokano površino.
Sedaj vklopim pečico na 220 stopinj in na srednjo rešetko postavim pekač, v katerem bom pekla.
Pekač se mora ful ogreti!
S pomokanimi rokami testo na hitro oblikujem (iz vseh štirih strani ga potegnem skupaj, da nastane hlebček ali oblika štruce) nikakor pa ga ne mesim!
Dokler se pečica in pekač segrevata, ga dam v pomokan pehar ali štručnico, da vzhaja(tako dobi testo vzorec).
Ko se pečica in pekač segrejeta na 220 stopinj, ga na hitro premestim rahlo zvrnem iz peharja) v vroč pekač.
Prve 1/2 ure se peče kruh pokrit na 220 stopinj.
Po 30 minutah pečenja pekač odkrijem in temperaturo zmanjšam na 200 stopinj in pečem še nadaljne 1/2 ure (lahko tudi manj, odvisno od moke).
Vir: Oblizniprste.si
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.