Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikov kečap

Imate tudi vi polno skledo domačega paradižnika? Iz njega lahko pripravite okusni domači paradižnikov kečap.
Paradižnikov kečap (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikov kečap (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebovali boste:

3 kg zrelega paradižnika (kakršenkoli - najboljši so pelati)
1/2 kg čebule (še boljša je šalotka)
5 strokov(zrn) česna
6 žlic olja
20 dkg rjavega sladkorja
3 čajne žličke soli
1 čajno žličko sladke rdeče paprike
2 dcl rdečega vinskega kisa
beli poper

Odlično pa se v kečap podajo še bazilika, rožmarin, origano, lovor, mleti cimet, klinčki, mleti muškatni orešček, luštrek (luštrek dodajte nasekljan že ob začetku kuhanja),... Stvar vašega okusa, lahko dodate tisto kar vam ugaja. Še intenzivnejši okus kečapa dobite z dodatkom paradižnikove mezge (nekaj žlic) ali posušenih paradižnikov ob koncu kuhanja in 1/2 dcl vina.

Priprava:

Paradižnik operite, čebulo in česen olupite ter vse narežite na kose.
V posodi segrejte olje, dodajte vso zelenjavo in jo dušite 20 minut.
Nato dodajte sladkor, sol, papriko v prahu, poper in kis, baziliko ..., kuhajte tako dolgo, da se paradižnik dobro zmehča (to je kar hitro).
Nato vse pirirajte s paličnim mešalnikom in pustite še 20 minut, da mešanica zmerno vre v odkriti posodi, ker mora iz nje izhlapeti odvečna voda. Če želite čimbolj gost kečap, podaljšajte čas kuhanja, a ne pretiravajte, ker bodo vitamini adijo.

Še vročo nadevajte v sterilne kozarčke ali stekleničke (pripravite si tako velikost kot jo boste naenkrat porabili, da vam potem kečap ne bo odprt ostajal in se pomikal v hladilniku) in takoj dobro zatesnite, ohlajajte pod odejo čez noč.

Tako pripravljeni kečap shranite v shrambo k ostalemu vlaganju.

Sama sem delala iz polovične mase in sem dobila malo manj kot 6 kozarčkov po 190 ml.

Prijetno opravilo, kar hitro narejeno in lepo diši v kuhinji.

Užitek je odpreti in uporabiti nekaj domačega, za pripravo različnih omak, dodati številnim jedem, kot omako ali prilogo ga pogosto postrežemo k hamburgerjem, picam, pomfriju, sendvičem, opečenim kruhkom.

Shranek se obdrži 9 do največ 12 mesecev, po tem času se bistveno zmanjša njegova kvaliteta.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Goveji ragu z mletim mesom

Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s t...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.