Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikov kečap

Imate tudi vi polno skledo domačega paradižnika? Iz njega lahko pripravite okusni domači paradižnikov kečap.
Paradižnikov kečap (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikov kečap (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebovali boste:

3 kg zrelega paradižnika (kakršenkoli - najboljši so pelati)
1/2 kg čebule (še boljša je šalotka)
5 strokov(zrn) česna
6 žlic olja
20 dkg rjavega sladkorja
3 čajne žličke soli
1 čajno žličko sladke rdeče paprike
2 dcl rdečega vinskega kisa
beli poper

Odlično pa se v kečap podajo še bazilika, rožmarin, origano, lovor, mleti cimet, klinčki, mleti muškatni orešček, luštrek (luštrek dodajte nasekljan že ob začetku kuhanja),... Stvar vašega okusa, lahko dodate tisto kar vam ugaja. Še intenzivnejši okus kečapa dobite z dodatkom paradižnikove mezge (nekaj žlic) ali posušenih paradižnikov ob koncu kuhanja in 1/2 dcl vina.

Priprava:

Paradižnik operite, čebulo in česen olupite ter vse narežite na kose.
V posodi segrejte olje, dodajte vso zelenjavo in jo dušite 20 minut.
Nato dodajte sladkor, sol, papriko v prahu, poper in kis, baziliko ..., kuhajte tako dolgo, da se paradižnik dobro zmehča (to je kar hitro).
Nato vse pirirajte s paličnim mešalnikom in pustite še 20 minut, da mešanica zmerno vre v odkriti posodi, ker mora iz nje izhlapeti odvečna voda. Če želite čimbolj gost kečap, podaljšajte čas kuhanja, a ne pretiravajte, ker bodo vitamini adijo.

Še vročo nadevajte v sterilne kozarčke ali stekleničke (pripravite si tako velikost kot jo boste naenkrat porabili, da vam potem kečap ne bo odprt ostajal in se pomikal v hladilniku) in takoj dobro zatesnite, ohlajajte pod odejo čez noč.

Tako pripravljeni kečap shranite v shrambo k ostalemu vlaganju.

Sama sem delala iz polovične mase in sem dobila malo manj kot 6 kozarčkov po 190 ml.

Prijetno opravilo, kar hitro narejeno in lepo diši v kuhinji.

Užitek je odpreti in uporabiti nekaj domačega, za pripravo različnih omak, dodati številnim jedem, kot omako ali prilogo ga pogosto postrežemo k hamburgerjem, picam, pomfriju, sendvičem, opečenim kruhkom.

Shranek se obdrži 9 do največ 12 mesecev, po tem času se bistveno zmanjša njegova kvaliteta.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.