Iz Jožičine kuhinje: Razpočnice

V prispevku boste našli super recept za žemljice - razpočnice.
Žemlje razpočnice (foto: Jožica Ostrožnik)
Žemlje razpočnice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Razpočnice vedno delamo iz mladega testa, to pomeni, da ni potrebno dolgo vzhajanje.

Zanje potrebujemo naslednje sestavine:
1 kg moke (bela, polbela, koruzna ...)
1 kocko svežega kvasa (42 gr)
2,5 dcl mleka
3,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna jušna žlica sladkorja
1 ravna jušna žlica soli
+ malo olja za premaz

Izdelava:
V presejano moko naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, zalijemo z 1 dcl mlačne vode in posipamo z žlico sladkorja.To troje narahlo zmešamo in zasujemo z moko, da pokrijemo kvas.

Na toplem pokrito vzhajamo 20 minut (lahko tudi v na rahlo segreti pečici - 50 stopinj, ki jo ugasnemo, ko testo postavimo vanjo).

Nato dodamo vse ostale sestavine (mleko, voda, olje in sol) in vse skupaj premesimo ali nam to naredi robot (5 minut). Dobimo 1,70 kg testa, ki ga takoj razrežemo na 17 kosov teže po 10 dkg, katere oblikujemo v razpočnice tako, da jih med dlanmi najprej lepo pookroglamo nato pa malo posvaljkamo v debelejši svaljek, polagamo jih na peki papir v pekač (ali pa pekač samo namastimo), v sredino vsakega svaljka z ročajem od kuhalnice naredimo globoko zarezo skoraj do dna. Potrebno je paziti na razdaljo med njimi, ker pri peki še vzhajajo (v pekač od pečice jih položite 8 do 9 kosov).

Pokrite vzhajajte v primerno toplem prostoru 20 minut, nato jih dajte v predogreto klasično pečico na 220 stopinj za približno 10 minut, da postanejo zlatorumene, nato jih vzamite iz pečice, jih takoj premažite z oljem (pomagajte si s čopičem) ter jih dajte nazaj v pečico za nadaljnih 5 minut, da postanejo lepe rjave barve. Vroče pokrijte s prtičem in pustite, da se ohladijo.

Dobili boste 17 žemelj - razpočnic. Če želite imeti v sredini lepe, držalo kuhalnice prej pomokajte.

Čas: 1 ura in 10 minut

Nasvet: da si prihranite čas in energijo, jih lahko pečete v predogreti ventilatorski pečici (oba pekača naenkrat), prvih 10 minut na 220 stopinj, nato jih premažite z oljem in pekača zamenjajte, temperaturo pa znižajte na 190 stopinj in pecite še nadaljnih 5 do 10 minut.


Vir : Dafke Kulinarika

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.