Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdrava namaza, ki si ju lahko privoščite za zajtrk, večerjo ali malico. Nad njimi pa bodo zagotovo navdušeni tudi vaši vnuki.
Ribji in jajčni namaz. (foto: Jožica Ostrožnik)
Ribji in jajčni namaz. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Da boste vi in vaši otroci zajtrkovali kraljevsko, sem se potrudila za vas. Kot otrok nisem imela tega privilegija, da bi obiskovala vrtec, sem pa zato zdaj nažicala kuharico iz vrtca, da mi je za nedoločen čas posodila tale dva recepta.

Ribji namaz

Sestavine:

1 konzerva sardin
1 trdo kuhano jajce
1 žlica gorčice
2 dkg masla
1 čajna žlička čebule
3 - 4 žlice majoneze
drobnjak
sol in poper le po potrebi

Sardelicam odlijte olje in jih z nožem sesekljajte, trdo kuhano jajce narežite na rezine ali ga naribajte na drobno, dodajte na drobno naribano čebulo, gorčico, precej zmehčano maslo in majonezo. Sol in poper skoraj pri tem namazu nista potrebna oziroma začinite po vašem okusu. Na kratko premiksajte s paličnim mešalnikom, na koncu ročno primešajte še nastrižen ali z ostrim nožem narezan drobnjak (da ne poškodujete nežnih cevčic).

Če imate radi bolj grob namaz, vam svetujem, da ga v tem primeru pretlačite le z vilicami in na koncu dobro premešate.

Namaz je priporočljivo narediti dan prej, obvezno se hrani v hladilniku, počaka tudi do enega tedna.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Po tem receptu boste dobili okrog 35 dkg namaza.

Lahko ga namažete na domači kruh popečeni toast, francoske štručke ...

To je osnovni recept, ki ga po lastni želji lahko spreminjate z dodatki kot so: sesekljana sveža rdeča paprika, česen, kuhan spasiran fižol, petršilj, kisla smetana, topljeni sir, kisle kumare, kuhan rdeč korenček - drobne kocke ...

Jajčni namaz

Sestavine:

6 trdo kuhanih jajc
20 dkg masla (precej zmehčanega)
začimbe (sol in poper)
4 žlice majoneze (po želji)
drobnjak

Vse sestavine (razen drobnjaka) skupaj dobro pretlačimo ali dobro premiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo.

Drobnjak nastrižemo in primešamo na koncu.

Namaz je obstojen v hladilniku do 3 dni.

Dobili boste 1/2 kg jajčnega namaza.

Pri jajčnem namazu priporočam, da ga vzamete iz hladilnika vsaj 1/2 ure preden ga boste rabili, da se maslo zmehča na sobno temperaturo.

V prvotnem receptu je navedena margarina, ker je bila v tistem času osnovno živilo, jaz sem jo zamenjala z maslom.

Nasvet: V času Velike noči lahko dodate jajčnemu namazu tudi žlico ali dve že zgotovljenega hrena.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.