Iz Jožičine kuhinje: Riževe kroglice

Ste skuhali preveč riža? Preberite, kako ga lahko koristno in slastno porabite. Recept prihaja IZ Jožičine kuhinje in navdušil vas bo.
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Me je nekaj časa nazaj ena gospa spraševala, če lahko zamrzne dušeni riž, ki ga je preveč naredila. Moj predlog so riževe kroglice (reciklaža).

Zanje potrebujete:

40 dkg dušenega riža (rizi bizi, s korenčkom, piščančjimi jetrci, gobami ...)
2 jajci
5 dkg nasekljane šunke
4 - 5 žlic drobtin
nasekljan petršilj
začimbe po vaši želji (sol, poper ...)

Priprava:

Dušenemu ohlajenemu rižu dodajte razžvrkljani jajci, šunko, drobtine, petršilj in začinite po potrebi s soljo in poprom.

Masa mora biti takšna, da se pri oblikovanju kroglic, ki naj bodo velike kot srednje debele marelice, lepo sprime, dobiti morate lepo okroglo in kolikor se da gladko obliko.

Riževe kroglice nato povaljajte v drobtinah, to naredite tako, da v globoko skodelico nasipate drobtine in skodelico s kroglico kar na hitro večkrat zavrtite v krogu.

Sproti jih ocvrite v globoki maščobi, ki naj bo dovolj segreta (da se ne napijejo maščobe) do zlato rumene barve (8 - 10 minut), s penovko odlagate na papirnat prtič. Maščobo za cvrenje uporabite kvalitetno, takšno, ki ne vsebuje vode.

Če boste ocvrte kroglice postregli takoj, bodo s svojo tanko skorjico prijetno hrustljave. Če pa jih boste za nekaj časa pokrili, bodo postale mehke.

Podajo se kot priloga k vsem vrstam mesa pri nedeljskem kosilu, spet drugi bodo prisegli, da so najboljše s skledo sezonske solate.

Dobili boste cca 17 riževih kroglic.

PRIPIS: pri oblikovanju kroglic lahko v sredino vtisnete tudi majhno kocko sira. Namesto drobtin lahko uporabite moko (dodate lahko sama rumenjaka iz beljakov pa naredite sneg, po njemu potrosite moko in narahlo premešate).

Riž lahko tudi skuhate, ga prav tako ohladite, prepražite 1 srednjo čebulo in nariban korenček ter dodate.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Osvežilna testeninska solata

Solata je primerna za vse, ki imajo radi testenine in z...

Iz Jožičine kuhinje: Rahli masleni žličniki

Hitro so narejeni, postrežete jih lahko kot glavno jed,...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Misel za 8. avgust

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Odlične ideje, kako kar najbolje izkoristiti turistični bon

Odločitev, kam na dopust, da bi dobro unovčili turistič...

KOLUMNA U3ŽO: Danes je človek odvisen od svoje razvitosti

Informacijska družba prinaša velike spremembe, ne le v ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.