Iz Jožičine kuhinje: Riževe kroglice

Ste skuhali preveč riža? Preberite, kako ga lahko koristno in slastno porabite. Recept prihaja IZ Jožičine kuhinje in navdušil vas bo.
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Me je nekaj časa nazaj ena gospa spraševala, če lahko zamrzne dušeni riž, ki ga je preveč naredila. Moj predlog so riževe kroglice (reciklaža).

Zanje potrebujete:

40 dkg dušenega riža (rizi bizi, s korenčkom, piščančjimi jetrci, gobami ...)
2 jajci
5 dkg nasekljane šunke
4 - 5 žlic drobtin
nasekljan petršilj
začimbe po vaši želji (sol, poper ...)

Priprava:

Dušenemu ohlajenemu rižu dodajte razžvrkljani jajci, šunko, drobtine, petršilj in začinite po potrebi s soljo in poprom.

Masa mora biti takšna, da se pri oblikovanju kroglic, ki naj bodo velike kot srednje debele marelice, lepo sprime, dobiti morate lepo okroglo in kolikor se da gladko obliko.

Riževe kroglice nato povaljajte v drobtinah, to naredite tako, da v globoko skodelico nasipate drobtine in skodelico s kroglico kar na hitro večkrat zavrtite v krogu.

Sproti jih ocvrite v globoki maščobi, ki naj bo dovolj segreta (da se ne napijejo maščobe) do zlato rumene barve (8 - 10 minut), s penovko odlagate na papirnat prtič. Maščobo za cvrenje uporabite kvalitetno, takšno, ki ne vsebuje vode.

Če boste ocvrte kroglice postregli takoj, bodo s svojo tanko skorjico prijetno hrustljave. Če pa jih boste za nekaj časa pokrili, bodo postale mehke.

Podajo se kot priloga k vsem vrstam mesa pri nedeljskem kosilu, spet drugi bodo prisegli, da so najboljše s skledo sezonske solate.

Dobili boste cca 17 riževih kroglic.

PRIPIS: pri oblikovanju kroglic lahko v sredino vtisnete tudi majhno kocko sira. Namesto drobtin lahko uporabite moko (dodate lahko sama rumenjaka iz beljakov pa naredite sneg, po njemu potrosite moko in narahlo premešate).

Riž lahko tudi skuhate, ga prav tako ohladite, prepražite 1 srednjo čebulo in nariban korenček ter dodate.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.