Za testo (osnovni recept)
30 dkg moke
1/2 žličke soli
1 beljak (ali ena žlica olja, lahko tudi oboje)
1.5 dcl topla voda (približno), običajno rabimo toliko vode, da jo je za polovično količino moke
Lahko pa se doda: 1 celo jajce (za bolj rahlo testo, ki tudi bolj naraste, npr; pri štrukljih) in 1 žlica kisa ali 1 žlica limoninega soka.
Nadev:
1/2 kg pretlačene skute
8 dkg stopljenega masla
10 dkg sladkorja
2 jajci ločiti (narediti sneg)
5 dkg drobtin
2 dcl kisle smetane (še boljša kakšna domača)
Premaz: stepeno jajce in par kapljic olja
Po želji naribana jabolka (lahko tudi vaše najljubše sadje), ali rozine.
Gremo k izdelavi testa:
Moko dam v skledo, naredim v sredino jamico in vanjo dam beljak ali olje ali oboje. Mesim tako, da počasi prilivam toplo vodo in zamešavam moko. Na sredini mora biti vedno gladko testo.
Ko dobim primerno gosto, ne pretrdo, in ne premehko testo, ga dobro pregnetem.
Če je testo pretrdo, se težje vleče, če je premehko, zahteva večjo pozornost, da se pri delu ne trga in luknja.
Hlebček testa naoljim, da se ne naredi kožica.
Pokrijem s pogreto skledo in pustim, da počiva vsaj 1/2 ure, lahko tudi čez noč.
Hlebček nato blago pomokam in ga razvaljam v krog s premerom 1/2 metra. Robove zvaljam tanjše, da se kasneje lepo razvlečejo.
Preden začnem vleči, namažem testo z maščobo, da se med vlečenjem ne prijemlje.
Nanj nanesem nadev, končam malo pred koncem testa, da nadev ne uhaja.
Ta del testa pokapljam z maslom ali smetano.
S pomočjo prta testo z nadevom zvijem v zavitek.
Položim ga na namazan pekač, premažem z jajcem in oljem, predvsem po sredini, kjer se zavitka stikata in pečem 45 minut pri 180 stopinjah v predogreti navadni pečici.
Malo ohlajen zavitek narežem in posladkam s sladkornim prahom.
Priprava nadeva:
Skuto pretlačim, jo zabelim s stopljenim maslom, dodam sladkor, rumenjaka, drobtine, smetano in nazadnje trd beljakov sneg.
Po želji potresem po skutinem nadevu naribana sladka jabolka in rozine, takrat pa ne sme manjkati cimet v prahu.
Pripis: Če vam testo dela preglavice, nimate časa ali ste preleni, si kupite 1/2 kg vlečenega testa v listih ali kar listnato testo.
Privoščite si toplega.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.