Iz Jožičine kuhinje: Skutin zavitek

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja recept za slasten skutin zavitek.
Skutin zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutin zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo (osnovni recept)

30 dkg moke
1/2 žličke soli
1 beljak (ali ena žlica olja, lahko tudi oboje)
1.5 dcl topla voda (približno), običajno rabimo toliko vode, da jo je za polovično količino moke

Lahko pa se doda: 1 celo jajce (za bolj rahlo testo, ki tudi bolj naraste, npr; pri štrukljih) in 1 žlica kisa ali 1 žlica limoninega soka.

Nadev:

1/2 kg pretlačene skute
8 dkg stopljenega masla
10 dkg sladkorja
2 jajci ločiti (narediti sneg)
5 dkg drobtin
2 dcl kisle smetane (še boljša kakšna domača)

Premaz: stepeno jajce in par kapljic olja

Po želji naribana jabolka (lahko tudi vaše najljubše sadje), ali rozine.

Gremo k izdelavi testa:

Moko dam v skledo, naredim v sredino jamico in vanjo dam beljak ali olje ali oboje. Mesim tako, da počasi prilivam toplo vodo in zamešavam moko. Na sredini mora biti vedno gladko testo.

Ko dobim primerno gosto, ne pretrdo, in ne premehko testo, ga dobro pregnetem.

Če je testo pretrdo, se težje vleče, če je premehko, zahteva večjo pozornost, da se pri delu ne trga in luknja.

Hlebček testa naoljim, da se ne naredi kožica.

Pokrijem s pogreto skledo in pustim, da počiva vsaj 1/2 ure, lahko tudi čez noč.

Hlebček nato blago pomokam in ga razvaljam v krog s premerom 1/2 metra. Robove zvaljam tanjše, da se kasneje lepo razvlečejo.

Preden začnem vleči, namažem testo z maščobo, da se med vlečenjem ne prijemlje.

Nanj nanesem nadev, končam malo pred koncem testa, da nadev ne uhaja.

Ta del testa pokapljam z maslom ali smetano.

S pomočjo prta testo z nadevom zvijem v zavitek.

Položim ga na namazan pekač, premažem z jajcem in oljem, predvsem po sredini, kjer se zavitka stikata in pečem 45 minut pri 180 stopinjah v predogreti navadni pečici.

Malo ohlajen zavitek narežem in posladkam s sladkornim prahom.

Priprava nadeva:

Skuto pretlačim, jo zabelim s stopljenim maslom, dodam sladkor, rumenjaka, drobtine, smetano in nazadnje trd beljakov sneg.

Po želji potresem po skutinem nadevu naribana sladka jabolka in rozine, takrat pa ne sme manjkati cimet v prahu.

Pripis: Če vam testo dela preglavice, nimate časa ali ste preleni, si kupite 1/2 kg vlečenega testa v listih ali kar listnato testo.

Privoščite si toplega.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!

Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri poda...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Prihajata Ljubljanska vinska pot in Slovenski festival vin!

V času, ko se mošt spremeni v vino, se bo naša prestoln...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.