Za vlečeno testo potrebujete:
30 dkg moke gladke (ali za vlečeno testo)
1 žlica olja
1 jajce (rumenjak je za bolj rahlo testo)
1 mala žlička soli (slaba)
1,5 dcl mlačne vode (to je priližno)
1/2 pecilnega praška (za boljše vlečenje)
Moko s pecilnim presejte v skledo, dodajte sol, jajce in postopoma prilivajte mešanico olja in mlačne vode ter zamesite precej mehko testo. Dlje ko boste mesili, lepše se vam bo potem razvleklo.
Hlebček testa dobro naoljite, da se ne naredi kožica. Pokrijte ga s pogreto skledo in pustite, da počiva vsaj 1/2 ure.
Spočiti hlebček na pomokanem prtu zvaljajte približno 40 cm v premeru (pazite, da valjate bolj robove, da se pri vlečenju tanjše razvlečejo). Zvaljano testo namažite z maščobo, nato ga razvlecite. Robove porežite stran.
Nadev:
40 dkg pretlačene polnomastne skute
5 dkg stopljenega masla
2 dcl kisle smetane
2 jajci(ločiti)
2 žlici sladkorja
1 žlica drobtin
2 žlici orehov
3 srednja jabolka (kisla so boljša)
10 dkg rozin (ali suhih marelic narezanih na drobne kocke)
1 žlica ruma (namočite rozine)
malo naribane limone
malo mletega cimeta
ščep soli
PREBERITE TUDI: Češnjev zavitek
Stopljeno maslo primešajte skuti, dodajte smetano, sol, rumenjake, drobtine, sladkor, limonino lupino in nazadnje trd sneg beljakov.
Z nadevom namažite testo od obeh strani proti sredini. Na sredini pustite nenamazan pas, ki ga samo pokapljajte z maslom.
Po skutinem nadevu, potrosite v rumu namočene rozine, mlete orehe in naribajte olupljena jabolka (na lističe ali rezance), odišavite s cimetom.
Testo od obeh strani zvijte in zvitke položite v namazan pekač (lahko tudi na peki papir). Namažite z jajcem (lahko tudi s smetano ali mlekom in pecite 50 minut v naprej ogreti pečici na 180 stopinj (pa ne na vetilator!).
Pečen malo ohlajen zavitek potrosite s sladkorjem v prahu, ki mu dodate vanilijev sladkor.
Za božjo voljo, ne jesti vročega, da ne bom kriva jaz ali recept, da vas boli trebušček.
Pripis: Vsem tistim, ki vam testo dela preglavice svetujem, da kupite že razvaljano listnato testo (2 krat po 275 gr), ali kvašeno listnato testo 750 gr, ki pa ga boste morali še razvaljati.
Če vam katera sestavina ni všeč, jo preprosto izpustite.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.