Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navdušil. Takole ga pripravi Jožica ...
Skutno jabolčni zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutno jabolčni zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za vlečeno testo potrebujete:
30 dkg moke gladke (ali za vlečeno testo)
1 žlica olja
1 jajce (rumenjak je za bolj rahlo testo)
1 mala žlička soli (slaba)
1,5 dcl mlačne vode (to je priližno)
1/2 pecilnega praška (za boljše vlečenje)

Moko s pecilnim presejte v skledo, dodajte sol, jajce in postopoma prilivajte mešanico olja in mlačne vode ter zamesite precej mehko testo. Dlje ko boste mesili, lepše se vam bo potem razvleklo.
Hlebček testa dobro naoljite, da se ne naredi kožica. Pokrijte ga s pogreto skledo in pustite, da počiva vsaj 1/2 ure.

Spočiti hlebček na pomokanem prtu zvaljajte približno 40 cm v premeru (pazite, da valjate bolj robove, da se pri vlečenju tanjše razvlečejo). Zvaljano testo namažite z maščobo, nato ga razvlecite. Robove porežite stran.

Nadev:
40 dkg pretlačene polnomastne skute
5 dkg stopljenega masla
2 dcl kisle smetane
2 jajci(ločiti)
2 žlici  sladkorja
1 žlica drobtin
2 žlici orehov
3 srednja jabolka (kisla so boljša)
10 dkg rozin (ali suhih marelic narezanih na drobne kocke)
1 žlica ruma (namočite rozine)
malo naribane limone
malo mletega cimeta
ščep soli

PREBERITE TUDI: Češnjev zavitek

Stopljeno maslo primešajte skuti, dodajte smetano, sol, rumenjake, drobtine, sladkor, limonino lupino in nazadnje trd sneg beljakov.

Z nadevom namažite testo od obeh strani proti sredini. Na sredini pustite nenamazan pas, ki ga samo pokapljajte z maslom.
Po skutinem nadevu, potrosite v rumu namočene rozine, mlete orehe in naribajte olupljena jabolka (na lističe ali rezance), odišavite s cimetom.

Testo od obeh strani zvijte in zvitke položite v namazan pekač (lahko tudi na peki papir). Namažite z jajcem (lahko tudi s smetano ali mlekom in pecite 50 minut v naprej ogreti pečici na 180 stopinj (pa ne na vetilator!).

Pečen malo ohlajen zavitek potrosite s sladkorjem v prahu, ki mu dodate vanilijev sladkor.

Za božjo voljo, ne jesti vročega, da ne bom kriva jaz ali recept, da vas boli trebušček.

Pripis: Vsem tistim, ki vam testo dela preglavice svetujem, da kupite že razvaljano listnato testo (2 krat po 275 gr), ali kvašeno listnato testo 750 gr, ki pa ga boste morali še razvaljati.

Če vam katera sestavina ni všeč, jo preprosto izpustite.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.