Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave biftka? V prispevku najdete zares enostaven in okusen recept.
Tatarski biftek (foto: Jožica Ostrožnik)
Tatarski biftek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravljamo ga iz najbolj kvalitetnega govejega surovega mesa - pljučnega fileja, nadomestek je stegenska mišica (beli krajec) in dodatkov.

Gre za najdražji kos mesa, ki je najmehkejši.

Za pripravo "tatarca" je najbolje, da pljučni file odleži v marinadi olivnega olja vsaj 3 do 5 dni ali pa sveže meso zvakumirate in ga tako zorite v hladilniku do 30 dni.

Surovo meso je veliko lažje prebavljivo kot termično obdelano, saj pri njem beljakovine zakrknejo.

Meso narejenega bifteka mora praviloma ostati krhko, zato bi se moral pravilno narejen biftek nasekljati ali nastrgati z ostrim nožem.Ker je to veliko preveč dela, ga lahko tudi zmeljemo, a nikakor ne smemo uporabiti sekljalnika, saj strukturo mesa pokvarimo - zgubi sok in sočnost.

Pri rezanju, sekljanju, strganju ali mletju mora biti meso dobro ohlajeno.

Sestavine:
40 dkg pljučnega fileja
1 svež rumenjak
1 žlička dijonske gorčice
1 žličko masla
1 žlica majoneze
1 žlico čebulnega ali šalotkinega soka (ali drobno nasekljana)
1 žličko česnovega soka (ali stisnjen)
2 sardelna fileta (ali file inčuna)
1 žlička kaper
1 žlička mlete sladke paprike (ravna)
ščep mlete kumine (ni nujno)
sol in poper (po okusu)
šopek petršilja
1 žlička konjaka
*po želji lahko dodate 2 ali 3 kisle kumarice

Postopek izdelave:
Najprej zmeljete (nasekljate, ali nastrgate) hladno na drobne kocke narezano meso in na zelo drobno sesekljan petršilj.

Dodate svež rumenjak, gorčico, maslo, majonezo, z vilico zmečkan sardelni ali inčunov file, čebulni in česnov sok, kapre, mleto papriko, ščepec mlete kumine, mleti poper po okusu in malček konjaka.Vse to na hitro premeljete ali zmešate s priborom v enotno maso.

Postrežete na hladnem krožniku z maslom in z opečenimi toplimi rezinami toasta.


Vir: moja draga sodelavka Silva Gajšek

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo za najdaljšo noč v letu.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.