Umešana jajca so najljubši zajtrk. Kot pravi Karim Merdjadi, se zdi njihova priprava zelo preprosta. Toda, če želimo res popolna ... rahla, sočna, okusna in kremasta, je potrebno kar nekaj spretnosti, pomembni pa so predvsem detajli.
Veliko negativnih in le malo pozitivnih kritik sem slišala in prebrala na ta recept, zato sem se odločila, da jih pripravim tudi sama. Moramo vedeti, da gre za umešana "kuhana" jajca, to niso pečena stepena jajca ali jajca z ocvirki, čebulo, slanino ali salamo, s papriko itd... ki jih pripravljamo v naših domačih kuhinjah.
8 do 10 minut si vzamimo za pripravo.
Sestavine :
3 sveža domača jajca
15 do 20 gr masla
1 zvrhana čajna žlička kisle smetane
poper
sol
Priprava :
Jajca ubijemo v skodelico in jih z vilicami razžvrkljamo (a ne preveč, ker ne želimo utekočinjena jajca!!).
Jajca popopramo. Soli NE dodamo, saj se jajca zaradi nje začnejo utekočinjati.
Prlijemo jih v kozico ("kuhali"jih bomo v kozici ne v ponvi!!)
Dodamo jim košček masla.
Pričnemo jih kuhati na relativno visokem ognju, ves čas (neprestano) jih moramo mešati z lopatko, z vsakim potegom jih postrgamo z dna kozice, da se ne primejo. Med kuhanjem moramo skrbno nadzorovati temperaturo ognja in jajc, to najbolj enostavno naredimo tako, da kozico večkrat odstavimo z ognja, da nam jajca ne bi prehitro zakrknila (to je najbolj pomembna faza!!), jajca pa med neprestanim mešanjem nekoliko ohladimo, zatem kozico spet pristavimo na ogenj. Ta postopek ponavljamo, dokler se jajca ne sprimejo ter postanejo zelo kremasta. Pripravljena so, ko se strdijo, a so še vedno malce vlažna.
V tej fazi jajca odstavimo, jih posolimo in vanje vmešamo zvrhano čajno žličko kisle smetane. S tem dosežemo, da postanejo še bolj kremasta in polnega okusa, istočasno pa dodatek smetane prepreči, da bi se preveč skuhala.
Umešana jajčka samo še postrežemo s kosom dobrega kruha.
Če vas ta recept ni prepričal, potem jih pustite, da vam malo bolj zakrknejo in nato dodajte smetano, tudi slikco sem vam prilepila v komentarje (posuta so s sveže nasekljanim petršiljem, jedo se z vilicami).
NASVET: naj vas spomnim, v trgovinah se dobi kisla smetana z 20% mlečne maščobe in manj mastna, z 12% mlečne maščobe.
Če želite, da vaš obrok ne bo preveč kaloričen, potem lahko izbirate smetano.
Dober obrok za bolnike in starejše.
Še nekaj me zelo moti, hrane NIKOLI ne kritizirajmo, kadar ni po našem okusu, se spomnimo na tiste, ki je nimajo!!
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.