Jokate zaradi čebule? Nič več!

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: M. L. | 21.5.2013
Vsaka gospodinja in vsak kuhar ima svoje male skrivnosti, zaradi katerih je njegovo kuhanje lažje, okusnejše in hitrejše. Vas zanima, kako preprečiti, da se vam zaradi čebule ne solzijo oči? Kako skuhati špagete, da se ne zlepijo? Preberite si nadvse uporabne nasvete!
Nož, s katerim se boste lotili rezanja čebule, naj bo čim bolj oster. (foto: www.sxc.hu)
Nož, s katerim se boste lotili rezanja čebule, naj bo čim bolj oster. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

 
Imate tudi vi kak preizkušen in uporaben kuharski trik? Zaupajte nam ga v komentar!
Morda te zanima tudi:

Krepite spomin in si priigrajte lepo nagrado

Spet je tu, vaša priljubljena nagradna igra Fala spomin...

Vremenska napoved za 18. november

Kakšno vreme se obeta?

Novembrski FALA recept: Šarkelj

Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevk...

Vremenska napoved za 14. november

Kakšno vreme se obeta?

Vremenska napoved za 13. november

Kakšno vreme se obeta?

ŠTEFKINE DOBROTE: Orehove solzice

V mesecu novembru vas bom razvajala z recepti za slastn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.