KUHALNICA: Ajdove blazinice

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, ima vrsto zdravilnih učinkov in jedi iz ajdove moke niso praviloma neokusne, kakor nekateri mislijo. Ko boste poskusili ajdove blazinice z nadevom iz skute in prosene kaše, boste zagotovo spremenili mnenje in večkrat posegli po jedeh pripravljenih z ajdo.
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za ajdove blazinice boste potrebovali:
Sestavine za testo: 500 g ajdove moke, 3 žlice kisle smetane ali jogurta, 1 žlička soli, 2 dl vrele vode.

Za nadev pa boste potrebovali: 90 g prosene kaše, 180 g skute, 2 jajca, 1 žlička soli.

Moko stresemo v posodo za mesenje in jo prelijemo z vrelo vodo. Posipamo s soljo, dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo s kuhalnico. Če ni vsa moka mokra, dodamo še vode. Sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.

Med tem časom skuhamo proseno kašo tako, da jo stresemo v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 20 minut, Kašo precedimo, stresemo v posodo s skuto in dodamo jajce, sol in dobro premešamo.

Z modelom za rezanje ali s kozarcem izrežemo kroge poljubne velikosti. Jaz sem izrezala malo večje. Na izrezano testo nadevamo nadev in pokrijemo z drugim delom testa ter po robovih pritisnemo z vilicami ali kar stisnemo s prsti.

Ajdove blazinice so pripravljene za kuhanje, lahko pa jih tudi zamrznemo in uporabimo kasneje.

Blazinice polagamo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhamo tako dolgo, da se dvignejo na površino ter jih nato v napol pokriti posodi kuhamo še dobrih pet minut. Postrežemo jih kot prilogo k raznim jedem (mesu, omakam, zelenjavi) ali kot samostojno jed, začinjeno npr. s prepraženo čebulo in kislo smetano ali pa z ocvirki.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.
Morda te zanima tudi:

RECEPT BRALKE: Gobov golaž

Ste že nabrali kaj gob? Iz njih lahko pripravite okusen...

Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikov kečap

Imate tudi vi polno skledo domačega paradižnika? Iz nje...

Iz Jožičine kuhinje: Osvežilna testeninska solata

Solata je primerna za vse, ki imajo radi testenine in z...

RECEPT BRALKE: Polnjene paprike malce drugače

Imate radi polnjene paprike? Preberite recept, ki nam g...

Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega ...

Iz Jožičine kuhinje: Mešana solata

Iz Jožičine kuhinje prihaja odličen recept za mešano so...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.