Za veliko skodelico amarantove kaše potrebujemo:
- 160 g ekološkega amaranta
- 2 dcl nesladkanega ekološkega kokosovega mleka (ali kateregakoli rastlinskega mleka)
- ½ ekološkega vanilijevega stroka
- 1 dcl vode
- ščepec nerafinirane ekološke himalajske soli in
- po želji 1 žlička ekološkega agavinega sirupa.
Za sadni preliv potrebujemo:
- 50 g zamrznjenega ali svežega ekološkega sadja po izbiri
- 5 g ekoloških chia semen in
- sveže sadje za posip.
Priprava amarantove kaše:
Najprej segrejemo mleko do vretja, dodamo žličko agavinega sirupa in vanilijev strok ter amarant, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15 do 20 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se amarant ne prime dna. Ko se amarantovo seme napihne, ugasnem ogenj in pustimo stati še nekaj minut.
Medtem pripravimo sadni preliv. Sadje z žlico ali dvema vode segrejemo nad ognjem, odstavimo in dodamo chia semena. Premešamo, nato počakamo nekaj minut, da chia semena vpijejo nekaj tekočine.
Če imamo kašo raje v bolj tekočem stanju, ji lahko dodamo še kokosovo mleko do željene teksture in jo prelijemo v skodelico. Nato po vrhu z žlico dodamo sadje s chia semeni, posujemo s svežim sadjem in si privoščimo to okusno kašo.
Amarantova semena so bogata z vlakninami, beljakovinami dragocenimi aminokislinami, minerali, kalcijem, železom in manganom.
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.
Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.