Čokoladna potica – sestavine: Testo: 500 – 550 g gladke moke
1 dl mlačnega mleka, pol kocke svežega kvasa in 2 žlički sladkorja za kvas
1,5 dl mleka
70 g sladkorja
3 rumenjaki
100 g zmehčanega masla
ščep soli
2 žlici ruma
naribana limonina ali mandarinina lupinica (lahko tudi limonin sladkor)
Čokoladni nadev: 6 rumenjakov
100 g zmehčanega masla
100 g sladkorja v prahu
300 g čokolade v prahu, ali naribane temnejše čokolade po vašem okusu
4 beljaki
3 žlice ruma
Moka za valjanje, 1 celo jajce za premaz, maslo za namastitev pekača.
Čokoladna potica – postopek: V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico. V vdolbinico nadrobimo kvas, ki ga prelijemo z 1 dl mlačnega mleka in posujemo s sladkorjem. Na rahlo premešamo z žlico, ter pustimo da kvas vzhaja, približno 10 minut.
Ko je kvas vzhajal, na rob posode, v moko, dodamo ščep soli, ki ga prekrijemo z moko, saj kvas ne sme priti v direkten stik s soljo.
Nato v posodo dodamo še vse ostale sestavine za testo, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Če se vam zdi, da je testo postalo premokro, mu dodajte malenkost moke. Če se vam zdi, da je pretrdo, mu dodajte kakšno žlico mleka. Testo mora biti precej mehko.
Nato testo vrnemo v skledo, katero pokrijemo s prosojno folijo, in ga na sobni temperaturi pustimo, da vzhaja eno uro. Med tem časom lahko pripravimo nadev. V skledo damo vse sestavine za nadev, razen beljakov, ki jih v drugi skledi stepemo v čvrst sneg. Vse sestavine dobro premešamo s kuhalnico, nadev naj ne bo preveč tekoč.
Nato v nadev dodamo še stepene beljake, ki jih počasi primešamo s kuhalnico. Mešamo dokler masa ni enotna.
Ko je testo dobro vzhajalo, ga razdelimo na dva dela, za dve potici.
Iz njega lahko pripravite tudi 3 malenkost manjše potice, po želji. Kos testa denemo na pomokano površino in ga z valjarjem, čimbolj na tanko razvaljamo.
Nato čez razvaljano testo, premažemo polovico nadeva, če ste se odločili za 3 potice, premažite tretjino nadeva. Nadev enakomerno razmažemo in potico zavijemo kot rulado.
Predenj potico zavijete, lahko po nadevu posujete mlete lešnike, orehe ali kokos. Konca dobro stisnemo, da nam nadev ne uide.
Potico postavimo v poljuben, z maslom pomaščen pekač. V mojem primeru v pekač za šarkelj.
Pustimo, da potica še enkrat vzhaja na sobni temperaturi 30 – 45 minut. Oz. toliko, da pridobi za cca. tretjino volumna. V kozarcu ali skodelici, z vilico razžvrkljamo eno celo jajce, ki ga s čopičem premažemo po potici, predenj jo pečemo.
Potico pečemo v ogreti pečici, 50 – 55 minut, pri 170°C. Po peki, počakamo 15 – 20 minut, predenj jo režemo.
Recept s fotografijami postopka boste našli tukaj.